A co na to ministr zahraničí ČR?

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve vámi již zmíněných LN se píše, že polská policie odmítá možnou verzi českých policistů:

"Polská policie v pondělí ráno verzi českých kolegů odmítla. Podle Poláků jde o fámu, které zatím nic nanasvědčuje."

Očekávám, že se ministr zahraničí bude angažovat a kontaktuje polského partnera s žádostí o spolupráci, aby tak podpořil velké úsilí české policie, píše Milan Urie.

Zajímavá je mimochodem i následující informace ze stejného vydání LN:

"Od roku 2010, kdy Evropská unie znovu povolila používání jedovatého, ale lacinějšího metanolu pro směsi do ostřikovačů, zahynuly v Polsku po požití alkoholu vyrobeného z těchto směsí desítky lidí. Jenom loni tamní úřady zaznamenaly 77 případů otravy, z toho 22 jich skončilo úmrtím.

A co na to Češi, kteří to věděli? "...nás se to přeci nemůže týkat. My nic, my muzikanti".

Je vidět, že se nás ta malá úroveň předvídavosti zatraceně dotkla ke škodě všech postižených.

Ve vámi publikovaném článku ze 14. 9. 2012 je dole odkaz na zajímavý článek Jana Skolila uveřejněný na webu Petrol.cz, který tam byl vydán 20. července 2012. Ve 3 komentářích jsou dva datovány 14. 9. 2012. Jeden z nich tam položil otázku:

"Jméno výrobce používající bez označení methanol neprozradíte?"

Koho by to tak asi mohlo zajímat, že?

Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Schwarzenberga 32 procent, Nečase 23 procent. Je zjevné, že politikové mohou v Česku dělat, co se jim zlíbí, občané je stále budou milovat, protože jsou to přece politikové, případně že Schwarzenberg je "šlechtic". :) Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)

Zdroj: ZDE

Německý filozof Bernard Schlink: Být Němcem je obrovské břemeno

17. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Němci jsou stále ještě otroky své minulosti. Obrovskou měrou to ovlivňuje způsob, jímž reagují ve svých stycích s Evropou a širším světem, řekl v rozhovoru s listem Guardian jeden z nejvýznamnějších německých spisovatelů a filozofů Bernard Schlink.

Dnešní evropská krize je pro Němce obrovským problémem, protože Německo a Němci popírají dosud svou národní identitu a vrhli se do realizace evropského projektu. Kdyby se evropský projekt rozložil, Němci by přišli o možnost, jak před sami sebou utéci. Schlink líčí, jak jeho přátelé a kolegové celý život intenzivně usilují o to skrývat své němectví a někdy dokonce předstírají jinou národní totožnost.

Etnocentrická západní politika vůči "Arabskému jaru" selhala na celé čáře

17. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Vysloužit si nálepku nenapravitelného pesimisty a kacířského škarohlída bylo vloni opravdu snadné. Stačilo v podmínkách všeobecně sdíleného nadšení naznačit, že události v arabském světě nejsou ve skutečnosti "prodemokratickým hnutím" tak jak ho chápe Západ, a že motivy arabské ulice jsou nám úzkými westernizovanými elitami překládány poněkud neadekvátně. Všeobecně se přece předpokládalo, že odstranění autoritativních režimů přivede k moci liberály identifikované s "racionálním" postosvícenským Západem. Jestliže však někoho nepřesvědčily ani výsledky voleb, vlna protestů proti štvavému filmu "Nevinnost muslimů" v posledních dnech ukázala nade vší pochybnost, že původní západní výklad Arabského jara byl naprosto neadekvátní. Nejvíce pozápadněnou zemí ze všech "osvobozených" je Tunisko - a odtud právě USA kvůli bouřlivým protestům evakuují diplomatický personál. Západ se během posledních měsíců pokusil dosáhnout vzájemného přizpůsobení s politickými silami, které o "misionářsky" vedené úsilí v zásadě nestojí a naopak nemají daleko k tomu považovat proto západní mocnosti za své nepřátele.

