Autorská práva na internetu a kvalita novinové práce

27. 3. 2019 / Martin Čechura

čas čtení 6 minut


V souvislosti se směrnicí o autorských právech na internetu, která poměrně hladce prošla Evropským parlamentem, se vyrojilo velké množství komentářů a analýz ohledně omezení svobodného internetu. Zastánci přísnější verze této směrnice argumentují především ochranou autorských práv, a směrem k velkým internetovým společnostem směřují výtky z bezdůvodného obohacení. Bohužel, zcela stranou pozornosti zůstalo to, co má být touto směrnicí chráněno . samotné novinové články.


Všiml jsem si toho již dávno: velká část článků, které jsou publikovány v českých denících, se nejenže zabývají stejným tématem, ale jejich text je doslova a do písmene stejný.

Zkusil jsem dnes namátkou otevřít několik českých deníků a porovnat náhodně vybrané články.

 


 


Prvním příkladem je zpráva o nouzovém přistání boeingu 737 MAX 8 c americkém Orlandu. Schválně zkuste sami porovnat nejen vybrané pasáže, ale celé články:


https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/500912-boeing-737-max-8-musel-nouzove-pristat-v-americkem-orlandu.html


„Letadlo se obrátilo a přistálo bezpečně v Orlandu,“ informovala agentura ministerstva dopravy Spojených států amerických FAA. První informace hovoří o problémech s motory. Podrobnosti letecká zatím letecká společnost nesdělila. Sever Focus připomíná, že s těmito problémy se havarované boeingy v Etiopii a Indonésii nepotýkaly.

Na palubě nebyl žádný pasažér, aerolinky chtěly stroj jen přemístit na jiné letiště. Třebaže FAA lety boeingů této řady zakázala, cesty z jednoho letiště na jiné, kde má být letadlo odstaveno, jsou povolené.

Společnost Boeing „o incidentu ví a poskytuje svému zákazníkovi (technickou) podporu“, řekl její mluvčí. Letecká společnost Southwest Airlines se zatím k věci nevyjádřila.


https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/dalsi-problem-boeingu-737-max-8-kvuli-problemu-s-motory-nouz/r~0214c16a501911e9b5e8ac1f6b220ee8/


"Letadlo se obrátilo a přistálo bezpečně v Orlandu," informovala FAA. Na palubě nebyl žádný pasažér, aerolinky chtěly stroj jen přemístit na jiné letiště. Třebaže FAA lety boeingů této řady zakázala, cesty z jednoho letiště na jiné, kde má být letadlo odstaveno, jsou povolené.


Společnost Boeing "o incidentu ví a poskytuje svému zákazníkovi (technickou) podporu", řekl její mluvčí. Letecká společnost Southwest Airlines se zatím k věci nevyjádřila.


https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/601353/nouzove-pristani-boeingu-na-floride-po-dvou-katastrofach-mel-problem-s-motory.html


Letadlo se obrátilo a přistálo bezpečně v Orlandu,“ informovala FAA. Na palubě nebyl žádný pasažér, aerolinky chtěly stroj jen přemístit na jiné letiště. Třebaže FAA lety boeingů této řady zakázala, cesty z jednoho letiště na jiné, kde má být letadlo odstaveno, jsou povolené.

Společnost Boeing „o incidentu ví a poskytuje svému zákazníkovi (technickou) podporu“, řekl její mluvčí. Letecká společnost Southwest Airlines se zatím k věci nevyjádřila.


https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/boeing-737-max-8-orlando-motory_1903270727_pj

„Letadlo se obrátilo a přistálo bezpečně v Orlandu,“ informovala FAA. Na palubě nebyl žádný pasažér, aerolinky chtěly stroj jen přemístit na jiné letiště. Třebaže FAA lety boeingů této řady zakázala, cesty z jednoho letiště na jiné, kde má být letadlo odstaveno, jsou povolené.

Společnost Boeing „o incidentu ví a poskytuje svému zákazníkovi (technickou) podporu“, řekl její mluvčí. Letecká společnost Southwest Airlines se zatím k věci nevyjádřila.


Pochopitelně, jedná se o převzatou zprávu ČTK. Nicméně, za její konečné zpracování jsou plně zodpovědní autoři a vedoucí redaktoři.

.

Zkusme se tedy podíval na aktuální domácí události, tentokrát již bez citací. Jedná se o autorské, jmenovitě podepsané články:


https://www.lidovky.cz/domov/soud-znovu-projednava-napadeni-kvitove-policie-udelala-chyby-tvrdi-udajny-utocnik.A190326_095216_ln_domov_form

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/napadeni-tenistka-petra-kvitova-soud-rozsudek-brno-zondra-trest.A190326_111945_brno-zpravy_vh

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zondra-dostal-za-napadeni-kvitove-osm-let-vezeni/1737112

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brno-krimi/601227/utok-na-kvitovou-zondra-tenistku-napadl-a-porezal-ji-ruku-dostal-osm-let.html



https://www.novinky.cz/ekonomika/500880-cesko-o-pulnoci-ukonci-mimoradne-kontroly-polskeho-hoveziho.html

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/o-pulnoci-skonci-kontroly-hoveziho-polske-zaruky-jsou-dostac/r~6076e6aa4fcb11e9b38a0cc47ab5f122/

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/601287/cesi-s-plosnou-kontrolou-polskeho-masa-konci-na-jatka-dorazili-inspektori-eu.html

https://tn.nova.cz/clanek/kontroly-masa-z-polska-nekonci-ministr-nesplnili-co-slibili.html

https://www.e15.cz/byznys/potraviny/cesko-prestane-s-kontrolami-hoveziho-polsko-poskytlo-zaruky-1357476


Všechny zmíněné články mají shodnou strukturu, používají naprosto stejné citace, většina formulací se liší pouze v detailech formulací. Ve světle mediální smršti, která se strhla kolem plagiátorské kauze na Karlově univerzitě, se věnovala velká pozornost definice pojmu plagiát a publikační etice. Dalo by se namítnout, že novinářská práce má svá specifika a novinový článek je svébytným žánrem. To je nepochybně pravda, nicméně tato pravidla definují pouze novináři sami. O kvalitě a etice vlastní, novinářské páce, se v českém tisku nedočteme nic.

Mnohokrát jsem zveřejnil stručnou tiskovou zprávu o výsledcích svých archeologických výzkumů, a následující den jsem s překvapením četl záplavu autorských článků (rozumějte článků, za které dostali zaplaceno jejich autoři) a fiktivních rozhovorů, na které jsem odpovídal formou „citace“ z tiskové zprávy.


Je otázkou, zda takto pojatá mechanická práce, vesměs bez vlastní invence, zasluhuje vůbec nějakou ochranu. A pokud ano, komu se má platit onen pověstný „poplatek z odkazu“, který vede na stránky mnoha novin, ale konečné články jsou nejen obsahově, ale i formálně shodné?


Ze strany novinářů, strážných psů etiky a morálky, se zřejmě odpovědi nedočkáme.

1
Vytisknout
9568

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019