Summit EU: Evropská unie dosáhla kompromisu ohledně dohledu nad bankovním sektorem

19. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéfové Evropské unie se dohodli, že vytvoří jednotný dohližitelský úřad nad eurozónou. Je to podstatný krok k vytvoření bankovní unie.

Legislativní rámec má být hotov do 1. ledna 2013 a instituce má začít fungovat během roku 2013. Mechanismus, který bude kontrolovat Evropská ústřední banka, bude mít právo intervenovat ve všech bankách v eurozóně.

Evropský tisk zprávu o dohodě ohledně dohledu nad bankami opatrně přivítal, ale zdůrazňuje, že odpor Německa znamená, že banky nebudou rekapitalizovány tak rychle, jak někteří doufali.

Dohoda je kompromisem mezi Francií a Německem, které se předtím nedohodly ohledně časového rozvrhu a ohledně počtu bank, na něž má Evropská ústřední banka dohlížet.

Časový rozvrh je důležitý, protože teprve až bude inspekční orgán plně funkční, začne záchranný fond eurozóny poskytovat churavějícím bankám finanční prostředky.

Dohoda je nepevným kompromisem mezi Francií a Německem a je nutno dojednat množství podrobností.

Francie a Evropská komise požadují společný dohled nad bankami, při čemž by měla hrát ústřední roli Evropská centrální banka, a mělo to začít fungovat od ledna 2013. Avšak německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že prioritou musí být národní rozpočtová disciplína.

Německo také předtím nesouhlasilo s Evropskou komisí ohledně rozsahu navrhovaného dohledu Evropské ústřední banky. Podle původního návrhu měl být dohled provozován na všemu 6000 bankami v eurozóně, Německo ho chtělo omezit jen na největší, "systémové" banky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7414

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012