Írán oznámil OSN, že zvýší kapacitu pro obohacování uranu

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Írán uvědomil Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že zahájil plán zvýšit kapacitu obohacování uranu, oznámil zástupce šéfa jeho jaderného programu Alí Akbar Sálihí. "Pokud to podmínky dovolí, možná zítra v noci v Natanzu, můžeme oznámit otevření centra pro výrobu nových centrifug" sloužících k obohacování uranu, řekl Sálihí podle agentury Fars.


"To co děláme neporušuje dohodu," řekl Íránec - a dodal, že dopis oznamující zahájení některých aktivit byl předán MAAE "včera".

Upřesnil, že jde o pouhý začátek výrobního procesu a "neznamená to, že začneme sestavovat centrifugy".

Podle dohody z roku 2015 může Írán vyrábět součásti centrifug, ale nesmí je uvést do provozu během první dekády platnosti dokumentu.

Sálihí také zdůraznil, že tyto kroky "neznamenají, že jednání (s Evropou) selhala".

Evropské vlády se snaží zachránit dohodu od okamžiku, kdy USA oznámily jednostranné odstoupení. Británie, Francie, Německo, Čína a Rusko, další členové skupiny 5+1, chtějí dohodu zachovat, nicméně řada jejich společností už začalo přerušovat operace v Íránu.

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí varoval v pondělí Evropu, že "Írán nikdy nebude tolerovat obojí utrpení ze sankcí a jaderných omezení," a vyzval k přípravám na urychlení obohacování uranu.

Írán tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně civilní, avšak oponenti v USA, Izraeli a Saúdské Arábii jej obviňují, že usiluje o výrobu jaderné bomby.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7466

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2018