"Byla jsem připravena na to, že uvidím strašlivé věci. Ohromil mě obrovský rozsah toho, co jsem viděla"

4. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodné je, že toto svědectví britských konzervativních poslankyň, které nejsou nijak nakloněny imigraci, se tak odlišuje od rasistických blábolů publikovaných na Novinkách. Je opravdu  pozoruhodné, že stovky ostřílených mezinárodních novinářů a dobrovolníků neodhalily "šokující informace", které na slovinsko-chorvatské hranici "odhalil" jakýsi Herzán. Čímpak to asi je? (JČ)

Britští konzervativní poslanci navštívili řecký ostrov Lesbos a naléhají na premiéra Camerona, aby do Británie přijal více uprchlických dětí

Skupina britských konzervativních poslanců naléhá na premiéra Davida Camerona, aby přijal více uprchlických dětí z Evropy poté, co byli svědky zoufalé situace na řeckém ostrově Lesbos.

Tři konzervativní poslankyně jednaly s Jamesem Brokenshirem, konzervativním ministrem pro migraci poté, co navštívily ostrov Lesbos, kam každý den přijíždí až 6000 uprchlíků do špíny a naprostého administrativního chaosu.

Odstranění bílých čar ze silnic snižuje počet nehod

4. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Moderman považoval dopravní značení na silnicích za příznak hlubší choroby. "Ztrácíme svou schopnost společensky odpovědného chování. Čím větší množství příkazů, tím víc se zmenšuje smysl lidí pro osobní odpovědnost." To vede k paradoxu, že intruzivnější společnost a stále silnější bezpečnostní opatření nás činí méně bezpečnými.

Británie se rozhodla odstranit bílé značení z celé řady silnic. Výzkum totiž ukázal, že neexistence značení na silnicích vyvolává u řidičů pocit nejistoty, takže jedou o 13 procent pomaleji a mají méně dopravních nehod.

OSN: Julian Assange je obětí "svévolného zadržování"

4. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Mluvčí švédského ministerstva zahraničí potvrdil, že panel OSN rozhodl, že Assange je "svévolně zadržován". Rozhodnutí panelu OSN není právně závazné, ale vyvíjí tlak na vlády v humanitárních případech.

Julian Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně v červnu 2012 ve snaze vyhnout se deportaci do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění a ze sexuálního útoku, které popírá.

Švédské ministerstvo zahraničí rozhodnutí panelu OSN odmítlo.

Ani Švédsko, ani Británie nejsou povinovány cokoliv učinit, avšak zdroje upozornily, že pokud se vlády obou zemí rozhodnou verdikt panelu OSN ignorovat, bude pro ně v budoucnosti obtížné vyvíjet tlak na jiné země ve věci porušování lidských práv.

Assangeovi právníci se odvolali k panelu OSN s tím, že jeho pobyt na velvyslanectví je svévolné zadržování, protože Assange nemá právo uplatnit své právo na politický azyl. Argumentovali: "Jedinou možností, jak pan Assange může uplatnit své právo na azyl, je zadržování. To její právně přijatelná volba." Právníci také argumentovali, že od roku 2012 se britský zákon změnil a kdyby byl Assange zatčen dnes, nebyl by už vydán do Švédska.

Melinda Taylorová, Assangeova právní mluvčí, uvedla, že Assange dosud nebyl oficiálně informován o rozhodnutí panelu OSN, ale "pokud rozhodl, že je Assange svévolně vězněn, očekáváme jeho propuštění a odškodnění".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Former Czech government human rights activist: "Migrants are like a time-bomb. The EU has lost its judgment"

4. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

It looks as though the EU has lost its judgment and has dropped all reasonable rules when accepting refugees, says former member of the Czech government Council for Human Rights Martin Herzán in the Právo daily on Thursday. Herzán has visited the Dobovo refugee camp on the Slovene-Croatian border. He says that "dozens of radical islamists" have been accepted into Europe.

In Herzán´s view, most of the refugees are "single young men". They come not only from the war torn countries such as Syria, Afghanistan or Iraq, but there are also many economic migrants from other countries. These people have destroyed their documentation so that they cannot be identified. The registration centres do not verify these facts. Daily, several kilograms of weapons, mostly knives, are being confiscated. "Dozens of radical islamist fighters have been found on the Croatian-Slovenian borders," says Herzán, "but after being questioned by Slovenian police they have been freely allowed into Europe." Herzán seems to imply that those refugees whose mobile phones have been found to include pictures of Islamic state beheadings, are islamist terrorists.

"Anyone is being allowed into Europe, these people are walking time-bombs," says Herzán, adding, "As a defender of human rights for many years I am ashamed that a number of non-profit making organisations, including human rights groups, are participating in all this, under the guise of false humanity. They often do this only in order to attract funding".