RegioJet přestane zastavovat v Ústí nad Orlicí a v Zábřehu na Moravě

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podrobnosti ZDE

Je to varovný důkaz o tom, že Jančurovy řeči o tom, jak privatizace železnice a zavedení komerční konkurence do vlakové sítě "zlepší kvalitu služeb", jsou pouhé kecy. Už to začíná. První důkaz, že zavedení komerčních principů na železnici kvalitu služeb zhorší. (JČ)

Historie jedné informace aneb Jako obvykle

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské listy, pátek dopoledne 14. 9. 2012:

"Metanolová aféra je zřejmě způsobena polskou kapalinou do ostřikovačů. Čeští podloudní výrobci alkoholu ji totiž používají pro výrobu alkoholu. Poláci začali šetřit a do kapaliny do ostřikovačů začali přidávat metanol." Zdroj: ZDE

Lidové noviny, pondělí 17.9. 2012:

"Smrtící metanol přišel z Polska. Ze směsi do ostřikovačů" ZDE

Novinky.cz, pondělí 17.9. 2012:

"Metanol by mohl pocházet z polských nemrznoucích směsí" ZDE

IDnes, pondělí 17. 9. 2012:

"Metanol může pocházet ze směsí do ostřikovačů z Polska, míní policie" ZDE

Sme.sk, 17. září 2012:

"Smrtiaci metanol mal prísť z Poľska zo zmesi do ostrekovačov" Čítajte viac: ZDE

Proč to novinářů vždycky trvá tak dlouho, než převezmou informaci z Britských listů? A proč neuvedou zdroj? Nebrzdí ta pomalost zbytečně výměnu informací ve veřejném prostoru? Informace byla k dispozici tři dny. Ověřena mohla být okamžitě, už v pátek. Není ověřená dodnes. (JČ)

Kalousek, metanolový kmotr

17. 9. 2012 / Pavel Drs

čas čtení 1 minuta

O ministru Kalouskovi není v poslední době příliš slyšet. A to navzdory tomu, že za současnou metylovou tragédii a její důsledky nese největší díl odpovědnosti a způsobil naší společnosti nedozírné škody:

  • za tragický stav, kdy podle odhadů 10-50% tvrdého alkoholu pochází z nelegálních zdrojů, jsou zodpovědny zejména 2 státní úřady Finanční úřad a Celní správa. Mnoholetá nečinnost těchto úřadů umožnila současný stav. Ten by jistě trval nerušeně dál, pokud by nedošlo k tragédii. Daňové úniky jsou v řádu desítek miliard korun. Cena za životy a zdraví občanů nevyčíslitelná. Oba tyto úřady spadají pod Ministerstvo financí.
  • Policejní manévry spojené s prohibicí stojí státní rozpočet nemalé prostředky, které patrně nikdy nikdo nevyčíslí.
  • Propad výběru spotřební daně a DPH spojený s prohibicí poškodí citelně stav státního rozpočtu za letošní rok. Zdravotnické náklady spojené s akutní i dlouholetou následnou péčí o postižené zbytečně zatíží zdravotnické rozpočty a nepřímo poškodí ostatní pacienty.
  • Negativní reklama poškodila reputaci České republiky ve světě a způsobí nedozírné škody exportérům lihovin.
  • V neposlední řadě jsou zcela zkresleny statistiky spotřeby alkoholu. To nás jednak posouvá mezi největší světové opilce a zadruhé zastírá obrovské potenciální zdravotní komplikace významné části obyvatelstva.

PS. Doufám, že se nad touto úvahou ministr Kalousek zamyslí a nepřijde mi nafackovat.

Proč je ČR kolonie

14. 9. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 15 minut

Kolonie v minulosti sloužily jako prostor ovládaný kolonizátorem, za nerovně nastavených vztahů (v oblasti ekonomické, sociální, kulturní). Kolonie neměla svou vlastní rozvojovou strategii, ale plnila úkoly, které jí stanovilo centrum (dodavatel otrocké práce, např.). Z hlediska dělby práce byla kolonie včleněna do výroby kolonizátora a plnila v něm roli dodavatele surovin, nebo jiné součásti výrobního procesu.

USA a Japonsko se dohodly na druhém protiraketovém systému

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký ministr obrany Leon Panetta dnes na tiskové konferenci v Tokiu oznámil, že došlo k dohodě ohledně umístění druhého systému protiraketové obrany na území Japonska. Přesné umístění je dosud třeba rozhodnout; zařízení by se mělo nacházet v jižní části země, ale nikoliv na ostrově Okinawa.

PŘEČETLI JSME.

