Donald Trump zveřejnil antimuslimská videa ultrapravicové aktivistky, odsouzené v Británii za šíření nenávisti

29. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

 


Trump sdílel tweety ultrapravicové aktivistky z organizace Britain First Jaydy Fransenové, která byla odsouzena za nábožensky motivovanou šikanu 

Trump sdílel na svém twitterovém účtu tři antimuslimská videa, která zveřejnila Jayda Fransenová, náměstkyně šéfa ultrapravicové organizace Britain First, která byla odsouzena za nábožensky motivovanou šikanu. Trump, jehož twitterový účet sleduje 43,5 milionů lidí, zveřejnil tři  tweety Fransenové, které obsahují neověřená antimuslimská videa.

Jedno video údajně ukazuje skupinu muslimů, která shazuje chlapce ze střechy. Druhé ukazuje muslima, jak ničí sochu Panny Marie, a další tvrdí, že imigrant bije holandského chlapce s berlemi. Holandská policie ani holandská média neuvádějí ve svých informacích o tomto incidentu, že by byl útočník muslimský imigrant. 

Islamofobní videa zveřejnila Fransenová na Twitteru v úterý odpoledne a ve středu ráno. Videa nebyla zveřejněna sekvencionálně, což znamená, že Trump musel projít   účtem Fransenové, aby si vybral, která videa přeposlat. 

Trump často používá svého účtu na Twitteru k podpoře pochybných postav. Začátkem tohoto týdne podpořil server nazvaný MegaPill, který šíří celou řadu konspiračních teorií. Šíří také falešné statistiky kriminality, které podporují rasovou nenávist. 

Trump opakovaně šíří falešná tvrzení o muslimech. Tvrdil, že muslimové v New Jersey oslavovali teroristické útoky z 11. září, že muslimové věděli předem o masovém vraždění v San Bernardino a neinformovali o tom policii a vyjádřil se, že jeden americký generál kdysi porazil terorismus masovými popravami kulkami namočenými v krvi. Ani jedno toto tvrzení nebylo pravdivé. 

Manžel zavražděné britské poslankyně Jo Coxové k tomu napsal: 

"Trump zlegitimizoval ultrapravici ve své zemi, teď se to snaží dělat u nás. Rozšiřování nenávisti má své důsledky a prezident by se měl stydět":



Jeremy Corbyn:

"Doufám, že naše vláda odsoudí ultrapravicové retweety Donalda Trumpa. Jsou děsivé, nebezpečné a jsou hrozbou naší společnosti." 




Labouristický poslanec David Lammy:

"Trump sdílí Britain First. Uvědomme si řádně, co to znamená, Prezident Spojených států podporuje fašistickou, rasistickou, extremistickou nenávistnou organizaci, jejíž šéfové byli zatčeni a odsouzeni. Není to náš spojenec. @realDonaldTrump Donalde Trumpe, nejste vítaný v mé zemi a v mém městě": 


0
Vytisknout
7803

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2017