While there are some genuine refugees, there are many problematic individuals, either permanently dissatisfied economic migrants of militant islamist fighters. It is dangerously hypocritical that the European union has lost its judgment and is irresponsibly following a chimera of artificial, "directed" multiculturalism without being able to distinguish who are genuine refugees, who are economic migrants and who are potential terrorists.

It is wrong that those citizens who protest against "the wave of illegal immigration" and who fight to defend the rights of Europeans to retain their human rights and freedoms, the dignity of women and European culture, are being labelled "xenophobes", says Herzán.

Source in Czech HERE

29363

Milí studenti, demokracie je, když poslušně plníte rozkazy

Totalita způsobuje nevratná poškození mozku

4. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Někteří lidé jakoby neuměli přijmout fakt, že svět je prostě nesmírně různorodý a na řadu otázek, které vyvolává, neexistuje jednoznačná odpověď. Jakoby nebyli zvyklí v takovém světě žít a vždy proto hledají nějakou jednoduchou pravdu, jejímž prostřednictvím pak lze vysvětlovat (a omlouvat) to, co se kolem nich děje. Trpí tím zejména lidé, které postihla totalita natolik, že si tuto schopnost neosvojili. Respektive jsou natolik degenerovaní, že si jakoukoliv informaci odporující jejich světonázoru vysvětlují jako pokus o manipulaci, propagandu. Totalita asi způsobuje nevratné poškození mozku.

Uprchlická krize hrozí naprostým rozvrácením Evropy

4. 2. 2016

čas čtení 7 minut

Východní Evropa se drtivou většinou rozhodla se na uprchlíky úplně vykašlat. Na východ od bývalé železné opony nejsou v médiích pro uprchlíky skoro vůbec žádné sympatie. Polsko, Maďarsko a Slovensko se dalo cestou populistického nacionalismu. Sice tam existují desítky milionů liberálně naladěných, většinou mladých lidí, který jsou ochotni projevovat soucit s uprchlíky a plnit mezinárodní povinnosti svých zemí, avšak tito lidé nejsou ve vládě.

Uprchlická krize v Evropě sotva začala, varuje analytik Channel Four News Paul Mason. Podle konzervativních odhadů přijde letos do Turecka další milion uprchlíků, možná víc. Rozdělování uprchlíků do evropských zemí podle kvót, jak navrhovalo Německo, a jak to odmítly východoevropské země, se neuskuteční, přestože přijde další milion lidí.

Německo samo bude čelit závažné volbě: pokud tam najednou vznikne rozpočtový deficit, v důsledku financování pomoci žadatelů o azyl, jak ospravedlní vláda, že nevydává peníze na infrastrukturu, která má sloužit německým občanům, která se v důsledku omezených investicí v éře Angely Merkelové začala rozpadat?

Ale problémy Německa jsou naprosto okrajové ve srovnání s obrovskou existenční krizí, kterou by přineslo druhé léto nezvladatelné migrace Řecku.

Rozhovor Britských listů 42:

Jak řeší španělský kněz český odpor vůči jinakosti

29. 1. 2016

čas čtení < 1 minuta



V nedávném průzkumu Eurobarometru se Češi umístili jako rekordně nejnesnášenlivější národ v Evropě. Nejenže by většina z nich nesnesla, aby partner jejich dítěte byl muslim nebo Rom, ale rekordně největší počet příslušníků českého národa by netoleroval, kdyby partner jejich dítěte byl křesťan! Katolický kněz, augustinián Juan Provecho žije a pracuje v ČR už osmnáct let. Jak se vyrovnává s takovou nenávistí? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. ledna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Bodláky Václava Duška

Burani a ženy

4. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Pokrytecky odsuzujeme mnohoženství a sami, pánové, máme manželku, tu stěží kdo z nás uživí - a představa o dvou třech manželkách v nás budí zděšení. Kdo by to živil, proboha?! My máme okroužkovaný přístav a k tomu semotamo milenku. Vyjde laciněji než manželka. Pokrytecká úchylka z nás činí často paroháče. Ženy nejsou svaté, kdepak. Iluze na prodej ovšem k dostání. Držme se toho, že nebudeme za humny poučovat kolegy, jak žít a jak nežít, a jak dožít ve lži. Pozastavujeme se nad násilím arabášů na ženách. Hoho, u nás kvete domácí násilí, že? A tresty. Mírné, k ničemu. Pár ran bičem surovci za přihlížení ublížených bajadér, kdepak, právo je právo. A naše právo, hloupá krávo - galakticky spravedlivé.

