Zeman, Konvička, Okamura a jejich příznivci šíří ideologii Islámského státu

22. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Proti Zemanovi, Konvičkovi a Okamurovi a jejim příznivcům by v ČR mělo být zahájeno trestní stíhání nejen proto, že porušují platné paragrafy trestního zákona ČR o vyvolávání nenávisti vůči skupině obyvatelstva (za což je trest tří let vězení nepodmíněně, a české orgány činné v trestním řízení z nepochopitelných důvodů zůstávají v nečinnosti). Ale především za to, že vyvoláváním iracionální nenávisti vůči muslimům šíří tito lidé nesnášenlivou ideologii Islámského státu a destabilizují tak demokratické poměry ve střední Evropě, přesně v souladu se strategií Islámského státu. Rozšiřováním iracionálního strachu a nenávisti českou společností se tak nepřímo stávají na českém území agenty Islámského státu.

Právě jeho strategií je totiž systematicky vyvolávat v Evropě strach a nenávist mezi jednotlivými složkami evropského obyvatelstva. Přesně to činí Zeman, Konvička, Okamura a jejich příznivci.

Bude Policie ČR konečně stíhat trestné činy, jichž jsou její příslušníci denodenně svědky?

22. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Když se novináři ministra Pelikána ptali, zda podá trestní oznámení na lidi ze skupiny Islám v ČR nechceme kvůli podněcování k nenávisti, připomněl tazateli zásadu legality – policie a státní zástupce jsou povinni stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozvědí. A on, Pelikán, by těžko mohl doplnit vědomosti policistů o nenávistných projevech, vždyť těch policistů tam bylo spousta osobně, cituje server Romea Petra Uhla. Ten pokračuje:

Ministr Pelikán na twitteru zkráceně citoval ustanovení podle § 356 platného trestního zákoníku. To předpokládá stejný trest nejen za podněcování k nenávisti k nějakému náboženství, nýbrž i k některému národu, rase, etnické skupině, (společenské) třídě nebo i k jiné, tedy jakékoliv skupině osob. Přísněji je trestné podněcování k nenávisti například po internetu nebo rozhlasem či televizí a také při činnosti skupiny, jež hlásá diskriminaci, násilí nebo etnickou či náboženskou nenávist. Zde je horní hranice sazby tři léta odnětí svobody.

Robert Pelikán doplnil, že měl na mysli „zejména hnutí, které má naplnění té skutkové podstaty už ve svém názvu“, tedy zjevně Islám v ČR nechceme. Pokud policie nereaguje, šíří se dále nenávist vůči islámu. Příznivci Bloku proti islámu vyzývají k úplnému vytlačení muslimů z Česka a staví se proti přijímání uprchlíků. Na několika letošních akcích zaměřených proti islámu se objevili stoupenci neonacistických či jiných krajně pravicových organizací. Zdá se, že do čela tohoto rodícího se hnutí se nyní postavil prezident republiky Miloš Zeman. Podle premiéra Bohuslava Sobotky legitimizuje prezident svou účastí na akci na Albertově právě šíření nenávisti. A Bohuslav Sobotka je právník, a jistě zvážil i to, že rozdíl mezi šířením nenávisti a podněcováním k ní není asi žádný.

Ministra Pelikána musím nyní doplnit, že Martin Konvička a skupiny Islám v ČR nechceme a Blok proti islámu se zřejmě nedopouštějí jen přečinu podněcování k nenávisti, nýbrž i přípravy ke zvlášť závažnému zločinu přípravy apartheidu a náboženské segregace.

Kompletní článek ZDE

Jan Posolda zemřel

22. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Dobrý den pane Čulík.

S politováním Vám musím sdělit, že ve čtvrtek pan Honza Posolda zemřel. Děkujeme za veškerou pomoc, kterou jste mu doposud poskytl.

S pozdravem.

