Mezinárodní organizace pro migraci:

Do Evropy letos přišlo více než milion lidí

22. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V roce 2015 přišlo do Evropy nepravidelným způsobem více než milion lidí, konstatuje Mezinárodní organizace pro migraci. Je to největší vlna hromadné migrace v Evropě od uprchlické vlny po druhé světové válce.

Z celkového počtu 1 005 504 příchozích do 21. prosince jich drtivá většina, 816 752, přicestovala po moři do Řecka. Celkový počet vzrostl ve srovnání s roce 2014 čtyřnásobně. Drtivou většinou jsou to Syřané, vyhnaní ze země občanskou válkou. Významné jsou i počtu Afghánců, Iráčanů a Eritrejců, kteří také prchají před válkou a útlakem v jejich zemích.

Proud uprchlíků do Evropy je nicméně daleko zvládnutelnější než množství uprchlíků na Blízkém východě, kde žijí jen v Turecku 2,2 miliony syrských uprchlíků. V Libanonu tvoří 1,1 milionu uprchlíků přibližně pětinu tamějšího celkového obyvatelstva a v Jordánsku tamějších 633 000 registrovaných syrských uprchlíků tvoří asi desetinu obyvatel té země.

Jednou z příčin příchodu uprchlíků do Evropy je, že uprchlíkům v zemích na Blízkém východě jsou upírána základní práva. Drtivá většina syrských uprchlíků tam nemá právo na práci. Uprchlíci, kteří tam žili několik let v naprostém právním vakuu, nyní přicházejí do Evropy a vyžadují splnění svých práv, která jim zaručuje Konvence OSN o uprchlících z roku 1951.

Množství uprchlíků utíká rovnou z válečných zón. Aruba al-Rifai, čtyřiačtyřicetiletý státní úředník z Damašku, přišel tento týden na ostrov Lesbos rovnou ze Sýrii. "Bombardování se zhoršuje, a je to teprve začátek," uvedl Rifai. "Přišel jsem do Evropy, abych se mohl cítit jako lidská bytost."

Lesbos je nyní hlavní bránou pro příchod uprchlíků do Evropy. Navzdory zhoršujícímu se počasí a navzdory údajným policejním zásahům Turecka proti pašerákům lidí připlulo do Řecka v prosinci více uprchlíků než v červnu a v červenci.

V pondělí tohoto týdne přistálo na ostrově Lesbos 15 člunů s uprchlíky. Průměrný počet uprchlíků, denně přijíždějících na řecké ostrovy v prosinci, je 3338, což je nižší než říjnové maximum 6828, ale daleko vyšší než červencový průměr 1771.

Po ukončení druhé světové války bylo v Evropě asi 12 - 14 milionů uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015