Odmítáme napadání kandidátů a paušální ztotožňování pachatelů útoků s levicovými voliči

19. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Tiskové vyjádření volebního týmu Jiřího Dolejše

Paní senátorka Daniela Filipiová, kandidátka do Senátu za ODS, na svém facebookovém profilu uvedla, že je napadána příznivci KSČM. Tento komentář byl posléze publikován na portálu Lidovky.cz. ZDE

Jiří Dolejš, kandidát KSČM, a jeho volební tým kategoricky odmítají paušální ztotožňování původců nevkusných výroků s levicovými voliči, kterého se v den voleb účelově dopustila Daniela Filipiová, a považují jej za pokus neférově přesvědčit nerozhodnuté voliče.

Jiří Dolejš i KSČM zároveň odmítají napadání kandidátů způsobem, který paní Filipiová popsala. Jiřímu Dolejšovi v závěru kampaně bohužel také přišlo několik vulgárních mailů. Nezevšeobecňuje ovšem tento fakt a neobviňuje z těchto útoků všechny pravicové voliče a příznivce paní Filipiové. A přestože má Jiří Dolejš praktickou zkušenost s fyzickým napadením své osoby, nehodlá obhroublé maily obsahující i výhrůžky vůči své osobě nyní ventilovat.

Věříme, že paní Filipiová neměla v úmyslu urazit voliče Jiřího Dolejše. Voliče, mezi nimiž jsou příznivci KSČM, příznivci sociální demokracie, která Dolejšovi do 2. kola vyjádřila podporu, ale i signatářka Charty 77 Lenka Procházková. Pan Dolejš vyslovuje politování nad tím, že někteří z občanů ve vypjaté a konfliktní atmosféře komunikují takto hrubě. Z kontaktní kampaně v pražských ulicích však máme ty nejlepší zkušenosti. Lidé se na našich akcích chovali slušně a s respektem k demokratické soutěži obou kandidátů.

Pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi za ODS byl v předvečer voleb adresován otevřený dopis, v němž si Jiří Bodenlos (ČSSD) stěžuje na podpásové údery a nelegální výlepy, k nimž se ODS v rámci své kampaně uchyluje. Domníváme se, že i taková kampaň ODS ve prospěch paní Filipiové posiluje konfliktní prostředí.

Paní Filipiová konkrétně ve své výhradně negativní a mimořádně masivní kampani naprosto neopodstatněně hrozí návratem minulého režimu, který prý může nastat v případě Dolejšova zvolení do Senátu. Sám Dolejš se k těmto útokům ze strany ODS tento týden vyjádřil opakovaně: "Nejen já osobně, ale celá KSČM se distancuje od politických procesů a poprav, od zneužívání moci v rámci politického monopolu a od řady na to navazujících excesů."

Oproti tomu kampaň Jiřího Dolejše se zaměřila na věcnou a férovou komunikaci jak s občany, tak s protikandidáty. Proti vyprázdněnosti politiky postavil kandidát Jiří Dolejš jasný volební program a pozitivní alternativu proti stylu politiky Nečasovy vlády a ODS, který rozděluje společnost.

Volební tým kandidáta do Senátu Jiřího Dolejše

V Praze dne 19. října 2012

0
Vytisknout
7619

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012