Příměří přineslo Syřanům jen malou úlevu

30. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Měsíc po mezinárodně sjednaném příměří v Sýrii násilí v některých částech země poněkud polevilo, ale agentury poskytující humanitární pomoc ani zdaleka nezískaly neomezený přístup do obklíčených lokalit, upozorňuje Annie Slemrod.


"Ukončení nepřátelství" nezahrnuje celou zemi a netýká se tzv. islámského státu a Fronty an-Nusra. Začalo platit 27. února po dohodě v Mnichově. V březnu je hlášených 367 mrtvých civilistů, nejméně od července 2011.

Nicméně válka neskončila a byla hlášena řada narušení příměří. Součástí mnichovské dohody je také zlepšený přístup obyvatelstva k humanitární pomoci, a zde je úspěch pochybný.

Podle koordinační agentury OCHA působící pod hlavičkou OSN se pomoc dostala jen k 32 % těch, které světová organizace označuje za obyvatele obklíčených oblastí. To znamená 155 744 z 486 700 oficiálně registrovaných. V prvním čtvrtroce 2015 činil podíl 0 %.

Do oblastí označovaných OSN za obklíčené (sem ale není počítána například hladovějící Madája - pozn. red.) vyjelo 18 konvojů, což je stejný počet jako v únoru. V lednu jich bylo vypraveno 8. Ale jednorázová pomoc nepředstavuje zrušení obklíčení.

Světový potravinový program, kterému se v únoru nepodařilo letecky dopravit pomoc do obklíčeného města Dejr az-Zaur (pronajaté ruské letadlo svrhlo pomoc na pozice syrské armády - red.), sdělil, že se mu podařilo doručit pomoc k více lidem než kdykoliv od počátku války.

Přesto se možná znovu pokusí o leteckou dopravu pomoci do oblastí, kam se po zemi nemůže dostat.

Organizace sdělila agentuře IRIN, že pracuje na "novém padákovém systému nebo změně typu letadla", stejně jako spolupracuje s partnery na zemi, aby zlepšila podmínky pro shoz pomoci.

23. března konvoj vjel do Húly na severu provincie Homs, kde 70 000 obyvatel po několik měsíců nedostalo žádnou pomoc. Asadovy jednotky ale z konvoje zabavily některé prvky chirurgického vybavení, což představuje typické chování režimních ozbrojenců.

Podle mluvčího Mezinárodního výboru Červeného kříže Pawla Krzysieka dohoda neznamená velkou změnu, protože režim stále kontroluje pomoc a používá ji jako prostředek politického nátlaku, ačkoliv mezinárodní právo takové přístupy zakazuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8046

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016