Vnitřní dialog generace Y

#Sluníčkosluníčkouprchlík

4. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 4 minuty

Může to chvíli trvat, ale stojí opravdu zachování naší kultury za utrpení ostatních? Je nutné ji zachovat v podobě, v jaké je dnes? Okleštěné od hodnot. Proč? Pro budoucí generace?

Čekáme na to, zda dostaneme povolení být lidmi

4. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

"Přeji vám všem šťastný nový rok," píše jeden uprchlík arabsky. "Sýrie trpí. Syřané se stali sirotky a nikdo je neposlouchá. Stali jsme se obětí diktatury a extremistické vojenské organizace. Přesto se stavíte proti nám a bráníte nám v příchodu do Evropy."

Zprávy, které normálně čteme z uprchlických táborů, jsou téměř vždycky napsány outsidery, nikoliv samotnými uprchlíky. Ti jsou dehumanizováni, anebo zobrazováni jako bezmocné oběti, vždycky jsou však líčeni slovy a fotografiemi od jiných lidí.

Cílem nového projektu, iniciovaného francouzským fotografem Séverinem Sajousem, je poskytnout uprchlíkům možnost výpovědi o sobě samotných - tím, že se jim poskytne pero a kamera, které normálně používají novináři. Výsledkem je zpravodajství jiného druhu - Jungleye, Oko z džungle, soubor pohlednic, které vyfotografovali uprchlíci sami. Série pohlednic nám ukazuje uprchlické tábory očima lidí, na něž se běžně dívají a které odsuzují jiní - aniž by uprchlíci měli možnost říci svůj příběh.

Jak by NATO prohrálo válku s Ruskem

4. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


Studie Davida Shlapaka a Michaela Johnsona "Reinforcing Deterrence on NATO`s Eastern Flank" ZDE (pdf) (Posílení odstrašení na východním křídle NATO) shrnuje výsledky série válečných her v RAND Arroyo Center v Santa Monice hraných od léta 2014 do jara 2015. Série opakovaných simulací střetu na území pobaltských států při aktuálním poměru sil mezi Ruskem a regionálními jednotkami NATO konzistentně ukázala, že útočící ruské jednotky by dosáhly Tallinu a Rigy nejpozději za 60 hodin od vypuknutí bojů - a NATO by pak mělo tři možnosti, jak se zachovat, jednu horší, než druhou.

V sobotu se v Praze bude konat demonstrace proti islamofobům

4. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

PRAHA - Demonstraci nazvanou Za Evropu beze strachu a nenávisti #REFUGEESWELCOME, která se bude konat dne 6. února 2016 od 13:15 hod. na pražském Pohořelci, společně připravily platformy Proti projevům nenávisti a Zleva proti xenofobii. Po manifestaci, která se konala 17. listopadu 2015 na náměstí Míru v Praze, jde o již druhou společnou akci pořádanou těmito dvěma uskupeními. Smyslem této demonstrace je vystoupit proti dnes tak rozšířenému uplatňování principu kolektivní viny za činy jednotlivců a taktéž vyjádření rezolutního nesouhlasu se současnou xenofobní a islamofobní demagogií a fašizací politiky.

"Nejsme názoru, že Evropa je nafukovací a nemyslíme si ani to, že je možné současnou migrační situaci řešit bez jasného nastavení mezinárodně bezpečnostních pravidel. Jde nám však o to, aby Evropa zůstala progresivní a humanistická. Aby Evropa dál stála na hodnotách, k nimž se její státy a jejich občané a občanky hrdě hlásí; tedy na hodnotách, které jsou pevně zakotveny ve Všeobecné deklaraci lidských práv a také v Ústavě ČR.“, říká Jan Cemper. „Historie již mnohokrát ukázala, že vláda pevné ruky a represe nejsou tím správným lékem na jakékoli společenské krize. Spíš naopak. Prosperitu a mír nezajistí panické reakce a podléhání strachu a iracionalitě, ale pouze otevřený a sociálně citlivý přístup“, dodává Matěj Metelec ze Zleva proti xenofobii.

Prezidentské volby v USA

Trump není největším nebezpečím pro svět...

4. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Prezidentské volby ve Spojených státech se kvapem blíží a je téměř jisté, že Baracka Obamu vystřídá, mírně řečeno, mnohem razantnější prezident. V republikánském nominačním souboji v Iowě zvítězil americký senátor Ted Cruz nad obchodním magnátem Donaldem Trumpem a v nominačním souboji za Demokratickou stranu bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová těsně porazila nezávislého senátora Bernieho Sanderse.

Když ekologie, tak s pokrytectvím

4. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Začínáte podléhat svodům ekologické propagace a uvažujete nad solárními panely? Slyšíte i na to, že díky nim ušetříte? Zapomeňte na to! V budoucnosti se vám taková investice může šeredně vymstít. Proč? Protože stát je chobotnice, která bere i tam, kde by měla slušně mlčet a dopřát občanům svobodu v sebeurčení.