Šest tisíc lidských životů ročně

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Spotřeba alkoholu rok od roku roste a těžko se to dá považovat za důkaz o rostoucím blahobytu. Sám dvouuhlíkový alkohol má u nás na svědomí ročně přes šest tisíc lidských životů i bez pomoci toho jednouhlíkového.

Prostředí, kde stát přichází o peníze a kde ani zákonnost neznamená to, co by měla, však bylo v některých segmentech společnosti vytvořeno. Již několik let jsou potřeby chudých ignorovány a podmínky pro jejich život jsou i díky tomu čím dál beznadějnější. Nejde jen o zvýšení nepřímých daní v roce 2010, které otevřelo lákavý prostor, ve kterém se dají vydělávat obrovské peníze. Výherní automaty, které stát namísto regulace chrání před místními samosprávami, exekutoři v podstatě neodpovědní za jakoukoli chybu při zabavování majetků i za tak banální přestupky, jako je jízda na černo jsou samozřejmou realitou dolních pater české společnosti.

Kompletní článek ZDE

Vážně budeme v penzi chudí?

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

IDnes publikovala pozoruhodný článek o zabezpečení ve stáří. Vyplývá z něho v podstatě, že pokud nebudete mít výdělečnou firmu, ve stáří zchudnete. Stát se o vás nepostará a soukromé důchodové zabezpečení vám moc nepomůže. Můžete se ale zachránit nákupem zlata a nemovitostí. :) Dobré rady. Další důkaz rozkladu českého státu. Že si to lidé nechávají líbit...? (JČ)

Kompletní článek ZDE

Al Kajda je vůči islámu totéž, čím je Ku klux klan vůči křesťanství

14. 9. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 3 minuty

Po usmrcení amerického velvyslance v Libyi demonstrovali lidé v Bengází s transparenty s nápisy "Bengází proti terorismu" "Tohle nereprezentuje chování našeho islámu a ani Proroka" a na některých bylo prostě napsáno "Sorry". Dojala mě tato soucitná vyjádření solidarity, ale také mě zdeprimovala. Mrzí mě, že měli obyvatelé Bengází pocit, že se musejí veřejně omluvit za pár zločinců mezi nimi.

Poté, co Anders Breivik zmasakroval desítky norských teenagerů, vyšli snad Evropané a křesťané do ulic a demonstrativně se za to omluvili? Samozřejmě že ne. Víme, že Breivikova totožnost je pouze Breivikova a to, co udělal, se netýká jiných věřících téhož náboženství, lidí téže národnosti či rasy.

Jakub Kříž - Milan Valach o církevních restitucích

17. 9. 2012

čas čtení 1 minuta



Bývalý předseda mladých křesťanských demokratů, současný člen KDU - ČSL, JUDr. Jakub Kříž v debatě s odborným asistentem katedry občanské výchovy pedagogické fakulty v Brně a mluvčím Hnutí za přímou demokracii PhDr. Milanem Valachem Ph.D. na téma církevních restitucí.

Má padnout rozhodnutí o církevních restitucích v parlamentu nebo v referendu? Jak církev majetek získala a jak ho bude spravovat v případě úspěšných restitucí?

Je vše legální a správné a morální nápravou křivd způsobených komunistickým totalitním režimem, nebo jde o loupež státního majetku s cílem budování klerikálního fašistického státu?

Předchozí debaty:

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Proč to dělat jednoduše (a efektivněji), když to jde dělat složitě (ale pro někoho výhodněji)!

17. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 10 minut

Dnes jsem dostal nevyžádaný email, který bohužel, není podepsán, za to je na jeho konci prosba o jeho přeposlání ministrovi Kalouskovi, pokud někdo zná jeho emailovou adresu. Mám to štěstí, že tu adresu mám a s radostí mu email přepošlu. Nicméně bych se chtěl k jeho obsahu poněkud obecněji vyjádřit. Je to sice email obsahem mimo hranice našeho státu, ale přitom se nás bezprostředně týká. Jde totiž o ty tolik diskutované, jednou stranou navrhované, druhou stranou zásadně odmítané registrační pokladny.

