Miliony jablek hnijí v Británii. Kvůli brexitu je nemá kdo sklízet

21. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Britští zemědělci jsou nuceni nechat shnít miliony jablek a mnoho dalšího ovoce a zeleniny, v sadech a na polích, protože mají nedostatek pracovníků pro sklizeň.

Sto tun ovoce už tuto sezónu zůstalo v Británii nesklizeno. Znamená to, že bylo ponecháno shnít 16 milionů jablek v důsledku nedostatku zemědělských pracovníků, způsobeného brexitem.

Sezónní sklízeči ovoce a zeleniny, jich je 99 procent ze zemí Evropské unie, pracují nyní namísto v Británii v Holandsku, v Dánsku či v Německu v důsledku oslabení libry a zmatku ohledně nových vízových předpisů.

 

Britský Národní svaz zemědělců, který provedl tento průzkum, varuje, že britští farmáři budou tvrdě postiženi v nadcházejících týdnech, kdy populární zimní zelenina jako růžičková kapusta, mrkev, petržel a brokolice zůstanou nesklizeny.

Britští farmáři jsou postiženi šestnáctiprocentním nedostatkem sezónních pracovníků a země potřebuje 70 000 lidí ke sklizni ovoce a zeleniny.

Pracovníci britského svazu zemědělců poukazují na to, že dosud nikdy nebyli svědky takto obrovského plýtvání úrodou. Hannah Trefgarne, pěstitelka v Herefordshiru, uvedla, že přišla letos až o 87 000 košíčků malin, protože je neměl kdo sklízet. Potřebuje 100 sezónních pracovníků, které nemá.

Jiný farmář ve Skotsku informoval, že byl nucen nechat na poli shnít osm tun prvotřídních jahod.

Vládnou obavy, že před Vánocemi vznikne v supermarketech nedostatek zeleniny.

V minulosti britští farmáři spoléhali v době sklizně na sezónní pracovníky především z Bulharska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8159

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2019