Pravičáci jsou méně inteligentní než levičáci, zjistila studie

7. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

  • Děti s nízkou inteligenci dospívají v lidi s předsudky
  • Hloupí lidé přijímají pravicové názory, protože se s nimi cítí "bezpečněji"
  • Studie analyzovala více než 15 000 osob
  • Pravičáci mají většinou nižší inteligenci než levičáci a lidé, kteří mají v dětství nízkou inteligenci, vyrostou v dospělé s rasistickými a antihomosexuálními názory, konstatuje nová studie kanadských vědců.

    Konzervativní politika funguje téměř jako "brána" k předsudkům proti jiným lidem, konstatují autoři analýzy. Lidé s nižší inteligencí podle studie přijímají pravicové názory, protože se s nimi cítí bezpečněji.

    O politických názorech však nerozhoduje vzdělání - rozhoduje o nich vrozená inteligence. Sociální postavení nehraje žádnou roli.

    Studie vyšla v časopise Psychological Science.

    "Kognitivní schopnosti jsou klíčové při vytváření názorů na druhé lidi i na to, má-li člověk otevřenou mysl," konstatují vědci. "Osoby s nižšími kongnitivními schopnostmi přebírají konzervativnější, pravicové ideologie, které chtějí udržovat status quo. Pravicové názory dávají lidem pocit, že vládne pořádek." Studie vědců z Brock University v Ontariu v Kanadě využila informace z dvou britských studií z let 1958 a 1970, v nichž byla hodnocena inteligence několika tisíc dětí ve věku 10 a 11 let. Tito lidé pak ve věku 33 let odpovídali na politické otázky. Vědci také srovnávali své výsledky s americkou studií z r. 1986, která obsahovala testy kongitivních schopností a otázky hodnotící zaujatost vůči homosexuálům.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    0
    Vytisknout
    39604

    Diskuse

    Obsah vydání | 8. 2. 2012