Britská vláda vyvraždí 100 000 jezevců - třetinu celkové populace

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britská vláda se pod tlakem farmářů rozhodla schválit první celostátní vyvražďování jezevců. Zemědělci jich budou mít právo vyvraždit až 100 000 ve snaze ochránit svůj dobytek před dobytčí tuberkulózou, jejíž nositeli jsou i jezevci. První licence na vraždění jezevců má být vydána pro hrabství Gloucestershire v pondělí, přestože zkoušky dokázaly, že vybíjení jezevců není účinnou ochranou před dobytčí tuberkulózou. V roce 2011 bylo v Británii usmrceno 26 000 krav trpících dobytčí tuberkulózou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bojkotujme alkoholické nápoje

17. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spoluobčané, chceme změnu vlády u nás a její odstoupení? Tak využijme toho, že tato vláda vyhlásila prohibici na tvrdý alkohol a až tuto prohibici odvolá, nekupujme jej. Nikde. Za týden nebo dva této prohibice bude vláda počítat ztrátu na daních max. v desítkách milionů.

B O J K O T

Když se většina z nás rozhodne tvrdý alkohol nekupovat vůbec, tak to za rok může činit i desítky miliard Kč jako výpadek na daních. To už snad bude muset odstoupit i ten nejlepší ministr financí celé "galaxie". A každému z nás, kteří se k tomuto "BOJKOTU" přidáme, to může jen vylepšit náš domácí rozpočet a taky naše zdraví, píše Pavel Blaheta.

Je ještě al-Kajdá důležitá?

16. 9. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Uplynulo už jedenáct let od události, která vešla do dějin jako "jedenácté září", a al-Kajdá je pořád tématem opakujících se diskusí jak ve Spojených státech (a v celém panevropském světě), tak na Středním východě. V USA se obvykle klade hlavní důraz na to, jak účinně je omezována její moc různými vojenskými akcemi a jak tudíž slábne její hrozba. Na Středním východě je hlavní důraz podle všeho opačný -- převládá mínění, že al-Kajdá přežívá všechny pokusy o stínání hlav a nadále představuje důležitou hrozbu všem politickým silám v regionu.

Pentateuch: II. vláda nejbohatší pětky a katolické církve

16. 9. 2012 / Vít Klíma

čas čtení 5 minut

Novináři zařazují do nejbohatší a nejvlivnější pětky následující jména: Petr Kellner, Zdeněk Bakala, Andrej Babiš, Marek Dospiva a Karel Komárek. Projdou-li církevní restituce, přibude k nim ještě katolická církev, jako největší majitel pozemků v Čechách. Jak ukazuje případ Andreje Babiše, vládní mafie začíná vadit i této skupině. Nevidím sebemenšího důvodu, proč by se těchto šest subjektů nedomluvilo na přímé vládě nejbohatších, bez politických stran. Stát by se přetransformoval ve státní firmu a byl by tak i řízen. Silná pětka by jistě našla způsob, jak prosadit tuto myšlenku v Parlamentu a Senátu.

Čmárání

16. 9. 2012 / Jitka Švecová

čas čtení 1 minuta

V předvolebním období nás na ulicích a na silnicích obklopuje spoustu nápisů,obrázků a hesel.Tyto čmáranice dávají prostor lidové tvořivosti .Někomu se může chtít tato díla doplnit Myšlenka si říká o výtvarné ztvárnění.

Devětadvacetiletý pan Smetana po plakátech kreslil loni v květnu černým fixem. Politikům přidělával třeba tykadla a k předvolebním heslům připisoval slogany, v nichž politiky označoval za lháře, zloděje a korupčníky. Nakonec ho udal jeden z kolegů.

Na panáka pravého rumu s kandidátem z ODS

15. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Shrnující článek v angličtině o skandálu týkajícího se metanolu v alkoholických nápojích v České republice je mj. ZDE. O skandálu referoval v televizi BBC i reportér ČRo a BBC Rob Cameron (televizní reportáž BBC z ČR je ZDE, tisková reportáž BBC ZDE , informace přinesly i Channel Four News, Euronews, Le Monde, Wall Street Journal a další listy. Především Le Monde je ostře kritický vůči skutečnosti, že skandál a úmrtí vyvolala svými škrty v regulačních a inspekčních orgánech "ultraliberální" česká vláda.

