Rezignace konzervativní ministryně kultury vážně oslabila premiéra Camerona

9. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská konzervativní ministryně kultury Maria Miller odstoupila ze své funkce právě poté, co premiér Cameron varoval britské novináře, aby ji nechali na pokoji. Ministryně kultury bojovala o svůj politický život od té doby, co jí nařídil parlamentní výbor pro slušné chování poslanců, aby se tomuto výboru omluvila za své chování během vyšetřování úhrad jejích výdajů.

Millerové bylo nařízeno, aby parlamentu vrátila úhradu výdajů ve výši 5800 liber, které si vyžádala jako parlamentní dotaci pro hypotéku na její druhý byt v londýnském Wimbledonu, kde nechávala bydlet své rodiče. Millerová se octla pod intenzivním tlakem, protože vrácená částka byla o hodně nižší než 45 000 liber, které měla původně podle doporučení parlamentního inspekčního výboru vrátit.

Premiér Cameron Millerovou podporoval, protože se aktivně podílela na přípravě nedávno schváleného zákona o sňatcích homosexuálů. Právě proto ji však nenávidí pravé křídlo Konzervativní strany a umírnění konzervativci ji opustili v důsledku nepřijatelně arogantního způsobu, jímž původně reagovala na obvinění, že si neoprávněně přisvojila úhrady výdajů za svůj druhý byt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5900

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2014