USA: Bělošský supremacista zastřelil nejméně 20 lidí

4. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: K další střelbě právě došlo ve státě Ohio.  V městě Dayton v Ohiu bylo v neděli v časných ranních hodinách zastřeleno devět lidí a šestnáct zraněno. Policie střelce zastřelila. ZDE  

28. července zastřelil vrah tři lidi na "česnekovém festivalu" v severní Kalifornii. 

Andrew Stroehlein: Masakr v El Paso ukazuje tři strašlivá selhání americké politiky: 1. Odmítání rozumné kontroly vlastnictví zbraní, 2. Povzbuzování bělošského nacionalismu na nejvyšší politické úrovni, 3. Šikanující imigrační politika (rodiny obětí se bojí jít do nemocnic a do dalších institucí hledat své mrtvé či postřelené příbuzné).

Andrew Stroehlein: Nejdůležitější poučení z masakru v El Paso:

1. Server 8chan a pol board systematicky a záměrně radikalizuje hromadné střelce.

2. Masakrování nevinných lidí bylo proměněno v počítačovou hru.






Beto O'Rourke: Rasismus prezidenta Trumpa nejenže uráží naše hodnoty: podstatnou měrou to mění charakter této země. A vede to k násilí.

Nejméně dvacet lidí zastřelil jednadvacetiletý bělošský supremacista v supermarketu Walmart, plném zákazníků, nakupujících na nový školní rok,. v texaském pohraničním městě El Paso. Více než dalších pětadvacet lidí bylo zraněno.

Střelec, jednadvacetiletý běloch z předměstí Dallasu Allen, vzdáleném více než 1000 km, byl zatčen. Šéf policie v El Paso Greg Allen uvedl, že policie vyšetřuje "manifest", vydaný v souvislosti s masakrem, a že masakr je vyšetřován jako potenciální zločin z rasové nenávisti.

El Paso je v západním Texasu, přímo na hranicích Mexika. Multikulturní město má asi  680 000 obyvatel a z nich je 80 procent Hispánců. Jeho mexické dvojče, město Ciudad Juárez leží hned za velkou zdí, která odděluje obě města. Více než 23 000 chodců přechází z Ciduad Juárez do El Pasa každý den za prací.

Policie dostala první informace o střelbě v 10.39 dopoledne místního času v sobotu. V supermarketu bylo podle odhadů tehdy asi 3000 zákazníků a 100 zaměstnanců.

Každý den je v USA usmrceno střelnými zbraněmi 100 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V USA už letos došlo k 250 masakrům střelnými zbraněmi:



 
Don Moynihan: Nebudu zveřejňovat střelcův manifest, ale zde je jeho shrnutí:



Andrew Stroehlein, HRW: "ManifestL masového vraha z El Pasa je typickým zrůdným extremistickým nesmyslem o "nahrazování bělochů" a o "invazi" migrantů. Je odrazem nenávisti z onlinových fór a z Bílého domu, kde Trump, který charakterizoval neonacisty jako "velmi slušné lidi" - zaměstnává bělošské nacionalisty. V roce 1996 bylo ve skotském Dunblane ve škole usmrceno střelbou 16 dětí a učitelka. Soukromé vlastnictví střelných zbraní bylo pak v Británii zakázáno. Británie má nyní snad nejnižší počet vražd střelnými zbraněmi na celém světě. Vnímejte to, Donalde Trumpe:


USA
0
Vytisknout
8506

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2019