Lekce z Bruselu: Soužití s džihádisty nefunguje

22. 3. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Bruselská čtvrť Molenbeek je od 90. let místem, kde si zřídili základnu alžírští džihádisté ZDE. Úřadům to bylo dávno známo, rozhodly se však nezasahovat, protože extrémisté zde působící prováděli své útoky dlouho většinou v Africe. To se však vloni změnilo - přišly atentáty v Paříži nebo útok na židovské muzeum přímo v Bruselu. Po nejméně dvaceti letech soužití "hlavního města EU" s džihádisty přišel policejní zátah kvůli organizátorovi pařížských útoků. Základna přestala být bezpečná. Následovaly bombové atentáty.


Džihádisté nemají nic společného s normálními, pokojnými muslimy.


Soužití s džihádisty - v naději, že své působiště nechají v klidu - je ovšem mimořádně krátkozraká politika, která Evropu od loňska stála již desítky životů. Podobná situace jako v Bruselu panuje také ve Vídni, s tím rozdílem, že tamní radikálové většinou přicházejí z Bosny či přes Bosnu a mají často vazby na íránské tajné služby ZDE. Také zde se může přihodit něco podobného jako v Bruselu, jakmile se úřady po mnoha letech strkání hlavy do písku rozhodnou proti extrémistům konečně zasáhnout.

Zatímco šéfka zahraniční a bezpečnostní politiky EU reaguje na atentáty v Bruselu pláčem, což extrémisté jistě ocení ZDE, v kruzích kolem šéfa britských Labouristů s předstihem před útoky zazněl názor, že by vojáci měli místo boje s IS raději s islamisty pít čaj ZDE. To je ovšem zpozdilé. Mnoho lidí v minulých letech v evropských městech sdílelo restaurační prostory s džihádisty, i když o tom, pravda, zřejmě nevěděli. Ne proto, že "problémem je islám", ani ne proto, že "selhaly zpravodajské služby", ale především z toho důvodu, že politici neměli vůli s problémem něco udělat, než se rozrostl.

Události opsaly absurdní kruh: Politici po léta nechtěli zasahovat proti džihádistům, "dokud u nás nezlobí", z obavy, že vzniknou potíže a stín terorismu dopadne na všechny muslimy. Poté co džihádisté opakovaně útočí v Evropě se zásahy proti nim staly nezbytné - a s nimi přišel konec snahy teroristů udržet základny v klidu. Soužití zjevně nefunguje, problémy vznikly o to větší a stín terorismu dopadl na všechny muslimy způsobem, který je mnohem horší, než kdyby se proti pachatelům bylo zasáhlo včas.

Politikům, kteří nedovedou zajistit bezpečnost, voliči přestávají věřit a posilují ultrapravicoví populisté.

0
Vytisknout
11946

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016