Martin Hekrdla na Facebooku shrnul článek z Le Mondu takto:

Nuže, pražský dopisovatel listu Le Monde Martin Plichta připomíná (dnes, tj. 15. září v 10,46), že Češi jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) druhými největšími konzumenty tvrdého alkoholu na světě (a světovými šampiony v konzumaci piva). Upozorňuje také, že k otravám a úmrtím docházelo zvláště v sociálně odstrčených ("deshérité", v otrockém překladu "vyděděných") regionech (severovýchodní Morava). Pak popisuje nám známá fakta, týkající se jednotlivých obětí.

V závěru článku píše: "Český tisk, nejprve omráčený touto vlnou úmrtí po konzumaci pančovaného alkoholu, začal klást vládě nepříjemné otázky. Zatímco výrobci a dovozci likérů již několik let zvoní na poplach proti explozivnímu rozšíření černého trhu s alkoholem v zemi, vláda nezasáhla. Nicméně, významné je manko daňových příjmů. Od brutálního zvýšení (spotřebních) daní v roce 2010, klesly daňové příjmy vlády o třetinu, v žádném případě však spotřeba alkoholu. Drastické snížení fyzických kontrol inspekčních služeb (hygienických, obchodních, zdravotních) v důsledku rozpočtové přísnosti ultraliberální vlády a pouhé orientační kontroly především zahraničních maloobchodních řetězců ubezpečily restauratéry a vlastníky licencí, že mají naprostý klid pro své obchody."

Zdroj ve francouzštiněZDE (placený přístup)

Neomalenost ministra zdravotnictví

17. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Bagatelizování metanolového skandálu ministrem Hegerem už přesahuje meze, které se dají tolerovat. Včera v televizi prohlásil, že pokud si někdo zkazí žaludek plesnivým sýrem, není to důvod pro celoplošný zákaz prodejů sýrů (a tudíž by se to s tou prohibicí nemělo zas tak moc přehánět) a dnes na poznámku redaktora ČT, že prodejci a distributoři alkoholu mají v souvislosti s prohibicí v úmyslu podat na stát žalobu kvůli ušlému zisku 750 mil./měsíc, dokonce odpověděl, že záležitost s metanolem už má charakter přírodní pohromy (a požadavek asociace prodejců proto postrádá relevanci).

Slova, která patří za rámeček, aneb Nečasi, Kalousku, Duko (ale i řada dalších), za trest opsat 100 krát!

16. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Dvě strany mince: jedna je možnost prolomení Benešových dekretů, na kterou poukazuje opozice a velká část občanů v případě, že bude schválen zákon o církevních restitucích, druhá strana mince zapřisáhlé tvrzení koaliční vlády, jejich poslanců, stejně jak představitelů církve, že k něčemu podobnému nemůže dojít. Komu nebo čemu věřit? Zkušenosti s vládou jsou však natolik bohaté, že jim již nelze věřit ani "Dobrý den", u církve, ačkoliv má v desateru napsáno, že lhát je hřích, přesto jsou jejich slova nevěrohodná. Jednak proto, že už kdysi dávno kardinál Tomášek prohlásil, že si církev nečiní na majetek žádný nárok, stejně jako nedávný výrok D. Duky, že "vlastně není co restituovat"!

Letecký úder NATO "usmrtil v Afghánistánu osm žen"

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Nejméně osm žen usmrtil letecký úder NATO v afghánské provincii Laghman, uvádějí místní činitelé. NATO přiznalo, že usmrtilo "pět až osm civilistů" a nabídlo pozůstalým "upřímnou soustrast". Vzdálený region, kde došlo k vojenskému úderu, je mimo kontrolu afghánské vlády.

V neděli byli usmrceni čtyři američtí vojáci při útoku, který proti nim zřejmě provedla afghánská policie. Počet vojáků NATO, usmrcených afghánskými spojenci, tak dosáhl letos počtu 51.

Místní činitelé sdělili společnosti BBC, že nejméně osm žen bylo usmrceno při leteckém úderu NATO, člen vedení provincie Gulzar Sangarwal konstatoval, že NATO zabilo devět žen.