Vzhledem k vývoji bezpečnostní situace v Evropě v uplynulém období buďte prosím ukáznění

Lehce obtěžující opatření

4. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká vláda pravděpodobně zatajila bezpečnostní ohrožení, kterým čeští občané čelí. Soudit tak lze podle toho, že když právníci pořádají mejdan, informují pozvané hosty o "lehce obtěžujících opatřeních", jež budou muset "vzhledem k vývoji bezpečnostní situace v Evropě" podstoupit. To, aby se právníci mohli bezpečně bavit, zajišťuje v současnosti dokonce i Police ČR. Chceme vědět pravdu...

Channel Four News: Stovky uprchlíků uvízly na makedonsko-srbské hranici

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Migrants stuck at Greece Macedonia border

Hundreds of migrants and refugees are stuck in the cold at the Greece Macedonia border.Border crossings are blocked because of protests by taxi drivers and farmers, but the flow of people across Europe shows no signs of slowing.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 3, 2016

Hraniční přechody jsou uzavřené v důsledku protestů taxikářů a zemědělců, ale proud uprchlíků se nezmenšuje.

Většina uprchlíků utíká z války v Sýrii. Makedonští taxikáři blokují silnice a železnici na hranici. Protestují proti tomu, že úřady dopravují uprchlíky autobusy a nenechávají je draze platit za taxíka. Hranici také blokují řečtí farmáři na protest proti důchodové reformě. V lednu se přeplavilo nebezpečnou cestu z Turecka do Řecka více než 62 000 uprchlíků.

Navzdory mírovým rozhovorům v Ženevě provádí Asad a Rusko v Sýrii velkou vojenskou ofenzívu

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Syrské vládní jednotky s podporou Ruska zahájily velkou ofenzívu severně od Aleppa

Syria: Major new assault launched on Aleppo

Syrian government forces, backed by Russian airstrikes, have launched a major assault on the area surrounding Aleppo - the country's second city.The offensive is throwing doubt on the first peace talks aimed at ending the Syrian civil war in two years which are taking place in Switzerland.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 3, 2016
Vzbouřenci svědčí, že jde o jednu z nejintenzivnějších ofenzív od začátku války. Ofenzívu podporuje ruské letecké bombardování, údajně civilních oblastí. Aktivisté tvrdí, že zahynulo nejméně 45 civilistů. Boje kolem Aleppa ohrožují dodávkové trasy pro vzbouřence na severu země. Vzbouřenci na těchto záběrech bojují jak proti Asadovi, tak proti Isis. Syrská státní média informují o výrazných úspěších Asadovy armády. Mezitím byly zahájeny mírové rozhovory o Sýrii v Ženevě...

Jak vyřešit uprchlickou krizi

3. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Evropské země jsou všechny signatářem Úmluvy OSN o uprchlících z roku 1951 - jednoho z obrovských úspěchů období po ukončení holocaustu - a tak mají povinnost poskytovat uprchlíkům útočiště.

V Londýně bude ve čtvrtek zahájena mezinárodní konference Support Syria - Podpořte Sýrii. Britská vláda usiluje o radikální zvýšení finanční pomoci pro země přijímající uprchlíky, jako je Jordánsko, pokud tyto země dovolí uprchlíkům, aby mohli vstoupit na tamější pracovní trhy. Předpokládá se, že by to znamenalo, že více Syřanů zůstane na Blízkém východě.

Velké finanční pomoci pro uprchlíky je samozřejmě zapotřebí, avšak je naivní se domnívat, že to zmenší vlnu uprchlíků přicházejících do Evropy. Nových pracovních příležitostí totiž bude jen málo a pokud budou vůbec k dispozici, bude to až za mnoho měsíců.

Mezitím je možné, že do Evropy přijde dalších 300 000 uprchlíků. Ve snaze zvládnout uprchlickou krizi je nezbytné, aby mezinárodní společenství podniklo několik dalších kroků, píše list Guardian:

Syrští uprchlíci v Jordánsku: Jestli nám přestanou dávat kupóny od OSN, asi zemřeme

3. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Jen se podívejte, jak tady žijeme," říká Umm Majd, Syřanka, která uprchla do Jordánska. Žije se svým manželem a dvěma syny v podzemní místnosti o velikosti 2 x 2,5 metru vedle podzemního parkoviště. V Jordánsku je podle odhadů 630 000 - 1,27 milionu syrských uprchlíků. Většina z nich nemá právo na práci - manžel Umm Majdové pracuje ilegálně jako myč automobilů za 100 jordánských dinárů měsíčně - cca 3000 Kč, to je polovina minimální mzdy. Rodina také dostává celkem od OSN kupóny v hodnotě 40 dinárů měsíčně - loni to ještě bylo 80 dinárů. Za činži platí 50 dinárů, takže jim zbývá na měsíc na veškeré další výdaje 90 dinárů.

