Doplácíme na korupci, rozkrádání, šlendrián, lhostejnost

13. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Co kdyby se ministr Kalousek a celá vláda více soustředili místo nestoudného zvyšování DPH a okrádání důchodců na hospodaření s penězi z EU? Zvýšení DPH a snížení valorizace důchodů může nakonec vést k tomu, že se nevybere více peněz na daních, protože se sníží spotřeba. Tvrdí to i pravicoví ekonomové. Cituji krátkou zprávu z Lidových novin z 2. srpna 2012:

"Sázka vlády Petra Nečase na to, že vyšší daň z přidané hodnoty přinese do státní pokladny více peněz, selhala. Už sedmý měsíc se na této dani vybírá v lepším případě stejně, v horším dokonce méně než loni... Nižší ze dvou sazeb DPH, která se platí za základní potřeby, jako jsou potraviny a léky, stoupla od ledna z 10 na 14 procent. Za prvních sedm měsíců roku stát na této dani vybral 122 miliard korun, což je přesně stejná částka jako s loňskou nižší sazbou. Proti předchozímu měsíci, kdy příjmy státu z DPH dokonce meziročně klesly o 2,5 miliardy, je to zlepšení, nikoliv ale obrat velmi nepříznivého trendu. Vláda si totiž představovala, že na dani z přidané hodnoty získá díky vyšší sazbě o 15,5 procenta víc než loni. V této chvíli tak měla v rozpočtu mít nikoliv zmíněných 122, ale více než 140 miliard. Kvůli slabším nákupům se nedaří vybírat ani spotřební daně."

Čistým výsledkem bude prázdná státní kasa a množství lidí zatlačených do bídy, nižší odbyt pro výrobky, vyšší propouštění a nezaměstnanost. Kromě toho se zdraží léky, základní potraviny, bydlení atd.

Naopak EU nám dává desítky miliard korun na to, abychom se mohli rozvinout do vyspělé společnosti a ekonomiky. Tato šance je tu do roku 2015, potom půjdou evropské peníze ještě chudším členům EU na východě a nikoli nám.

Jak využíváme ty peníze, jež nám Brusel nabízí?

Už teď je jasné, že nám Brusel nevyplatí 25 miliard korun, které jsme mohli dostat, kdybychom s evropskými penězi hospodařili rozumně a ve prospěch rozvoje České republiky.

A to jistě není zdaleka konec celé bilance. Doplácíme na korupci, rozkrádání, šlendrián, lhostejnost. Co je to za společnost, kde se vedou vášnivé diskuse o tom, že je prý třeba zahnat lidi do bídy a ještě nic z toho nemít pro rozpočet a pro budoucí prosperitu, a úplně se ignoruje to, že spoustu peněz jsme mohli mít z Bruselu a mohli jsme je investovat do naší budoucí prosperity, kdybychom nebyli země podvodníků a zlodějů?

Vládě plán nevyšel, kvůli vyšší DPH lidé míň nakupují ZDE

Kalouskovy úspory zaplatí hlavně zaměstnanci a důchodci. Vláda může i přitvrdit ZDE

Česko přijde o 25 miliard korun z EU. Brusel nás potrestal za chyby v čerpání dotací ZDE

0
Vytisknout
10980

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012