Major Adam Wojack, mluvčí mezinárodních jednotek ISAF, uvedl, že je možné, že bylo usmrceno pět až osm civilistů a dodal, že se případ vyšetřuje. Podle místních zdravotníků bylo také zraněno nejméně sedm dalších žen. Ředitel zdravotnického úseku v provincii Latif Quayumi sdělil, že mezi zraněnými jsou dívky ve věku pouhých deseti let. Vysoký počet civilistů, usmrcených jednotkami NATO, je zdrojem napětí mezi afghánským prezidentem Hamidem Karzaiem a Spojenými státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obrovské demonstrace proti škrtům se konaly ve Španělsku a v Portugalsku

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce osob z celého Španělska se účastnily v sobotu v Madridu obrovských demonstrací proti vládním škrtům, jimiž se španělská vláda snaží zachránit zemi před bankrotem. Velké protesty se konaly také v sousedním Portugalsku. Demonstranti v Lisabonu házeli rajčata a rachejtle na portugalské ústředí Mezinárodního měnového fondu. Dva demonstranti byli zatčeni, jinak byla demonstrace pokojná.

Španělsko postihlo tvrdě druhé kolo hospodářské recese a nezaměstnanost tam dosahuje téměř 25 procent. Konzervativní vláda španělského premiéra Mariana Rajoye zavedla tvrdé škrty a zvýšila daně ve snaze snížit deficit a uklidnit investory a činitele eurozóny.

Chyba je ve veřejnosti

15. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Chyba je ve veřejnosti. Velká část české veřejnost nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle.

Prohibice alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 20%, kterou vyhlásil včera ministr zdravotnictví, je přiznáním, že nikdo neví, která láhev může být toxická. Dříve jsme se snažili tvářit, že intoxikace metanolem je problém převážně notorických alkoholiků, kteří pijí levný, rozlévaný alkohol v podezřelých stáncích. Dnes si nemůžeme být jisti žádnou láhví. Každá může být falešná, pančovaná, znečištěná metanolem. Nerozumím však tomu, jak by bylo možno takovou nějakou jistotu kvalitou alkoholu vrátit.

Hmyzí povaha Čechů

16. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Reaguji na článek Borise Cveka "Chyba je ve veřejnosti" ze dne 15. 9. 2012. Souhlasím s ním a dodávám toto, píše Jan Černý:

Jsem zklamán politickou negramotností Čechů, přemýšlím, čím to může být a jestli se Češi v tomto liší od jiných národů. Jsou tak snadno mediálně manipulativní, až to zaráží.

Například vysokoškoláci by se dali považovat za inteligentní lidi a přesto houfně volili TOP'09, která jim ve svém volebním programu slibovala zavedení školného. Nyní se titíž studenti proti školnému bouří.

Jeden důvod vidím ve snaze neodlišovat se od stáda. Ačkoliv KSČM je dnes jedna z nejčistších a dosud nezkompromitovaných stran, tak ji nikdo nebere vážně, protože to prostě není "IN".

Dnes je "IN" být tzv. pravičákem.

Je to stádní myšlení typu "kdo neskáče není Čech".

Nechodím na sportovní utkání už jenom z toho prostého důvodu, že kdybych se nepodřídil stádnímu sportovnímu fanatismu, mohl bych dojít k úhoně. Možná, že takto Češi degenerovali pod 300-letou nadvládou Habsburků.

Jenže pod uherskou vládou byli např. i Chorvaté, u nichž se mi nezdá, že by byli ke všemu tak laxní a lhostejní jako Češi.

Možná, že Češi se mají přes veškerou bídu ještě pořád dosti dobře na to, aby se aktivizovali k nějaké občanské neposlušnosti. Staroměstské náměstí se spolehlivě zaplní po vítězství hokejistů nebo fotbalistů, zatímco na protivládní demonstraci přijde hrstka lidí.

Myslím si, že Češi jsou hodně sobečtí, zajímá je jen jejich vlastní prospěch, jsou zabednění ve svých bazénových vilách či chatách a chalupách a valí si tu svou kuličku trusu bez ohledu na to, jaké je celospolečenské klima, jak už to ostatně vystihli bratři Čapkové ve svém dramatu Ze života hmyzu.

Starší Britové zastávají ultrapravicové postoje

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Velký počet Britů by podporovala ultrapravicovou politickou stranu, která by zakázala veškeré přistěhovalectví či přislíbila snížit počet muslimů v Británii. Z průzkumu YouGov, který se dotazoval 1750 respondentů vyplynulo, že 41 procent Britů by hlasovalo pro stranu, která chce zakázat přistěhovalectví. 28 procent by takovou stranu nepodporovalo.