"Teď se ještě do Evropy nechystáme, říká manžel Umm Majd, "ale jestliže nám přestanou dávat ty kupóny, budeme muset. Bez těch kupónů zřejmě umřeme."

Během čtvrteční londýnské konference o uprchlících doufají britští ministři, že přesvědčí svět, aby dal Jordánsku podstatnou finanční pomoc za nabídku pracovních příležitostí pro uprchlíky. Jenže odborníci v Jordánsku i v Libanonu varují, že tato strategie není žádným kouzelným řešením, bude to značnou dobu trvat, než bude moci být realizována, vznikne zřejmě jen asi 2000 - 30 000 pracovních příležitostí a stále bude nutné, aby Evropa přijala nejméně půl milionu uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Břemeno Jordánska je mnohem větší než břemeno Západu. Potřebujeme pomoc

3. 2. 2016

čas čtení 4 minuty


Syrský konflikt vstupuje do šestého brutálního roku, s 250 000 mrtvými Syřany a více než polovinou obyvatel vysídlenou. Velká většina hledá bezpečí v sousedních zemích, zejména v Jordánsku, ale rostoucí počty se obracejí k Evropě. Tato zoufalá situace vyvíjí enormní tlak na globální systém. Obavy kolidují s klíčovými sociálními hodnotami a dál komplikují princip "jednoty v různosti" - který není jen mottem EU, ale také základem celosvětového soužití, napsal jordánský král Abdalláh II. v deníku Independent.

Americké politické struktury se tříští

3. 2. 2016

čas čtení 5 minut

Trumpova porážka v Iowě byla šokující, protože se předpokládalo, že už celé měsíce je favoritem republikánské nominační kampaně, ale je daleko více ohromující, že se vůbec do prezidentského závodu dostal. Těsný výsledek mezi Clintonovou a Sandersem se očekával, protože se předpokládalo, že ve státě Iowa mají už tři týdny velmi podobnou míru volební podpory - přesto je ohromující, že byl jejich výsledek tak těsný.

Republikánské i demokratické výsledky ze státu Iowa mají tři věci společné. Zaprvé, jsou nepopíratelným a jasným políčkem stranickému establishmentu. Cruz, ideologicky posedlý, zbožný texaský senátor, jehož arogantní vystupování v Senátu rozhněvalo jeho kolegy, je nenáviděn šéfy Republikánské strany daleko více než Trump. Přičtěte oněch 52 procent, které dohromady dostali Cruz a Trump k 9 procentům voličů, kteří podpořili Bena Carsona - mozkového chirurga, který tvrdil, že pyramidy se používaly jako sýpky na zrní a nazval Vladimíra Putina "zemí jediného koně" - a zjistíte, že téměř dvě třetiny Iowanů zásadně odmítly jakéhokoliv konsensuálního kandidáta, který by dokázal stranu sjednotit, píše v deníku Guardian Gary Younge.

Jednání o míru v Sýrii selhávají

3. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Doposud největší tlak na skončení syrské války v úterý vedl k čerstvému neúspěchu, když vládní delegace odmítla formální jednání a opozice zrušila schůzku s vyslancem OSN.

Po výbuchu bomby vypadl muž z letadla

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

A man has fallen thousands of feet to his death from a passenger plane after an explosion on board ripped a hole in the...

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 3, 2016

Z dopravního letadla Airbus A321 byl dekompresí vytažen cestující poté, co v něm došlo krátce po startu v somálském hlavním městě Mogadišo k výbuchu. Pilot přistál.

Ukrajina: Co udělali s našimi syny?

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Lily Hyde píše v dnešním vydání deníku Guardian v rubrice The Long Read o otřesné situaci ukrajinských matek, jejichž synové se jako ukrajinští vojáci ocitli r. 2014 v obležení u Ilovajsku a stali se terčem ostré palby ruských jednotek. Je možné, že mezi stovkami obětí této ruské ofenzívy zahynuli i jejich mladí synové, nebo také nezahynuli. Ukrajinským matkám nikdo nepomůže, nikdo z ukrajinských úřadů nemá informace ani zájem. Vojáci jsou posílání do války bez identifikačních známek. Synové by mohli být někde v zajetí v Doněcké lidové republice, nebo dávno mrtví. Nikdo neví a nikdo se nezajímá.

