Rusko zajalo litevskou rybářskou loď

20. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Ruská média informovala, že pohraničníci zadrželi litevskou loď Juros Vilkas (Mořský vlk). Podle Rusů se loď věnovala nezákonnému lovu krabů ve výlučné ekonomické zóně náležející Rusku. Údajně se plavidlo pokoušelo ukrýt, ale bylo zadrženo a nyní je eskortováno do Murmanska.

Tisková tajemnice litevského ministerstva zahraničí Jakilaiteneová potvrdila zadržení lodi. Představitel rybářství při ministerstvu zemědělství Tomas Kazlauskas sdělil listu DELFI, že situace je neobvyklá i kdyby se vyjasnilo, že loď skutečně lovila kraby v ruské zóně.

"Dochází k různým situacím, ale řeší se jinak, ne takto. Je třeba oficiálně se obrátit na litevské orgány," řekl Kazlauskas. Zadržení lodi je podle něj něčím výjimečným.

Ředitel Oddělení rybolovu při ministerstvu zemědělství Darius Nenius prohlásil, že podle satelitního sledování se loď 8. září nacházela pouze hodinu v ruských teritoriálních vodách, ale zadržena byla ve vodách mezinárodních. Za jednu hodinu loď podle něj nemohla v ruských vodách nic podstatného provést.

Posádka má 28 osob, tři z nich jsou občany Litvy, většina ostatních pravděpodobně nepochází z členských zemí EU.

Litva je přesvědčena, že Rusko zadržením lodi v mezinárodních vodách porušilo mezinárodní závazky a dohody. Oficiální informace z Ruska Litva dosud neobdržela.

Loď Juros Vilkas náleží společnosti Arctic Fishing, jejímž jediným akcionářem je občan USA Jurij Silagin. Ředitelem společnosti je Gedrius Gruzdis z Litvy. Ani tato společnost nemá přesné informace o zadržení plavidla.

Pohraniční oddělení služby FSB sdělilo listu DELFI, že podle lodního deníku plavidlo vylovilo 15 tun krabů.

Podle údajů litevského ministerstva zemědělství byla loď zadržena ve vzdálenosti 700 km od ruského přístavu Murmansk. Podle předběžných údajů je posádka tvořena Litevci a Rusy a je obviněna z narušení ruských teritoriálních vod. Podle majitele lodi lov krabů probíhal v mezinárodních vodách, ne v ruské zóně.

Společnost Arctic Fishing nedávno zakoupila lodě Karalius a Juros Vilkas a tato plavidla jsou nyní poprvé provozována pod litevskou vlajkou. Tato plavidla pocházejí z Kamčatky a do Litvy připlula přes Panamský průplav a Nizozemsko, kde prošla opravami a byla registrována.

Podle svazu námořníků litevský zákoník práce nařizuje, že na litevské lodi musí nejméně dvě třetiny členů osádky tvořit personál z EU. To v případě lodi Karalius společnosti Arctic Fishing nebylo splněno a svaz podal z tohoto důvodu stížnost státní inspekci. Údaje o lodi Juros Vilkas však neměl k dispozici.

Zadržení lodi Juros Vilkas v Barentsově moři odsoudil litevský ministr zahraničí Linas Linkiavičius. Podle něj byl kapitán plavidla odstraněn silou. Litva podle něj připravuje nótu a ministerstvo povolalo ruského velvyslance k podání vysvětlení. Litevská vláda žádá objasnění událostí, propuštění posádky lodi, jejíž zadržení představuje "porušení mezinárodního práva a všech pravidel". Litva se také obrátí na Evropskou komisi a Evropskou agenturu pro kontrolu rybolovu.

Podle ministra loď lovila v mezinárodních vodách, kde byla také zadržena, což lze na základě systému satelitního sledování doložit. K lodi se přiblížilo plavidlo s ruskou vlajkou a ozbrojené osoby na jeho palubě žádaly osádku, aby je následovala do Murmanska. Když kapitán tuto žádost odmítl splnit, byl silou odstraněn a loď odvezena do murmanského přístavu.

Pokud ruská média píšou pravdu, konstatuje ministr, loď byla zadržena pohraničníky (podřízenými službě FSB) a ti neměli pravomoc takovou věc v mezinárodních vodách provést.

Premiér Algirdas Butkevičius prohlásil, že události hodnotí krajně negativně a mezinárodní vztahy nelze řešit podobným způsobem. "To dokazuje určitý vztek, jakousi nenávist. Nebo jen chtějí ukázat určitou sílu, což se teď děje i v jiných zemích, " řekl šéf litevské vlády.

Podle ruské FSB, jejíž vyjádření přinesla agentura TASS, loď Juros Vilkas údajně lovila kraby v ruské ekonomické zóně, čímž porušila mezinárodní dohody a ruské zákony a proto byla zadržena.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7882

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014