Ing.Štěpán Chludil, zeť

Poslední emaily od Jana Posoldy. Svědectví o osudu důchodců v České republice:

Rozhovor Britských listů 32:

Jak Česko ohrožuje své strategické postavení a bezpečnost

20. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Ve čtvrtek 19. listopadu zrušila Federica Mogherini svou návštěvu ČR, protože tamější islamofobní a protiuprchlická atmosféra "nepřispívá k vedení debaty o zahraniční politice". Ohrozí svými iracionálními extremistickými názory. které v ČR nyní převažují ve veřejné debatě, svou marginalizací svou ekonomickou i strategickou bezpečnost? O tom hovořil Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto rozhovoru Britských listů. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. listopadu 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Řecko je zděšeno, že balkánské země začaly blokovat příchod uprchlíků

22. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

3600 uprchlíků usilujících o vstup do Evropy uvízlo na řeckých hranicích. Zadlužené Atény nemají infrastrukturu ani peníze na to, aby si s tím poradily

V Řecku roste znepokojení, že země bude muset něco udělat pro tisíce uvízlých uprchlíků poté, co jim balkánské země náhle znemožnily přístup na jejich území-

Rozhodnutí Makedonie odepřít přístup na její území všem osobám, které nepřicházejí z válkou zničených zemí, jako je Sýrie, Afghánistán a Irák, vyvolalo vážné znepokojení, že Řecko, neslabší členská země EU, bude ponecháno na holičkách a bude nuceno se o tisíce těchto lidí postarat bez mezinárodní pomoci.

BBC: Tři mezinárodní odborníci o tom, jak bojovat proti ISIS

22. 11. 2015

čas čtení 6 minut

Publicistický pořad rozhlasu BBC The World This Weekend v neděli přinesl názory tří mezinárodních strategických odborníků na to, co by svět měl dělat proti Islámskému státu. Citujeme:

1. Jonathan Powell

Bývalý šéf štábu Tonyho Blaira, hlavní vyjednavač Británie při mírových rozhovorech v Severním Irsku a autor knihy Taking to Terrorists (Když se vyjednává s teroristy).

"ISIL nevyženeme z území, které ovládá, jen bombardováním. To je naše poučení z Kosova. Musí být přítomné i pozemní armády. Ale ani to nebude stačit. Historie nám dává poučení, že potřebujeme politickou strategii, stejně jako vojenskou. V minulosti jsme téměř vždycky nakonec s teroristickými organizacemi, které se těší podstatné politické podpoře, vyjednávali, namísto abychom je porazili.

Jak bojovat proti ISIS

22. 11. 2015

čas čtení 7 minut

Uzavření externí hranice EU proti uprchlíkům by vážně ochromilo liberální hodnoty Evropy a bezpečnost Evropanů by to nijak nezvýšilo. Avšak politikové nyní chtějí bránit příchodu uprchlíků. V myslích voličů se spojuje islamistický terorismus a masová imigrace, zřejmě proto, že rodiče některých teroristů kdysi byli imigranty. Mainstreamoví politikové, kteří se bojí populistické pravice, jsou příliš zbabělí na to, aby jasně veřejně poukazovali na to, že tato představa je mylná. Ale politikové mají povinnost hájit hodnoty svobodné společnosti - pokud chtějí žít ve svobodné společnosti. Logika odmítání uprchlíků je hluboce chybná, prakticky i morálně. Zjevně existuje riziko infiltrace, a Evropa by měla nové příchozí prověřovat. Ale nejméně pět z pařížských útočníků byli občané Evropy, ne uprchlíci.

Shrnujeme argumenty z velmi rozumné analýzy britského týdeníku Economist:

Po útoku na elektrické vedení vyhlásil Krym mimořádný stav

22. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Bombové atentáty proti elektrickému vedení z Ukrajiny na Krym odřízly poloostrov od dodávky elektrického proudu

Téměř dva miliony obyvatel Krymu zůstalo tento víkend bez elektřiny a ve tmě poté, co neznámí sabotéži vyhodili do povětří elektrické vedení na tento poloostrov. Tím poukázali na to, jak Krym nadále závisí na Ukrajině, přestože ho loni Rusko anektovalo.