Zdroj v angličtině ZDE

Britská drogerie Boots ustoupila tlaku veřejnosti a zlevňuje předražené výrobky "pro ženy"

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britský drogistický obchodní řetězec Boots ustoupil tlaku veřejnosti poté, co nedávno deník Times upozornil, že tytéž výrobky "pro ženy", často se od "mužských variant" lišící jen barvou, ale přesto předražené, budou zlevněny. Týká se to žiletek a krému na oči. Řetězec oznámil zlevnění výrobků "pro ženy" poté, co petici, protestující proti "sexistickým cenám" na serveru Change.org, podepsalo 41 790 osob.

Petice poukazovala na to, že oční krém pro ženy stál 9,99 liber, zatímco pro muže 7,29 liber a že žiletky pro ženy stály 2,29 liber a pro muže 1,49 liber.

Ředitel firmy Boots konstatoval, že jeho firma nemá strategii uplatňování diskriminačních sexistických cen, a že byl překvapen zjištěním, že tyto cenové rozdíly existují. Proto budou ceny výrobků "pro ženy" sníženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V lednu zemřelo v Sýrii násilnou smrtí 1 382 civilistů

3. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta


V lednu 2016 podle v Británii sídlící organizace Syrian Observatory for Human Rights zemřelo v Sýrii násilnou smrtí 1382 civilistů. Z nich 679 usmrtily ruské nálety, 516 vládní jednotky a jejich spojenci, 98 teroristé "islámského státu", 42 povstalci, 3 kurdské milice a 3 místní pobočka al-Káidy (Fronta an-Nusra). Nebylo možno určit, kdo způsobil smrt dalších 41 osob.

Zdroj: ZDE

Profi odboráři opět s křížkem po funusu

2. 2. 2016 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Aby bylo od počátku jasno. Historický vznik odborů považuji za jeden ze zásadních pilířů držící záda pracujících v civilizovaných zemích ve vzpřímené poloze. To však neznamená, že musím stejně pozitivně vnímat odborovou činnost konkrétních profi odborářů. Dnešní situace na Karvinsku je toho polopatickým důkazem.

Proč například uvolnění horničtí odboráři a samozřejmě nejen oni, neradili horníkům nevyfárat, když Bakala nesplnil závazek, v případě prodeje bytů přednostně oslovit s mimotržní nabídkou ty co v nich bydlí? Proč to samé neradili horníkům, když se rozhodovalo, zda mají přijít o svá "bolševická" důchodová privilegia?

Proč uvolnění odboroví předáci, jejichž povinností je pozorně sledovat hospodaření firmy, například nespustili oprávněný varovný povyk s výstrahou, že si to horníci nedají líbit, když se vlastníci dolů rozhodovali vzít půjčku cca šedesát miliard korun na své dividendy, přičemž za stejný časový úsek měly doly jen poloviční zisk?

I člověk pouze obdařený selským rozumem, natož odborovým, musel vědět, že dluhová služba za miliardový úvěr bude splácena na úkor horníků, kteří ji svoji prací budou muset na úkor zvyšování svých platů zaplatit. Mohu se pouze domnívat, že se uvolnění odboroví horničtí předáci měli u "Bakalů" možná tak dobře, až hůř viděli a slyšeli, což jim zamezilo chovat se jako skuteční zástupci pracujících a ne jako sytí ulamovači hrotů případné hornické nespokojenosti.

Uvolnění odboroví zástupci horníků vždy byli a jsou součástí ryby, která dlouhodobě a nepřehlédnutelně smrdí od hlavy.

Teď si uvědomuji, že možná ztratili i čich. Ani bych se nedivil, že potápějící loď opustí stejně jako námořní kapitáni jako poslední. Na rozdíl od námořních kapitánů to pro ně nebude mít stejně fatální následky, neboť se do záchranných člunů nacpou na úkor těch, kteří by měli mít přednost a kteří jim důvěřovali.

Česká levice v plném lesku

2. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

„Česká levice“ i „česká pravice“ jsou, z hlediska tradičního fungování politiky na Západě, velmi zvláštní politické jevy. Např. ODS má de facto nejblíže k ruskému modelu fungování kapitalismu a její arcinepřítel je západní civilizace, postavená na občanské společnosti a právním státu.

Premiér může vzdorovat prezidentovi jen s pomocí Babiše

2. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Postupně narůstající napětí mezi prezidentem a premiérem lze těžko chápat jinak než jako boj o sociální demokracii. Prezident neútočí na vládu jako takovou a zdá se, že podpora hnutí ANO by mu velmi vyhovovala. Ani u ANO, ani u KDU-ČSL nemá žádnou svou pátou kolonu, což se o ČSSD říci nedá.

Vzkřísit jím podporované zemanovce, jejichž předseda se i po ochuzení názvu strany o prezidentovo příjmení stále jako snad jediný politik systematicky prezidenta zastává, je po posledních sněmovních volbách, kde získali půldruhého procenta hlasů, zřejmě i nad Zemanovy síly.

