Po návštěvě na turecko-řecké hranici požaduje předseda Evropského parlamentu bezpodmínečně společnou evropskou migrační politiku

4. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

David Sassoli, předseda Evropského parlamentu: Máme potřebu a vidíme to každým dnem: Posílit společnou evropskou imigrační politiku. A já jsem velmi šokován skutečností, že si to některé vlády dál stále neuvědomují. Kdyby před půl druhým rokem lidé bývali naslouchali Evropskému parlamentu a modifikovali Dublinskou smlouvu, nebyli bychom dnes v takovéto situaci. Pro Evropský parlament, ti, kteří přicházejí do Řecka, přicházejí do Evropy. Kdo přijde do Itálie, do Španělska, na Maltu, přichází do Evropy. A Evropa musí mít společnou imigrační politiku. Evropa musí sdílet břemeno imigrace. Evropa musí pokročit k férovému rozdělování uprchlíků, které zaručí svobodu a lidská práva. Jestliže nebudeme mít společnou imigrační politiku, jak to můžeme zaručit? A jak můžeme stát v popředí při obhajobě lidských práv?

V Řecku je mnoho dětí, tisíce dětí. Dětí bez doprovodu rodičů. A já myslím, že příslib, který chci udělat, spolu s ostatními institucemi, je mít pro ně strategii. Pro děti bez doprovodu rodičů. Musíme ochránit jejich budoucnost. A já věřím, že rozhodnost evropských vlád, že tohle udělají. musí být daleko silnější než dosud. I ohledně velkomyslnosti. Protože často politická strategie některých evropských vlád nebyla založena na velkomyslnosti, ale na jejich vlastním zájmu. Jsem přesvědčen, že evropský kontinent si zaslouží daleko víc.

 * * *

Co jsme spáchali? Proč jsme politický nástroj?


0
Vytisknout
8674

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020