Na Krymu byl vyhlášen mimořádný stav poté, co v pátek a v sobotu večer byly vyhozeny do povětří čtyři stožáry vedení elektrického proudu na Krym. Ruské ministerstvo energetiky se pokusilo obnovit městům dodávku elektrického proudu pomocí generátorů, avšak většina lidí na Krymu zůstala v sobotu večer ve tmě a bez proudu.

Nestor britského televizního zpravodajství zaútočil na "vysoce selektivní" postoj médií při zprávách o teroristických útocích

22. 11. 2015

čas čtení 3 minuty



"Opravdu zuřím, že my prostě přicházíme do jiných zemí a úplně tam lidem zničíme systém který tam měli, a když se tam pak situace nesnesitelně zkomplikuje, odejdeme a už se vůbec nezajímáme o to, co se tam děje."

John Simpson, jeden z nejrespektovanějších britských zahraničněpolitických reportérů zaútočil na "groteskně selektivní" zpravodajství britských médií o teroristických útocích po světě. Je zdeprimován tím, že média už dnes skoro "vůbec nemají" zahraniční korespondenty.

"Víte, bývalo tomu, že se deníky pyšnily svým zahraničním zpravodajstvím. Dnes listy jako Daily Telegraph už jen přepisují zprávy od jiných lidí. Naprosto si zoufám, když vidím, jak se to stalo."

Podle Simpsona rozhoduje o dnes zpravodajství to, KDE jsou lidé zabíjeni.

Five thousand Prague students attended a "substitute commemoration of the fall of communism" on Sunday

22. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

A substitute event marking the 26th anniversary of the fall of communism took place in the Prague University quarter of Albertov on Sunday 22nd November because students were unable to access the area on the real anniversary on Tuesday 17th November, when the area was blocked by the Czech police for a rally held there by the Anti-Islamic Bloc and President Zeman.

Some participants of the Sunday gathering wore miniature red boxer shorts on their lapels as a reference to an act by the Czech art group Ztohoven, critical of President Zeman, which replaced the Czech Presidential flag at the Prague Castle with a large pair of red boxer shorts in September of this year.

In his speech at the rally, Mikuláš Bek, vice-chancellor of Masaryk University in Brno characterised the Czech nation as a nation of "plebeians", because "we have historically lost both our aristocracy and our burgher elites". "But," he added, "while there is plebeianism of lackeys who harm the weak and ignore the rules, there is also plebeianism of free individuals, which is proud, self-confident and ready to help the weak."

"It is the task of Czech universities to help us find a way to the plebeianism of free individuals," said Bek.

Source in Czech HERE

Fámologie, aneb Proč dnes sotva proběhne sedm velkých teroristických útoků

22. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Řada médií večer publikovala zprávu, podle níž skupina Anonymous údajně objevila v elektronické konverzaci skupiny "islámský stát" informace o sedmi velkých útocích, k nimž má na různých místech po světě dojít během neděle. Potíž s touto zprávou byla od počátku v tom, že žádný jiný zdroj než Anonymous nebyl k mání. A jak se nakonec ukázalo, ani ti zprávu nepublikovali.

Diskriminace některých uprchlíků na řeckých ostrovech vytváří "absolutní chaos"

21. 11. 2015

čas čtení 5 minut



V Srbsku napadl sníh, informuje Roman Maška z brněnského týmu pro pomoc uprchlíkům

Důsledkem je chaotický registrační proces, který trvá někdy až týden a v jehož důsledku musejí lidé několik dní spát v zimě venku, zatímco čekají, než budou registrováni. Rodiny žijí za strašlivých, nehygienických podmínek v olivovém háji, který obklopuje hlavní registrační středisko. Dostávají jen jediné jídlo denně a jsou nuceny pálit stromy, aby v noci nezmrzli.

Registrační systém Evropské unie na řeckých ostrovech dělí uprchlíky na lidi prvního, druhého a třetího řádu. Systém dává přednost lidem určitého původu před jinými, nutí lidi jiného původu, aby lhali o tom, odkud pocházejí, aby si zajistili preferenční zacházení, a vedl k vzniku sítuace, kterou organizace Human Rights Watch kritizuje jako absolutní chaos.

