Juncker: Dohody o brexitu "bylo dosaženo"

17. 10. 2019

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Juncker prohlásil, že "nedovolí žádný odklad brexitu", protože byla uzavřena dohoda. Komentátoři to interpretují jako nátlak na Dolní sněmovnu, aby v sobotu Johnsonovu dohodu o brexitu přijala. Reportéři v Bruselu a činitelé EU poukazují na to, že Juncker nemá žádné rozhodovací pravomoci ohledně znemožnění odkladu brexitu. Pravděpodobnost, že by v sobotu Dolní sněmovna Johnsonovu smlouvu o brexitu schválila, je velmi těsná. Počty poslanců, kteří by ji podpořili, dosud nejsou dostatečné, zejména pokud dohodu nepodpoří DUP. Johnsonova dohoda je daleko tvrdší než cokoliv, co vyjednala Mayová, labouristé namítají, že chybí ochrana spotřebitelských a zaměstnaneckých práv a v Dolní sněmovně sílí požadavek, aby bylo uspořádáno druhé referendum. Zda se prosadí, je otázka.

Aktualizace: "Bylo dosaženo dohody o brexitu." DUP to odmítá.

Aktualizace: Ve čtvrtek ráno vydala severoirská strana DUP prohlášení, že Johnsonovu dohodu o brexitu podpořit nemůže.

Zdá se že osud celého Spojeného království a jeho 67 milionů obyvatel nyní spočívá na deseti poslancích z DUP, kteří jsou přesvědčeni, že svět byl stvořen za šest dní, že homosexuálové budou hořet v pekle a že papež je Antikrist.

Po výrazných ústupcích Borise Johnsona Evropské unii se zdá, že se jeho vyjednávání o dohodě o brexitu s Evropskou unii snad blíží k úspěšnému cíli. Probrexitoví fundamentalisté v jeho Konzervativní straně nyní podporují Johnsonův návrh dohody, aby Severní Irsko i nadále dodržovalo celní a regulační předpisy Evropské unie, aby na irském ostrově nevznikla pevná hranice, i když Therese Mayové toto řešení odmítli podpořit. Dohoda však není uzavřena, protože Johnson dosud nepřesvědčil severoirské unionistické fundamentalisty ze strany DUP, podporu jejichž deseti poslanců v Dolní sněmovně nutně potřebuje. Šíří se spekulace, že kromě toho, že se Johnson DUP pokusí zkorumpovat nabídkou velkých finančních částek, londýnská vláda také přestane na Severní Irsko naléhat, aby zrušilo zákaz potratů, jimž tento jediný britský region porušuje základní lidská práva.


Pokud se Johnsonovi podaří dosáhnout s Bruselem dohody, bude se na britské politické scéně vychloubat, že "dosáhl odchodu celého Spojeného království, včetně Severního Irska z Evropské unie". Jenže v důsledku jeho ústupků, Severní Irsko bude muset i nadále dodržovat celní a regulační předpisy Evropské unie.

Boris Johnson učinil další ústupek, kdy Bruselu přislíbil, že aby Británie mohla nadále obchodovat s Evropskou unií, bude i nadále dodržovat regulační standardy EU a nepokusí se stát "divokým Singapurem v Evropě bez regulačních závazků", čímž by její obchodní výměna s Evropou byla znemožněna.

Protibrexitoví právníci, v jejichž čele stojí Jo Maugham, se ve čtvrtek obrátí na britské soudy se žalobou, poukazující na to, že Johnsonova dohoda o brexitu s Bruselem je protizákonná: V roce 2018 totiž prosadili konzervativní brexitéři v Dolní sněmovně zákon, podle něhož žádná část Spojeného království, tedy ani Severní Irsko, nesmí být součástí jiné než britské celní unie.

Jsme přesvědčeni, že vládnou navrhovaná dohoda o brexitu je v rozporu s paragrafem 55 Daňového zákona (přeshraniční obchod) z r. 2018:



Na čtvrtečním summitu Evropské unie zjevně nebudou mít představitelé EU  k dispozici žádný hotový právní text dohody o brexitu a takový text zřejmě nebude moci být předložen ani Dolní sněmovně na sobotním mimořádném zasedání. Je velká otázka, zda by se Johnsonovi případně uzavřenou dohodu o brexitu podařilo prosadit v Dolní sněmovně. Britská Labouristická strana i ostatní opoziční strany budou požadovat nové referendum o uzavřené smlouvě, v němž by mělo být jednou z možností pro voliče i setrvání Británie v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ekonomický komentátor Will Hutton:
Výborně: Corbyn se konečně přesunul k podpoře referenda bez jakékoliv dohody. Celá věc končí. Počítám více než 310 poslaneckých hlasů pro referendum. Maximální počet pro Johnsona zatím je 302.


0
Vytisknout
11623

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2019