Podmínky k podvodům s alkoholem usnadnili pravicoví zákonodárci

14. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera se domnívá, že otrávený alkohol pochází z černého trhu. Jak jinak, že. „Nejspíš k tomu došlo tak, že měli barel metanolu a barel lihu a zaměnili to,“ uvedl prý pro Mladou frontu Dnes reprezentant neobyčejně lukrativního podnikání.

Není se proto co divit gestu Likérky Drak, která podle MF Dnes vypsala odměnu milionu korun tomu, kdo pomůže odhalit pachatele. Ten snad bude dříve nebo později vypátrán.

Nicméně, práce policie je už jen nutnou perzekuční procedurou zavedenou ve všech zemích, i v těch, které více, či méně ovládají aktéři mafiánského kapitalismu. K takovým podle mnohých pozorovatelů patří i Česká republika. Země, která vždy disponovala špičkovými odborníky i v orgánech činných v trestním řízení. Tito profesionálové dokázali působit i preventivně v rámci legislativního procesu. Bylo tomu tak od monarchie až do listopadu 89.

Poté ovládli Parlament ČR bigotní uctívači tržní ekonomiky bez právních a daňových barier. Totalitu ideovou vystřídala totalita tržní, se všemi důsledky. Ti co měli podvody a principy sofistikované zlodějiny v krvi, uspěli ihned. Další až poté, co si tuto filosofii osvojili a začali uplatňovat v praxi. Příslušníci nové high society rychle pochopili, že jediným nebezpečím jejich businessu jsou nezávislé orgány činné v trestním řízení. O tom co se dělo by mohli vyprávět mnozí vedoucí okresní zástupci či policejní velitelé. Nicméně zásadní obrat a postupný odklon od společenského marasmu k právnímu státu mají v rukou občané tohoto státu pořád.

Vraťme se však ke konkrétní věci. Podmínky k podvodům všeho druhu usnadnili pravicoví zákonodárci mnoha zákony. Jedním z nich byl i zákon o registračních pokladnách, který opakovaně odmítli poslanci pravicových stran. V zemi, v níž policie (o finančních úřadech ani nemluvě) nemá k dispozici relevantní podklady k pátraní po původci či distributorech alkoholu i ostatních komodit, je pak činnost podvodníků mimořádně usnadněna. Registrační pokladny možná nejsou všelékem, jsou však prvním krokem k vymýcení podvodů v obchodním podnikání. Stačí se podívat na Slovensko, o skutečných právních státech ani nemluvě. Realitou však je, že takový krok může znechutit ty voliče pravice, pro něž je chaos základním předpokladem jejich úspěšného podnikání.

0
Vytisknout
9229

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012