Tato situace povede k zvýšení obav ohledně bezpečnostní hrozby v důsledku vzniklé nedůvěry a nenávisti vůči uprchlíkům po pařížských útocích, poté, co vedle mrtvoly sebevražedného atentátníka v Paříži byl nalezen syrský pas. Povede to také k zintenzivnění požadavků, aby byli přijímáni do Evropy uprchlíci přímo z Blízkého východu, což by znamenalo efektivnější prověřování uprchlíků a dalo by jim možnost vyhnout se nebezpečné přeplavbě přes moře do Evropy.

Syrským rodinám, které příjíždějí na ostrov Lesbos, se dostává preferenčního zacházejí. Jsou odděleny od ostatních uprchlíků a jsou registrovány zrychlenou procedurou, která jim umožňuje opustit ostrovy směrem do Evropy během 24 hodin. Syrští muži, muži z Jemenu a ze Somálska jsou registrováni v jiném, pomalejším táboře, ale stále ještě se jim dostává preferenčního zacházení, a jsou tak schopni pokračovat ve své cestě během jediného dne.

Majitel pizzerie ve Filadelfii musel zavolat policii, protože ho nechtěli pustit do letadla

22. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Majitel pizzerie ve Filadelfii a jeho známý museli na letišti v Chicagu vytočit nouzové číslo policie, protože by se jinak nedostali letecky domů.

Maher Khalil a Anas Ayyad si stěžovali, že se stali při nastupování do letadla obětí diskriminace - byli požádáni, aby vystoupili z řady, protože jiný cestující řekl, že se s nimi bojí letět.

"Jestliže se ten člověk necítí bezpečný, ať jede autobusem," řekl Khalil pracovníku Southwest Airlines. "My jsme američtí občané jako kdokoliv jiný." Pracovník letecké společnosti jim omluvně sdělil, že jim nebude dovoleno do letadla nastoupit, protože se jeden cestující s nimi bojí letět. Zaslechl totiž, jak mezi sebou mluví arabsky.

"Nevěděl jsem, co mám dělat, tak jsem zavolal policii," řekl Khalil.

Jak změnily pařížské útoky život muslimů?

21. 11. 2015

čas čtení 5 minut

Cílem pařížských útoků bylo vyvolat v evropské populaci nenávist vůči muslimům a uprchlíkům. Do jaké míry se to podařilo?

"Tím, že média vyvolávají strach kolem obyčejných muslimů, hrajeme do rukou teroristů. Teroristé chtějí, aby mezi muslimy a nemuslimy vznikla propast."

"Mám plné zuby toho, jak se muslimové pořád omlouvají, vždyť jsme neudělali nic špatného!"

Vedoucí představitelé islámské komunity i muslimské obyvatelstvo velmi rychle vyjádřilo solidaritu s Francií a odsoudilo pařížské útoky, píše Carmen Fishwick v deníku Guardian. Na sociálních sítíchj lidé používají hashtagu #IamMuslim a #PrayforParis ("Jsem muslim" a "Modlím se za Paříž"). Jaký ale měly pařížské útoky dopad na život obyčejných muslimů v Británii? Zde je jejich svědectví:

Belgický premiér varoval před možnými útoky v Bruselu

21. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

- Belgická policie v pátek večer v jedné budově v ulici Vandepeerboom v Molenbeeku v Bruselu objevila velký arzenál zbraní a výbušnin, uvádí list La Capitale. Je to zřejmě důvodem pro zvýšená bezpečnostní opatření v Bruselu. Bruselskými ulicemi jezdí obrněné transportéry:

- Belgický premiér Charles Michel řekl na tiskové konferenci, že rozhodnutí zvýšit pohotovost před teroristickými útoky v Bruselu bylo učineno "na základě velmi přesných informací o riziku takového útoku, k jakému došlo v Paříži." Dodal: "Naléháme na veřejnost, aby nepropadla panice, aby zachovala rozvahu. Přijali jsme nutná opatření." V sobotu bude v Bruselu uzavřeno metro a tramvaje budou jezdit pouze po povrchu.

