Stupidita pravice se šíří, protože jsou levičáci příliš zdvořilí

7. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Levicový Guardian byl příliš zdvořilý na to, aby informoval o nové kanadské studii, která vyšla v časopise Psychological Science a z níž vyplývá, že lidé s pravicovými názory mají většinou nízkou inteligenci. Paradoxně na tuto studii upozornil deník Daily Mail. Studie zaznamenává empirická fakta, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Není to první taková studie. Existuje množství vědeckých informací dokazujících, že jedinci, vyznačující se v dětství nízkou inteligencí, projevují v dospělosti silnější předsudky vůči příslušníkům jiných etnik anebo jiné sexuální orientace. Otevřenost, flexibilita, důvěra v druhé - to všechno vyžaduje určité kognitivní schopnosti. Pochopit a přijmout jiné lidi vyžaduje zvýšenou kapacitu abstraktního myšlení.

Nová studie zpracovala vzorek několika tisíc lidí a vzala v úvahu korekce pro vzdělání i sociální status. Je, jak se zdá, nesmírně robustní. Je důležité, že dokazuje, nikoliv že předsudky vznikají přímo v důsledku nízké inteligence, ale z konzervativních ideologií, k nimž jsou lidé s nízkou inteligencí přitahováni. Konzervativní ideologie je onou "kritickou cestou" od nízké inteligence k rasismu. Osoby s nízkými kognitivními schopnostmi přitahují "pravicové ideologie, které prosazují koherenci a pořádek" a "zdůrazňuji udržování statutu quo".

To neznamená, že všichni konzervativci jsou pitomí. Ve vládě jsou někteří opravdu chytří lidé, kteří získali moc a vliv prosazováním pravicových ideologií.

Jenže pravicové politické strany nyní opustily veškeré předstírání, že prosazují elitní konzervatismus. Na obou stranách Atlantiku objevili konzervativní ideologové, že neexistuje žádný rybník tak mělký, aby se v něm neutopilo několik milionů lidí. Ať už šíří představu, že se Barack Obama nenarodil na americkém území, že je globální oteplování ekoteroristické fašistické komunisticko-anarchistické spiknutí, anebo že státní deficit je důsledkem nezřízenosti chudých lidí, pravicové ideologie nyní záměrně oslovují ty nejnižší, nestupidnější instinkty a zjišťují, že jim to v průzkumech veřejného mínění vychází.

Upozorňují na to dva bývalí ideologové americké Republikánské strany, David Frum a Mike Lofgren. Ti varují, že si konzervativci vytvořili "celý nový alternativní systém vědomostí, s vlastními fakty, vlastní historií a vlastními zákony ekonomiky". Důsledkem je "přesun k stále extremnější ideologii, stále více založené na fantazijních přredstavách", která má nebezpečné důsledky pro americkou společnost.

Toto jsou perfektní podmínky pro žranici miliardářů. Každá politická strana, kterou zvolí neinformovaní, manipulovatelní voliči, se stává nástrojem pro prosazování tajných soukromých zájmů. Daňové úlevy pro 1 procento nejbohatších jsou prezentovány jako svoboda pro 99 procent voličů. Regulace, která zabraňuje bankám a korporacím, aby nás vykořisťovaly, se promění v útok na pracující. Ti, kdo varují před globálním oteplování, jsou zatracováni jako elitáři institucemi, financovanými bratry Kochovými anebo olejářskou firmou ExxonMobil. Takovéto firmy a takovíto podnikatelé jsou nyní považováni za autentické hlasy dělnické třídy.

Avšak skuteční idioti jsou levičáci. Jsou slušní a přizpůsobiví, váhají a jsou tolerantní. Nevytvořili jasnou analýzu toho, co se zhatilo a proč, ani jasně neprezentují argumenty ve prospěch sociální spravedlnosti, přerozdělování a regulace. Pojmová idiocie konzervatismu je stejně škodlivá jako strategická idiocie liberalismu.

Ano, konzervatismus na obou stranách Atlantiku vzkvétá v důsledku nízké inteligence a nedostatečných informací. Avšak liberálové na obou stranách Atlantiku zůstávají v nečinnosti a ustupují nadvládě stupidity. Se zlou se potážou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16980

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2012