37 procent Britů přiznalo, že by pravděpodobně podpořilo politickou stranu, která by přislíbila snížit počet muslimů v britské společnosti, 23 procent Britů uvedlo, že by takovou stranu nepodpořilo.

Podle analytiků z toho vyplývá, že podstatné počty Britů sympatizují s ultrapravicovou ideologií. V Británii však neexistuje žádná významnější ultrapravicová strana.

Většina podpory ultrapravicové protipřistěhovalecké ideologie pochází od lidí starších 60 let. Méně než čtvrtina voličů ve věku 18-24 let by hlasovala pro protimuslimské strany, více než 50 procent lidí nad šedesát by pro ně hlasovalo. Mladší generace Britů jsou podstatně tolerantnější vůči multikulturní společnosti než generace starší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Číně se kvůli sporu o ostrovy šíří protijaponské nepokoje

16. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V několika čínských městech probíhají nepokoje vyvolané snahou japonského premiéra Jošihika Nody získat kontrolu na ostrovy Senkaku/Tiao-jü ve Východočínském moři. Několik zastupitelských úřadů je v obležení demonstrantů, některé firmy hlásí rabování a žhářské útoky. Japonský premiér vyzval čínské úřady, aby zajistily ochranu.

Kdo šetří, má za tři?

15. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 2 minuty

Metanolová afera už začíná dosahovat velmi vážných rozměrů. Zemřelo už 19 osob a desítky dalších jsou hospitalizovány, z toho mnozí ve vážném stavu. A stále víc lidí si nepochybně klade otázku, kdo je za tuto neslýchanou kauzu zodpovědný.

Jak vyřešit skandál s metanolem

15. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

V první řadě bych učinil velká opatření, jako je zákaz dovozu metanolu, který se v tom nacházel. To je bod číslo jedna. Bod číslo dva je zavedení registračních pokladen. Bod číslo tři je vydání licencí pro prodejce alkoholu a bod číslo čtyři, který bych tedy udělal jako první, je inventura veškerých alkoholických nápojů s obsahem nad 20 procent počínaje výrobci a konče největšími prodejci. Zjistilo by se, zda mají pravé kolky, zároveň by inspekce zjistila kvalitu alkoholu. Je to otázka tří čtyř dnů, pokud by se někomu chtělo pracovat, řekl pro časopis Týden ředitel Potravinářské inspekce Miloslav Toman.

Zdroj: ZDE

Americká policie vyslýchala údajného tvůrce protiislámského filmu

15. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Policie v Los Angeles vyslýchala Nakoulu Basseleyho Nakoulu, 55, údajného tvůrce antiislámského filmu. Muž však nebyl zadržen ani zatčen. Podle tiskové kanceláře Associated Press úřady identifikovaly Nakoulu, který se označuje za koptského křesťana, jako hlavního autora protiislámského filmu. Policisté uvedli, že Nakoula s nimi šel dobrovolně na policejní stanici, kde zkoumali, zda muž plní podmínky svého podmínečného trestu poté, co byl odsouzen za podvody. V červnu 2010 byl Nakoula odsouzen k podmíněnému trestu za užívání falešných totožností.

Američtí činitelé včetně ministryně zahraničí Hillary Clintonové film odsoudili jako pokus zostudit celou jednu náboženskou víru. Protesty a násilnosti proti filmu však pokračují. Za posledních několik dní byly demonstrace hlášeny z Iráku, z Íránu, z Bahrajnu, z Afghánistánu, z Jemenu, z Egypta, z Jeruzalému, ze Západního břehu Jordánu, z Kašmíru, z Malajska, z Indonézie a z Nigérie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde berou tu drzost, plácat se po ramenou, jak jsou dobří a jednali rychle?

15. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Je odporné, jak se neschopní čeští politikové vychvalují:

"...... za kategorickým rozhodnutím ministra stojí analýza policie, ve které se píše, že situace je velmi vážná, protože zhruba 60 procent lidí nakoupilo pančovaný alkohol v kamenných obchodech a navíc se podezřelý obsah našel po celé republice.Úřad ministra Leoše Hegera se pak k zákazu rozhodl velmi rychle."

Zdroj ZDE

Cožpak nebylo dosti signálů, nejen na BL? ptá se Milan Urie.