PŘEČETLI JSME

Štefan Švec: Převlečený iluminát?

2. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Bartoš se chlubí svým okázalým antisemitismem. Na místě vraždy Anežky Hrůzové nechal vyvěsit papír, že židovská otázka dosud nebyla uspokojivě vyřešena. Zveřejnil seznamy Židů v současném veřejném životě. Vydal Protokoly sionských mudrců a spisek, který má zpochybňovat rozsah holocaustu. A přes to všechno se pod záminkou sporu o migrační krizi veřejně staví za prezidenta Zemana a pořádá demonstrace na jeho podporu. Na podporu člověka, který dlouhá léta podporuje stát Izrael a všechny jeho kroky. Tak zákeřný plán na to, jak české židobijce postavit do služeb izraelské tajné služby Mosad, nemohl vzniknout jinde než v komnatách Bilderbergu, píše Štefan Švec.

Podobně dvojznačný je Bartošův postoj k Islámskému státu, jehož hlavní cíle v Evropě jsou destabilizovat EU, rozložit ji a vyvolat krvavý konflikt mezi světem muslimským a křesťanským. Navzdory povrchové antimuslimské rétorice jsou Bartošovy cíle naprosto shodné. Ne. To nemůže být náhoda.

Kompletní článek ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pravda a lež, anebo lže výraz "Lügenpresse" (lživý tisk)?

2. 2. 2016 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Existují slova, která mají potenciál stát se v dalších jazycích pevně zavedenými termíny. Že tomu tak je, mnozí z vás vědí například ze slov „Blitzkrieg“ či z anglicizovaného slova „kindergarden“. Dnes se zdá, že by obdobně mohlo zakořenit slovo „Lügenpresse“, lživý tisk. Pochopil jsem to při člení článku "Ruská propaganda útočí na německá média" od německého novináře Ulriche Wickerta.

Tam byla zajímavá jeho věta „Já osobně nevylučuji, že pojem 'lživý tisk' v Německu rozšířila ruská tajná služba“, právě proto, že Wickert jaksi zapomněl na německou historii „Lügenpresse“.

Termín "lživý tisk", se totiž nachází v německy mluvícím světě už od poloviny 19. století, a i v té době bylo samozřejmě jasné, že jsou to vžycky ti „druzí“, kdo lžou.

Pevnost Evropa - jako Albánie Envera Hodži?

2. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut


V krátkodobém výhledu je Evropská unie nejvíce ze všeho ohrožena uprchlickou krizí. Ta vyhranila dosud málo viditelné trhliny v evropském projektu, zviditelnila hodnotové a civilizační rozdíly mezi jednotlivými členskými státy. Současně v evropské politice definitivně ustavila novou zásadní konfliktní linii (cleavage) na ose otevřená společnost - uzavřená společnost ZDE.

Neoklausismus a strašidlo neomarxismu, čili Transatlantický šunt

1. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Václav Klaus a jeho věrní z ODS na počátku 90. let do České republiky prahnoucí po novém naprogramování přivezli ideologii sektářského okraje americké pravice. Autoři snící o spontánním tržním řádu v prostředí rostoucí monopolizace, případně dokonce o teologii trhu, stáli od počátku stranou myšlenek blízkých evropské demokratické pravici, pro kterou přiměřená role státu nebyla nikdy tabu.

Zločin v Polné aneb o obrazu české společnosti tehdy a nyní

1. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zhlédl jsem první část televizního filmu Zločin v Polné o údajné rituální vraždě křesťanské dívky Anežky Hrůzové židovským mladíkem Leopoldem Hilsnerem. Česká společnost byla tehdy, tedy v roce 1899, zachvácena iracionálními protižidovskými vášněmi pramenícími ze staré pověry, podle níž Židé potřebují krev křesťanských panen do macesů, které se pečou o svátku Pesach - v době křesťanských Velikonoc.

Jelikož televizní dramaturgie téměř vždy operuje s jakousi uměleckou licencí, doporučuji zájemcům o podrobnější informace o takzvané hilsneriádě zhlédnout tento dokument ZDE, který je výtečnou sondou do tehdejší české společnosti, v níž strohou argumentaci a otevřená fakta s přehledem zahlušily rasisticky motivovaná nenávist, teorie spiknutí a středověké předsudky.

Pentagon navrhuje zvýšení výdajů v Evropě

3. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Obamova administrativa včera oznámila, že navrhne zvýšení výdajů na výcvik jednotek v Evropě na čtyřnásobek, v rámci úsilí o odstrašení ruského útoku. USA mají v současnosti v Evropě dva brigádní bojové týmy (BCT) a žádná jednotka není trvale umístěna na východním křídle NATO.

