Francouzského ministra rozzuřilo vyjádření amerického investora

22. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Šéf amerického výrobce pneumatik, společnosti Titan, v dopise francouzskému ministrovi průmyslové obnovy Arnaudu Montebourgovi napsal, že by byl "pitomý", kdyby v jeho zemi investoval. Komentoval tak výzvu, aby zvážil investice do továrny Goodyear v severofrancouzském Amiensu, která je ve ztrátě. "Navštívil jsem tu továrnu několikrát. Francouzská pracovní síla bere vysoké mzdy, ale pracuje jen tři hodiny," napsal Taylor. Jeho dopis publikoval ve středu list Les Echos a francouzského ministra, ale zejména francouzské odbory, jeho formulace rozzuřily.

"Mají hodinu na přestávky a oběd, tři hodiny kecají a tři pracují. Řekl jsem to francouzským odborovým pracovníkům do očí. Řekli mi, že je to francouzský zvyk!", napsal Taylor.

Ve čtvrtek řekl listu Le Figaro, že neměl v úmyslu francouze urážet, ale upozornit na neúnosnou situaci ve ztrátovém závodě v Amiensu.

Michael Wamen, šéf odborů CGT v kritizované továrně, označil Taylora za psychiatrický případ. List Liberation napsal, že Taylorovo vyjádření odráží smýšlení mnoha šéfů velkých mezinárodních firem, které je zaměřeno obecně proti zaměstnancům. Podle Les Echos se jedná o karikované upozornění na skutečný problém. Le Figaro publikovalo grafy, které mají dokázat, že Francouzi pracují sice méně, ale o to produktivněji.

Podle Taylora mají Francouzi zvláštní zaměstnanecké výhody, kvůli nimž jsou pro zaměstnavatele příliš drazí. Kdyby prý pracovali, byla by Francie mezinárodně konkurenceschopná. "Za jak velké blbce nás máte?", napsal dále v dopise Taylor.

Ministr Montebourg v odpovědi poukázal na velký počet zahraničních investorů působících ve Francii a také na fakt, že francouzská firma Michelin je dvacetkrát větší a pětatřicetkrát ziskovější než americký Titan.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12340

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2013