O prodavačkách, kárách a geniálním magistrovi

6. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Náš nejlepší polistopadový ministr školství se rozhodl sestoupit z výšin svého ministerského obláčku a spočinout svým milostivým zrakem na prostých účastnících každodenního pinožení. Učinil tak prostřednictvím diskuse se čtenáři deníku Aktuálně.cz.

Pan ministr se v diskusi prezentoval jako hodný a slušný strýček, který polopaticky vykládá čtenářům svou vizi světa. A nestačíme se divit.

Protože nevzdělanému plebsu je třeba vysvětlovat věci jednoduše, a nejlépe -- jako středověcí kazatelé s využitím exempel -- na názorných příkladech. Proto se řečnicky táže: Proč by měla přispívat pokladní z Kauflandu, nebo klempíř se čtyřmi dětmi, z nichž ani jedno nestuduje, ze svých daní na vysokoškolská studia? Vždyť je to tak asociální, jen si to představte, chudák prodavačka! Nad příměrem čtenáře o tom, že ze svých daní přispívá na výstavbu dálnic, ačkoliv nevlastní auto, se jen velkomyslně pousmál: Vždyť po silnici můžete jezdit s károu nebo chodit pěšky! Silnice vám slouží! Nemůžeme si však představit váženého profesora, kterak za pokladnou vykládá ubohé prodavačce dějiny Egypta či teorii relativity.

Ponechme nyní stranou fakt, že i prodavačka z Kauflandu, může -- pokud chce -- začít studovat na univerzitě, jestliže se zrovna nebude projíždět s károu po silnici. Představa pana ministra je totiž zjevně taková, že vysokoškolské vzdělání slouží k tomu, aby si nezodpovědní lidé, kteří chtějí bohatnout bez práce, zajistili pohádkové příjmy. Kdo vystuduje, má se dobře a ještě by chtěl po prodavačkách, aby mu ten luxus zaplatila. Pan ministr si ještě nepovšiml, že titul samotný k úspěchu nestačí. Jak by si toho také mohl všimnout, když sám vystudoval prestižní obor politik z povolání, který skutečně k životě v bohatství vede. Jenže bohužel, když ministerstev je tak málo... Že já hlupák nešel studovat s ním. Místo toho jsem se už smířil s tím, že -- i jako absolvent univerzity -- až do smrti nedosáhnu na průměrný plat a to mohu být ještě rád, že mám práci v oboru, který jsem vystudoval.

Ale zpět k prodavačkám a ministrovi. Možná že mu křivdím, vždyť co je nějaké prodavačce do univerzit. Jistě nepotřebuje, aby její děti učit vzdělaný učitel, nebo aby její peníze v bance spravoval vzdělaný ekonom. Prodavačka jistě nepotřebuje chodit na výstavy do muzea, jistě nečte knihy, dokonce se nemusí dívat ani na mladé absolventy AMU v televizních seriálech, a v žádném případě nebude využívat výsledků vědeckého výzkumu. Nakonec ani ten vedoucí Kauflandu určitě nemusí být nijak vzdělaný.

Jenom jedna věc mi nejde na rozum. Jsem ochoten připustit, že paní prodavačka se beze všech výdobytků spojených s vysokoškolským studiem obejde. Ale jak je možném že se, a to prosím v žádném případě, neobejde bez našeho milého, poctivě a zadarmo vystudovavšího, ministra Mgr. Dobeše?

0
Vytisknout
14714

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2012