- Během razie na byt, v němž se skrývat Abdelhamid Abaaoud, zaútočily v něm osoby na policii granáty, řekl společnosti BBC vysoký činitel francouzské policie.

- Britské ministerstvo zahraničí vydalo občanům instrukce pro cesty do Belgie. Varuje, aby lidé nechodili do míst, kde jsou davy, jako obchodní střediska, na velké akce a aby nepoužívali veřejné dopravy.

- Turecká policie zatkla tři muže, podezřívané z účasti na pařížských útocích. Devětadvacetiletý "Belgičan marockého původu" je podezříván z toho, že vybral v Paříži místa pro útoky. Další dva muži, oba Syřané, byli zatčeni kvůli podezření, že mu umožnili cestu přes Turecko.

- Rada bezpečnosti OSN v pátek jednohlasně schválila francouzskou rezoluci požadující boj proti Isis. Rezoluce však neschválila ozbrojenou intervenci. Rezoluci tentokrát nevetovaly Rusko a Čína, které mají ve zvyku vetovat rezoluce, požadující mezinárodní vojenské akce na suverénním území jiných zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Bruselu byly zatčeny osoby připravující teroristické útoky, zajištěny zbraně a výbušniny

21. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta


V Bruselu ve čtvrti Molenbeek byly dnes zatčeny osoby napojené na pařížské teroristy, které měly připravovat útok v belgickém hlavním městě. Zajištěny byly také zbraně, výbušniny a chemikálie. - Přesto se bezpečnostní orgány nedomnívají, že hrozba byla zcela zažehnána, a vyzývají občany, aby se bez vážného důvodu nezdržovali na místech, kde je přítomen velký počet osob.

Podrobnosti ve francouzštině: ZDE

Human Rights Watch:

Balkánské státy ohrožují životy lidí nesmyslnou diskriminací některých národností uprchlíků

21. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Tato přímá diskriminace určitých národností, která jim zabraňuje v právu žádat o azyl, ohrožuje s příchodem zimy životy lidí uvízlých na hranicích. Lékaři bez hranic varují, že ve čtvrtek uvízlo na makedonsko-řecké hranici přes noc 6000 lidí.

Čtyři vlády zemí na západním Balkánu nyní brání žadatelům o azyl z některých zemí ve vstupu na jejich území, a tak v rozporu s mezinárodním právem jim znemožňují přístup k azylovým procedurám. Lidé proto zase ve velkých počtech uvízli na evropských hranicích.

Zdá se, že tuto nejnovější krizi vyvolalo Slovinsko. Po neformálním jednání ministrů vnitra zemí na západním Balkánu dne 17. listopadu zavedlo od 18. listopadu Slovinsko pohraniční omezení s tím, že už nebude přijímat "ekonomické migranty".

Xenofobie a rasismus se v ČR šíří nejen po sociálních sítích

Zeman jako hrdina české hospody

21. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

K zajímavému rozhovoru dodávám, píše František Řezáč: Kromě tzv. sociálních sítí se projevuje skutečné mínění lidí taky ve veřejných místnostech, zejména v hostincích a restauracích. Tam se uplatňují, a často hlasitě a veřejně, krvelačné názory starců, kteří ani internet nemají. Lze usuzovat, že podobné názory mají i jejich ženské protějšky, které do hospod tolik nechodí. A není to nějaká "hospodská chátra" (ta tam chodí taky, ale o politiku se nezajímá).

Jak reagují angličtí komici na pařížské útoky

21. 11. 2015

čas čtení 11 minut

Přinášíme ukázku z aktuálního satirického pořadu rozhlasu BBC The Now Show.

Strávil jsem celý týden v mírné nostalgii po Saddámu Husajnovi. Protože ve srovnání s tím, co se děje teď, mi připadá, jako že to byl Ježíšek. V tom smyslu, že jsme se dověděli od obou z nich, že dospělí, jimž jsme důvěřovali, nám lhali. Teď existuje skutečná hrozba, která opravdu dokáže na nás v Evropě zaútočit, a my nevíme, co si s tím počít.

