Extremisté usmrtili v Glasgow mírumilovného muslima, který hlásal spolupráci s jinými náboženstvími

26. 3. 2016

čas čtení 3 minuty


Poučení z této tragické události: Nikdo v Glasgow neřeší ničí náboženské přesvědčení ani etnickou příslušnost. Asad Shah byl obchodník a aktivista, kterého měli rádi všichni v tamější multikulturní společnosti, bez ohledu na barvu kůže, náboženské vyznání či původ. Na jeho smrt také celá komunita reagovala "obejmutím", jak to charakterizoval skotský ministr pro mezinárodní rozvoj Humza Yusaf. Asada Shaha zabili psychopati a blázni. Ta vražda je individuálním zločinem, není problémem žádné kultury ani komunity. Když před několika lety zavražil Slovák v tamějším nedalekém parku Skotku, Glasgowané nezačali obviňovat z této vraždy celý slovenský národ. (JČ)

Během víkendu přicházelo množství kondolencí a výrazů pocty pro Asada Shaha, zbožného muslima, hluboce respektovaného celou čtvrtí Shawlands v Glasgow, který byl ve čtvrtek ubodán k smrti před svým odchodem během útoku, který policie nazvala "nábožensky motivovanou" vraždou.

Sousedé Asada Shaha založili sbírku pro jeho rodinu a do soboty odpoledne se vybralo více než 18 000 liber (630 000 Kč).

Několik hodin před tím, než Shah zemřel, publikoval na Facebooku přání šťastných Velikonoc a místní lidé hovořili o tom, že rozdával zákazníkům velikonoční vajíčka a velikonoční přání.

Nedlouho před útokem napsal Shah na Facebooku: "Přeju opravdu šťastné Velikonoce svému milovanému křesťanskému národu. Následujme v krocích milovaného svatého Ježíše Krista a dosáhněme úspěchu v obou světech."

Shah vášnivě podporoval náboženskou snášenlivost a chtěl mít těsné vazby na křesťany. Organizoval na Googlu diskusi o významu Velikonoc. Hovořil proti násilí a nenávisti a požadoval "bezpodmínečnou, skutečnou lásku pro všechno lidstvo."

V pátek byl jeho obchod v glasgowské čtvrti Shawlands obklopen květinami a přáními a mlčenlivé vigílie v pátek večer se účastnilo téměř 500 lidí, včetně skotské premiérky Nicoly Sturgeonové.

Premiérka uvedla, že přišla učinit "osobní poctu Shahovi", protože ho osobně znala."Vyjadřuju hlubokou lístost pro rodinu Asada Shaha, popuárního obchodníka v mém volebním okrsku," řekla později.

Vigílie se účastnil pod heslem #thisisinotwhoweare, #tohle nejsme, i Humza Yousaf, skotský ministr pro zahraniční záležitosti a mezinárodní rozvoj. Vyjádřil svou hrdost nad tím, jak mnoho Glasgowanů reagovalo na tuto vraždu.

Řekl: "Když je naše město zraněno, lidé z Glasgowa se navzájem obejmou."

Mezi poctami zavražděnému muži byly výroky: "Díky za to, že jsi byl nejsympatičtější člověk na této planetě."

"Hodný člověk. Budete nám chybět" a "Slušnějšího člověka byste nepoznali. Odpočívej v pokoji, příteli".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dva muži ubodali ve čtvrtek večer populárního muslimského majitele večerky Asada Shaha, jen několik minut poté, co na Facebooku poslal všem svým přátelům přání pokojných Velikonoc a inzeroval jím setkání příslušníků nejrůznějších náboženství. Policie zatkla 32 letého muže, podezřelého z vraždy.

0
Vytisknout
6376

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2016