Obama: Neexistují důkazy, že na nás Teherán může zaútočit

6. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Prezident Barack Obama včera prohlásil, že Izrael dosud nerozhodl, jak zareaguje na své obavy ohledně íránského jaderného programu; řekl také, že neexistují důkazy o záměrech nebo kapacitách Íránu zaútočit na území USA. Reagoval tak na izraelské zprávy, podle kterých může Teherán provést útok na USA mezikontinentální raketou.

Obama dal v neděli v rozhovoru pro NBC zřetelně najevo, že se mu vyhlídka na další válku v ropném regionu Perského zálivu nelíbí.

"Jakákoliv další vojenská aktivita v zálivu znamená potíže a měla by na nás velký dopad. Mohla by mít velký dopad na ceny ropy, máme dosud jednotky v Afghánistánu, který hraničí s Íránem, a tak je zde naším preferovaným řešením řešení diplomatické," řekl Obama.

Republikán Mitt Romney, nejpravděpodobnější Obamův vyzyvatel v listopadových volbách, prohlásil, že by zahájil své prezidentství "mnohem tvrdšími" sankcemi proti Íránu a podpořil by americkou diplomacii "mnohem důvěryhodnějším vojenským řešením".

Obama zopakoval, že jeho administrativa je rozhodnuta zabránit Íránu v tom, aby se stal jadernou mocností, a použije k tomu všech prostředků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12281

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2012