Sýrie: Dětství v obležení

9. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


V šestém roce syrské války musejí lékaři nechat raněné někdy vykrvácet, protože nemají obvazy. Katetrizované vaky na moč jsou používány k intravenóznímu zavádění kapalin u novorozenců, protože nic jiného není k dispozici.


Těhotné ženy v oblastech vystavených ostřelování nebo náletům rodí císařským řezem, než by riskovaly porod během útoku. Podvyživené děti jedí krmivo pro zvířata a listí, v některých případech jen několik kilometrů od plných skladišť s potravinami. Rodiny pálí matrace a plastový odpad ve snaze vyrobit doma trochu tepla.

Zpráva organizace Save the Children vydaná v úterý večer popisuje problémy, jimž čelí Syřané v 18 obležených oblastech po celé zemi. Jedná se o ty oblasti, které takto označila OSN, jsou obklíčeny ozbrojenci, kteří vážně omezili dopravu pomoci a svobodu pohybu.

Žije zde nejméně čtvrt milionu dětí, které jsou drženy ve "vězení v otevřeném prostoru". Jídlo, léky, palivo a další životně důležité potřeby jsou zde silně nedostatkové - a zároveň ozbrojenci brání lidem v odchodu.

Válka navzdory částečnému příměří platícímu v šesti malých oblastech nepolevuje. Chirurgové operují při svíčkách a k ventilaci používají staré hadice. Rodiny pátrají v ulicích po starých přikrývkách, šatech nebo útržcích látky, které by se daly sterilizovat a použít jako obvazy.

V některých oblastech lékaři nejsou vůbec a nahrazují je někdy nekvalifikovaní dobrovolníci. Zatímco chybí chlor k úpravě vody, je používán jako zbraň.

Navzdory opakovaným výzvám RB OSN se jen zlomek pomoci určený pro obklíčené oblasti dostal ke svým adresátům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE (pdf)

0
Vytisknout
7753

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2016