Díky, Tony Blaire! Děkujeme ti, žes nás zavedl tak daleko od skutečné morální pozice, že teď spoléháme na Vladimíra Putina, aby hájil západní hodnoty.

Uvědomujete si, jak jsme zmatení? Protože naši politikové strávili celý týden tím, že měnili svůj názor na všechno.

Bylo to, jako by se najednou stali obětí nějakého televizního hypnotizéra. Zatímco se vyhlašovalo: "Já nesouhlasím se strategií, kdy by mělo být dovoleno rovnou lidi střílet a zabíjet je na místě" - okamžitě následovala střelba: "Hasta la vista, baby..."

A dokonce i prezident Obama: "My nebudeme tolerovat další ruskou agresi! - Prosím, říkejte mi Barack Obamov, Vladimíre!"

Sobotka se mýlí: pařížští útočníci nebyli z prostředí Blízkého východu

20. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

"Lidé, kteří teď přicházejí do Evropy, přicházejí ze stejného kulturního a náboženského prostředí, ze kterého pocházejí tito teroristé," uvedl premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Hospodářské noviny, v němž kritizuje "parazitický populismus" Miloše Zemana.

Je pozoruhodné, jak je ten člověk neinformován, na to, že zastává funkci českého premiéra. Je alarmující, že člověk, který má činit základní rozhodnutí o bezpečnosti České republiky, má tak zkreslené a nedostatečné informace. Analytikové poukazují na to, že pachatelé pařížských atentátů byli lidé ze Západu, z Francie a z Belgie, kde se narodili, vyrostli a chodili do škol. Nebyli vůbec "ze stejného kulturního a náboženského prostředí", z něhož pocházejí uprchlíci. Organizátor útoků chodil do  elitní bruselské střední školy!! Mnozí analytikové zdůrazňují, že kdyby pařížští teroristé pocházeli z Blízkého východu a neměli důvěrné znalosti toho, jak to chodí ve Francii a v Belgii, a nebyli ve francouzštině rodilí mluvčí, nebyli by schopni útoky provést.

Sobotka by si měl představit, jak Čech z maloměsta, třeba Bystřice pod Hostýnem, který neumí ani anglicky ani francouzsky a nemá tušení, jak to ve Francii chodí, organizuje pařížské atentáty. Uvědomil by si hned, že je to nemožné. A to by byl Evropan! Tu představivost Sobotka nemá?

Zásadním problémem terorismu, páchaného v současnosti v Evropě, je, že ho nepáchají "lidé z Blízkého východu", ale právě Evropané. Jsou to Evropané druhé nebo třetí generace, kteří z nějakých psychologických důvodů propadají extremní radikalizaci, jíž jsou jejich rodiče a prarodiče, kteří přišli do Evropy jako imigranti, absolutně zděšeni.

Evropa musí především řešit psychologické důvody, které způsobují, že pětadvacetiletí lidé, kteří vyrostli na Západě, najednou propadnou vražedné fašistické islamistické ideologii, s níž jejich domácí prostředí jejich rodičů a prarodičů imigrantů z Blízkého východu či odjinud nemá naprosto nic společného.

Zkreslené je i Sobotkovo tvrzení, že "integrace lidí, kteří přišli z odlišného kulturního a náboženského prostředí, se v řadě míst nepovedla". Není tomu tak, integrace imigrantů z muslimských zemí do západní Evropy je velkou měrou nesmírně úspěšná, jak o tom může svědčit každý, kdo z života v těch zemích má aspoň minimální zkušenosti.

Nebezpečím pro Evropu nejsou uprchlíci, ale to, že se mezi ně mohou vetřít evropští teroristé, předstírající, že jsou uprchlíky.

