Teď každý vidí, jaké to je, když stát nefunguje

13. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Proč čeští pseudopravičáci nevystoupí a neřeknou, že hromadné umírání na metanol vyřeší trh sám svou neviditelnou rukou? Proč se najednou ukazuje, jak moc potřebujeme stát a jeho fungování?

Konečně snad každý vidí, jaké to je, když stát nefunguje. Budeme mít nízký schodek veřejných financí (abychom si mohli levněji půjčit do veřejných rozpočtů, které pak stejně politici rozkradou), ale budeme žít v bídě a budeme umírat díky nekonečné džungli mafií, zlodějů, podvodníků.

Džungle bez pravidel plodí zločin, vládu gaunerů na úkor slabých a bezbranných.

Kdybychom veřejnou sféru, nastavující pravidla a zaručující jejich fungování (policii, různé inspekce, celníky, zdravotnictví, školství atd.), poškrtali k minimu, stane se z každého zboží v ČR něco, co může být velmi nebezpečné pro zákazníka.

Z našich ulic se stane džungle gangů a "volná ruka" zajistí vládu mafií.

Hromadné umírání na metanol nám jenom ukazuje, kam se společnost může dostat, když nefunguje stát, když lidé jsou tlačeni na dno a nejsou chráněni před zločinci.

Je to přece to samé jako s korupcí, která je nelegální, představuje rakovinu společnosti, okrádá stát o veřejné peníze, nutné pro základní fungování veřejného prostoru, jenom se na ni přímo neumírá. A nejenom s korupcí... Aleš Uhlíř i Karel Dolejší velmi správně ukazují na celkovou prohnilost české společnosti.

Bylo a je pouze otázkou času, kdy se něco takového stane a bude znovu opakovat. Jde o plod dlouhodobě nefungující, korupcí a šlendriánem prohnilé veřejné správy, absence občanské společnosti a přebujelosti pseudopodnikatelského klausismu, který zásadně "podniká" mimo rámec pravidel a proti zájmům celé společnosti ve jménu osobního obohacení na úkor druhých.

0
Vytisknout
14888

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012