Denisa Balogová: Díky rodičům jsem teď tam, kde jsem

22. 10. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Jméno Leila Saimira Mariglena na Facebooku jakoby naznačovalo arabsko-italský původ. A i fotografie na této stránce jakoby středomořskou exotiku potvrzovaly. Za kreativně vymyšlenou přezdívkou však najdeme Denisu Balogovou. Její prarodiče pocházejí z řad slovenských Romů, rodiče žili už v Česku, otec Denisy je napůl Maďar. "Maminka pracuje jako dispečerka na Vrbeňáku deset let a otec je železničář u firmy Chládek a Tintěra už třiadvacet let," upřesňuje Leila-Denisa. Pokud jde o sourozence, má jednu, o čtyři roky starší sestru: "Teď momentálně nejsme v kontaktu, jinak dřív jsme si rozuměly. Když jedna z nás měla problémy, tak jsme tu byly jedna pro druhou."

Doma rodiče Denisy romsky nemluvili, otec si to nepřál. "Po čase už mu to nějak nevadilo, když k nám přišla třeba babička, teta nebo strejda. Ale jinak jsme nějak tu řeč se sestrou nepobíraly a prožívaly," vysvětluje mladá Romka. "Dětství jsem prožila většinou mezi Romy a je tomu tak dodnes. Sem tam se vyskytuju i mezi českými přáteli, ale s Romy si víc rozumím," zamýšlí se.

Základní školu navštěvovala kousek od svého domu v Mostě - konkrétně ZŠ Jana Amose Komenského. "Už od první třídy jsem tam byla vždycky jako jediná Cikánka, ale nikdy jsem s tím neměla problémy. A na střední škole taky ne. Vždycky mě samozřejmě na obou školách bavil tělocvik, vaření a počítače," vzpomíná Romka s arabsko-italskou přezdívkou.

Teď už má ale střední školu hotovou: "Vychodila jsem Soukromou hotelovou školu v Mostě. Vybrala jsem si ji, protože na ni chodila i moje starší sestra. Ale hlavně proto, že díky hotelovce jsem mohla hodně cestovat a poznávat nové zajímavé lidi."

A jaké má Denisa záliby? Říká, že hlavně cestování. Díky škole pět let cestovala po Řecku, teď je rok v Německu u své sestřenice, kde mají dohromady bar. A samozřejmě písničky - romské, i ty moderní neromské, diskotéky i klasické romské zábavy.

Denisa zatím pracovala v hotelech jako servírka, kuchařka, recepční a teď jako sekretářka. Ale ráda by dělala manažerku nějakého hotelu. Kdybych mohla ještě studovat vysokou školu, byly by to práva nebo psychologie. Rodiče romskou středoškolačku z Mostu podle jejích slov podporují ve všem, co chce nebo co si plánuje: "Vlastně díky rodičům jsem teď tam, kde jsem," říká.

Zajímají nás i plány Denisy do budoucna: "To sama zatím přesně netuším, ale na rodinu mám ještě dost času. Jak už jsem říkala, ráda cestuju a dokud to jde, tak toho chci maximálně využít."

Co se týká názorů na "romskou problematiku", v Německu pracující mladá Romka odpovídá: "V Česku jsou Romové co pracují a starají se o svoji rodinu, ale taky hodně těch kteří nám vlastně dělají ostudu. Ale myslím že podobné je to i u českých lidí, u Němců, Řeků a Turků.

Vychází v Romano hangos 18/2012 ZDE a ZDE

0
Vytisknout
9054

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012