Jenom namátkou ZDE

anebo tady: blog Jany Lorencové 13.9.2012 v 8:34:

"...... Je to totiž už zhruba čtrnáct let, co jsem o výrobě, dovozu a prodeji natočila pro Českou televizi řadu reportáží. Tenkrát šlo "jenom" o peníze -- o desítky miliard."

Zdroj: ZDE

To se skutečně muselo čekat až na analýzu policie a nemohlo se rázně zakročit již v předstihu? Je to liknavost odpovědných anebo ignoranství?

Nemluvme jen o zesnulých. Vžijme se do situace těch, kteří ztratili zrak. S vysokou pravděpodobností se u některých bude jednat o nevratnou ztrátu. Mají ti mocní, kteří tak dlouho váhali, vůbec pojetí o tom, co to je slepota?

Jenom ta představa, že budu žít po zbytek života v temnotách je děsivá.

Je mi z toho, co se děje v Čechách, skutečně velice smutno.

Cynický plakát ODS

15. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tenhle plakát se v minulých dnech metanolové krize objevil v Hradci. Předvolební hyenismus komunálního politika, píše Tomáš Koloc.

Žádám tímto ministra vnitra a zdravotnictví - ODSTUPTE !!!

15. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kauza metylakohol je důkazem Vaší neschopnosti a absolutního zklamání v náplni vaší funkce, tj. péče a ochrany obyvatel České republiky - voličů.

Roky vědět a ,,monitorovat", že se v této zemi pančuje alkohol, a nechat to dojít k prokázanému epidemickému úmrtí 19 lidí je dostatečným důvodem, abyste odstoupili.

Dovoz účinného protiléku až po týdnu této epidemie, a to z pouhého severu Evropy v době, kdy květiny z Afriky jsou zde za necelý den po sklizení na tamních polích, je trestuhodnou neschopností, která dokazuje, že na svých místech nemáte, ale opravdu nemáte, co dělat !!!

František Zemek ASČF - Vlčnov

Žádný ministr odpovědný za metanolovou aféru neodstoupí?

15. 9. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení < 1 minuta

Při metanolové aféře v České republice mě udivuje, že se nikde neobjevuje požadavek na rezignaci příslušného ministra, případně předsedy vlády. Nebývalo to v minulosti "v rozvinutých demokraciích" v podobných situacích běžné? Nemáte v paměti nebo v archívu žádné zprávy, které by ukázaly, kolik často stačilo, aby ministr přiznal svůj podíl na aféře a odstoupil? Snad by to bylo zajímavé čtení i když nepředpokládám, že by dnes v Česku odstoupil ministr, i kdyby byl takový požadavek vznesen v parlamentu.

METHANOL V ČR:

Rodiny usmrcených by měly žádat Evropskou unii o odškodné

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Upozorňujeme na tento článek, který jsme vydali včera. Česká vláda konečně zavedla zákaz prodeje tvrdého alkoholu, ale je to POZDĚ. Článek Milana Urieho platí beze změny. (Red.)

To, že byly nyní nasazeny veškeré možné státní složky k řešení problému, je chvályhodné, ale je pozdě. Vláda ČR měla bez váhání v prvním okamžiku, kdy se objevily první důkazy o tom, že k poškození zdraví došlo v důsledku konzumace destilátů z obalů. které měly ochranný prvek, t.j. byly okolkované, zakázat prodej veškerých destilátů na území ČR do odvolání, píše Milan Urie.

Jestliže ochranný prvek přestal plnit svoji zákonnou funkci, pak měla vláda konat a aktivovat opatření mimořádné, t.j. celoplošný zákaz.

Souběžně s tím, se pochopitelně mělo rozeběhnout důrazné pátrání, kterého jsme nyní, ale pozdě, svědky.

Vláda nekonala včas a v plném rozsahu, tak jak měla konat, a nese tak plnou zodpovědnost za nastalý stav.

Námitka, že by byla omezena práva určité skupiny lidí, podle mého názoru neobstojí. Cožpak 18 lidských životů a dosud neznámý počet lidí s trvalým poškozením zraku lze v České republice porovnávat s ušlým ziskem prodejců?

A na úplný závěr. Pokud se primiér Nečas, ústy vlády, neomluví postiženým a pozůstalým a nenabídne odpovídající odškodnění, pak je na místě, aby se postižení domáhali soudního řešení u příslušných orgánů Evropské unie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37604