Francie

Fillonovi stoupenci vytvořili v parlamentu vlastní politickou skupinu: R-UMP

29. 11. 2012 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Vypadá to značně nepřehledně. Přesto se za posledních pár dnů od uplynulého víkendu, kdy vypukla naplno válka mezi dvěma křídly Svazu pro lidové hnutí (UMP), dvěma kandidáty, kteří se navzájem napadají ze zmanipulovaného vítězství -- tedy mezi vyhlášeným vítězem Jeanem-Françoisem Copém a poraženým bývalým premiérem Françoisem Fillonem -- stalo něco, co by nemělo zapadnout.

Fillonova skupina si v úterý zaregistrovala "podmínečně" vlastní politickou skupinu, kterou utvořilo 67 profillonovských poslanců pod názvem: (Rassemblement - Union pour un mouvement du peuple, v překladu Sdružení -- Svaz pro lidové hnutí). Její název vyvolal od toho okamžiku zejména na twitteru velké pobavení: znamená v angličtině "zbytek" nebo také kýtu (rozuměj zvířecí zadek).

Jakkoliv vznik politické skupiny vypadá jako formální akt, a byť ho provázejí rétorická cvičení o tom, že bude skupina rozpuštěna, jakmile bude uspořádána nová volba předsedy UMP, je zřejmé, že hlavním důvodem jsou peníze. Jeden francouzský poslanec přinese ročně své straně 42.000 euro, což při rozštěpení 325 poslanců vedví znamená, že UMP takto ztrácí něco kolem 6 milionů ročně. A to není málo...

Ostatně právě výtky, které se dostaly zvítězivšímu Copému, tentokrát ze strany bývalého pokladníka UMP, Dominiqua Dorda, který podal v pondělí demisi se zdůvodněním, že Copé používal v kampani peněz aparátu strany pro svou potřebu, se týkají financování.

Hned několik iniciativ se za uplynulé dny pokoušelo oba tábory usmířit: nejprve to byl bývalý premiér a první předseda UMP Alain Juppé, který si dal čas do neděle, v týdnu se do věci zapojil dokonce bývalý prezident Nicolas Sarkozy. Oba neuspěli. Sarkozy přišel alespoň s myšlenkou "interního referenda o nové volbě", která se zatím u obou táborů uchytilo.

Obě strany kladou důraz na vlastní argumenty: fillonisté žádají nezávislé přezkumy sčítání hlasů a nezávislou komisi, která by vytvořila základní předpoklady pro vnitřní referendum ve straně. Byly totiž dosud převážně složeny ze stoupenců Copého. Sčítání komisemi, včetně té pondělní odvolací s výsledkem 952 navíc opět potvrdila Copého. Zdá se, že Copého strategie spočívá hlavně v oddalování nové volby.

Dvě skupiny v parlamentu jsou ovšem již nyní skutečným zárodkem možného vzniku nového politického uskupení. Fillonův nátlakový postup jde tímto směrem, jakkoliv se on sám dovolává "pravdy" a "spravedlnosti". Nynější šéf politické skupiny UMP Christian Jakob obvinil fillonisty z vydírání. Fillon, který odmítá skupinu rozpustit, stále rovněž nevylučuje, že bude žádost spravedlnost u soudního odvolání, pokud nedojde k novým volbám.

Volby by měly proběhnout buď před vánocemi, nebo nejpozději v lednu příštího roku. I ta nejlevnější internetová by podle vyjádření stála kolem 800.000 euro.

0
Vytisknout
5804

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2012