V Iowě zvítězil nad Trumpem Ted Cruz

2. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle volebních předpovědí tiskové kanceláře Associated Press zvítězil v pondělí kontroverzní, ostře konzervativní texaský republikánský kandidát Ted Cruz dramatickým způsobem nad Donaldem Trumpem ve státě Iowa.

Po odevzdání 98 procent hlasů získal Cruz 27,7 procent, Trump 24,3 procenta a Marko Rubio 23,1 procent.

V demokratickém táboře byla podpora Hillary Clintonové a vermontského socialisty Bernieho Sanderse po odevzdání 97 procent hlasů téměř vyrovnána.

Ruský časopis se stal terčem internetového útoku a dostal pokutu po zveřejnění informací o Putinově dceři

2. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruský časopis Novoje Vremja dostal státní pokutu a stal se terčem útoků hackerů v den, kdy zveřejnil investigaci poměrů kolem Putinovy dcery. Státní úřad pro dohled nad komunikacemi vydal v pondělí časopisu varování a pokutoval ho. Ve svém lednovém vydání se Novoje Vremja totiž zmínilo o ukrajinské organizaci Pravý sektor, aniž by napsalo, že je v Rusku zakázána. Periodikum může být zrušeno, pokud dostane během roku dvě oficiální varování.

U tureckého pobřeží bylo vyloveno dalších devět mrtvol uprchlíků

2. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Včetně dvou nemluvňat

U pobřeží západního Turecka vylovily turecké pobřežní hlídky dalších devět mrtvol uprchlíků, včetně dvou nemluvňat, poté, co se částečně převrátil člun vezoucí imigranty do Řecka. Loď se částečně převrátila v úterý ráno v 5.35 místního času nedaleko tureckého pobřeží u Seferihisaru v provincii Izmir, nedaleko řeckého ostrova Samos. Dvě osoby byly zachráněny, když se pokusily připlavat ke břehu.

Pokusy zabránit neregulérnímu přeplouvání Egejského moře ani nepříznivé zimní počasí neodradily desetitisíce lidí, kteří se od začátku roku 2016 pokusily o přeplavbu z Turecka do Řecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak ve špinavém uprchlickém táboře v Dunkirku žijí britští občané

2. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Rawand Aziz žije se svou rodinou ve stanu v uprchlickém táboře v severní Francii u města Dunkirk. Před stanem v příkopě leží mrtvá krysa. Aziz má ve stanu svého jednoročního syna. V noci bývá v táboře pod nulou, takže jeho syn Oscar, stejně jako dalších 1500 lidí žijících na tomto poli, je trvale nemocný.

Aziz by však mohl odjet do Británie, kdykoliv by chtěl. V tašce má svůj dokonalý britský pas. "Jsem Brit," říká Aziz, se severoanglickým přízvukem s odstínem jeho kurdského původu. "Stal jsem se Britem. Znám britskou kulturu, zemi, zákony, všechno o Británii."

Pětatřicetiletý Aziz se z Británie přestěhoval do uprchlického tábora v Dunkirku, aby mohl žít společně se svou manželkou, Hataw, a synem Oscarem, jimž britské úřady odepřely britský pas a nechtějí je pustit do Británie.

Norsko vypsalo soutěž na vzdělávací aplikaci pro syrské děti

1. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Norsko vypsalo veřejnou soutěž na vzdělávací aplikaci pro mobilní telefony. Měla by pomoci 2,8 milionu syrských dětí, které nemohou navštěvovat školu kvůli válce. Aplikace je zamýšlena jako pomůcka, která naučí děti základům psaní v arabštině. Iniciativa vzešla z ministerstva zahraničí.

Superhrdinové české politické scény asi bojují v nějakých vážnějších bitvách...

Zůstane Bohuslav Sobotka sám?

1. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Kdekdo o současném premiérovi míní, že není dostatečně silný a odvážný, že je to takový ten typický "přizdisráč", který se otáčí jako příslovečná korouhvička podle aktuálních povětrnostních podmínek.  Ve skutečnosti je Sobotka dnes jediným českým vrcholným politikem, který si troufne otevřeně poukázat na demagogii šířenou Milošem Zemanem, která zneužívá atmosféry strachu vyvolané hysterickou reakcí na imaginární hrozbu. Zemanovy prokazatelné lži o tom, že většina uprchlíků jsou "mladí muži s iphony, organizovaní Muslimským bratrstvem, aby invazí dobyli a podrobili Evropu" jsou velkou částí populace sdíleny jako fakt a kromě Sobotky zatím všichni zarytě mlčí, protože se bojí, že přijdou o hlasy. Přizdisráčů je v české politice evidentně hodně, ale Sobotka to není.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2015

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 74 066,31  Kč. Příjem z reklamy byl 15 893,00 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2015 161 059,72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24437