Francie se chce zbavit ocelářské firmy Arcelor Mittal

27. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Původně indický nadnárodní ocelářský koncern Arcelor Mittal už není ve Francii vítán, sdělil ministr pro průmyslovou obnovu Arnaud Montenbourg listu Les Echos. Obvinil firmu ze "lži" a "neúcty" ke své zemi. Firma způsobila hněv svých zaměstnanců i vlády, když v říjnu oznámila plán na uzavření dvou vysokých pecí v ocelárně v burgundském městečku Florange. Mittal dal vládě 60 dní na nalezení nového vlastníka.

Rodina Mittalů je údajně vyjádřením ministra "mimořádně šokována". Podle Montenbourga však jednání Mittalu porušuje slib daný ředitelem firmy při převzetí oceláren v roce 2006, kdy za podnik zaplatila 26,9 miliard eur.

Lakšmí Mittal, ředitel společnosti, se dnes má sejít s prezidentem Hollandem a konzultovat s ním působení své firmy ve Francii. V sobotu vyprší lhůta, kterou dala firma vládě pro nalezení nových vlastníků sporných pecí. Vláda tvrdí, že má dvě nabídky, ale obě se vztahují jedině na koupi celé ocelárny, nikoliv jednotlivých vysokých pecí. Celý podnik zaměstnává 20 000 dělníků a Mittal ho odmítá prodat. Vláda na druhé straně vyhrožuje, že pokud Mittal své původní sliby nedodrží, mohla by podnik znárodnit a poté znovu prodat dalšímu zájemci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12616

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2012