Zdrojem evropského džihádismu je současné fungování evropských společností

20. 11. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

15. ledna 2015, po útoku na redakci Charlie Hebdo, dal časopisu Nature rozhovor odborník na terorismus Scott Atran. Když jsem si v tomto rozhovoru četl Atranova slova o tom, že 27% mladých Francouzů mezi 18 a 24 lety, a nikoli jen muslimů, cítí nějaké sympatie k tzv. Islámskému státu, bylo mi jasné, že Francie má veliký problém.

Důvod této obliby tzv. Islámského státu mezi mladými Francouzi? Cituji (překlad je můj): „Džihád je jediná systematická kulturní ideologie, která je efektivní, která roste, která je atraktivní a skvělá – v zásadě říká těmto lidem toto: „Podívej, jsi na okraji, nikdo se o tebe nezajímá, ale podívej se, co dokážeme my. My umíme změnit svět.“ A oni to jistěže umějí. Tihle lidé z podsvětí (BC: pachatelé útoku na Charlie Hebdo) dokázali získat pozornost celého světa po většinu týdne. Mobilizovaly celou francouzskou společnost. To je pořád hodně muziky za málo peněz pro tyhle chlápky.“

Je důležité si uvědomit, že tito teroristé nejsou nějací uvědomělí, ideály prodchnutí mladí lidé, kteří bojují za něco posvátného. To, že vraždí, vychází z nihilismu, z života na drogách, pobytů ve vězeních, z frustrace a rozvrácenosti. Nejsou to lidé, kteří by se dlouhodobě zabývali islámem a studovali ho. Podle zprávy britské tajné služby MI5 z roku 2008 naopak silná náboženská víra jedince snižuje pravděpodobnost, že spáchá teroristický útok.

Francie a Evropa vůbec musí najít nějaké způsoby, jak získat mladé lidi na svou stranu. V jižních státech je až 50% mladých lidí bez práce. To je také veliký problém. Válka s tzv. Islámským státem nám v tomhle nepomůže. Frustrovaní, dlouhodobě nezaměstnaní Evropané mohou skočit na lep kterékoli jiné násilnické ideologii a právě představa spravedlivé války proti islámu je vodou na mlýn pro nové Hitlery. Vášně a fantasmagorie kolektivních vin je přesně to, co teď nejméně potřebujeme. Potřebujeme zabránit nějakými racionálními a systémovými opatřeními, aby z dnešních dětí a adolescentů nevyrůstali nenávistní, povrchní lidé, kteří touží umřít v krvavém boji proti naší společnosti.

Rozhovor se Scottem Atranem: ZDE

Zpráva MI5 o terorismu: ZDE

Nezaměstnanost v jižních zemích EU: ZDE

Ruský vicepremiér lže o válce v Sýrii v přímém přenosu

20. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ruský vicepremiér pro vyzbrojování Dmitrij Rogozin dnes ve vysílání televize Russia 24 prohlásil, že jeho země v Sýrii používá pouze vysoce přesné zbraně ZDE. Na rozdíl od USA, které si prý při náletech vyprazdňují sklady, Moskva používá jen to nejnovější a nejpřesnější, tvrdí Rogozin. Ze lži jej usvědčují samotné videozáznamy ruského ministerstva obrany, nemluvě o dokladech z míst postižených ruským bombardováním.

Cože???

20. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Někdy je pro lidi ze zahraničí, kteří přece jen něco vědí o České republice, poněkud obtížné pochopit některé české myšlenkové procesy.

K rozhodnutí kardinála Duky celebrovat oslavnou mši pro Zemana v Lánech poznamenává Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch:

"Takže bývalý komunista, který podle slov ministra pro lidská práva napomáhá tomu, aby se Česká republika proměnila ve fašistický stát, je oslavován katolickou církví od kardinála, sloužícího mši na jeho poctu, kardinála, který ignoruje papežovo naprosto jasné nabádání, že katolíci musejí pomáhat uprchlíkům? A děje se to v nejateističtější zemi Evropské unie. Rozumím tomu dobře?"

Mám je podřezat, nebo jim vyhlásit náboženskou válku, protože jsou to muslimové?

20. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

 



Často myslím na rasistickou nesnášenlivost mnohých Čechů, kteří v životě nepotkali jediného muslima, když v pátek v podvečer po promítání českého filmu chodíme se studenty na drink do restaurace v glasgowské Bank Street na univerzitním kampusu, kterou nedávno otevřeli dva muslimští bratři. Jsou to neuvěřitelně zdvořilí, přátelští a úslužní lidé. Dneska jsem si jednoho z nich vyfotografoval, když nám točil u píp pivo. Mám ho, milí stoupenci Martina Konvičky, rovnou podřezat, protože je to muslim, anebo mu vyhlásit svatou válku? Poslat ho do koncentračního tábora, do plynové komory, nebo ho rozemlít na masokostní moučku?

Konec jednoho světa

20. 11. 2015 / Josef Brož

čas čtení 7 minut


Skoro se mi o tom nechce psát. Mám někdy i dojem, že to ani nemá cenu. Tolik přesvědčených je tu náhle odhodláno řešit věci silou – vím ale, že jde nakonec mnohdy jen o prázdná gesta. Nebo se pletu? Ať už se to týká 17. listopadu, 13. listopadu... (na datech záleží nakonec v posledním sledu)... kolik těch dat má význam, když vlastně se směšují věci, pojmy jsou jen pro ty, co je vůbec dosud zajímají?

Speciální jednotky zaútočily na hotel v Mali a osvobodily rukojmí

20. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Speciální jednotky státu Mali vstoupily do hotelu v hlavním městě Bamako a ukončily obležení, kdy jeden střelec vzal v hotelu Radisson Blu 170 rukojmích. Muž vstoupil v pátek ráno do toho Američany vlastněného hotelů, který používají podnikatelé a letecké posádky a křičel arabsky "Bůh je velký!" Státní televize v Mali informovala, že 80 lidí bylo osvobozeno. Nejméně tři lidé přišli o život při střelcově násilném útoku, který začal asi v 8 hodin středoevropského času.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Prime Minister: President Zeman has joined the ranks of parasitical populists

20. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

"The highest constitutional representative of a country like the Czech Republic, which can boast a long humanist and democratic tradition, should not participate in a rally organised by a xenophobic sect which spreads  hatred," said the Czech social democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka in an interview with the Czech economic daily Hospodářské noviny, published today.  "The president has thus unpleasantly surprised many people," he added.

He continued: "The greatest mistake that we would make in our struggle with these populists who use fascist arguments would be to ignore people´s fear, if we did not ask about the reasons for this fear and if we succumbed to political correctness. Yes, there are real problems, integration of people who have come from a different cultural and religious environment has failed in many places. This is a real challenge for Europe to avoid mistakes like these. The citizens are frightened by the activities of the Islamic State and by the chaos caused by the immigration crisis. This fear is legitimate. The problem is, however, that there are some politicians - not only in the Czech Republic - who do not want to solve these issues, who do not want to rid people of fear, but who whip up their fear. Because this is a wonderful fuel for political careers which were withering on the wine and they have now been rejuvenated by spreading fear and hatred.

By appearing on stage with people from the Anti-Islamic Bloc at Albertov on 17th November, the President has unfortunately joined such populist parasites. It is really serious that Zeman legitimises the dissemination of xenophobia and hatred in an absolutely extreme form. A democratic president should not be doing this. The whole Social Democratic Party, including its conservative wing which has been supporting President Zeman, is now extremely angry with him for what he did on 17th November.

Sobotka added that when the news about the Paris attacks reached him last Friday, he immediately realised that the news would be used against the refugees: "Those people who are now coming to Europe are coming from the same cultural and religious environment as these terrorists. But it is an absurd situation because many refugees are running away from these religious fanatics."

Source in Czech HERE

In response to the above interview, Zeman´s spokesperson Jiří Ovčáček has attacked the Czech PM on Twitter: "Czech PM Sobotka has made his choice. He is not the voice of the nation. He is the voice of the media."

The Catholic Cardinal Dominik Duka will celebrate a mass in praise of President Zeman

20. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

On Friday, the Catholic Cardinal and the Primate of Bohemia Dominik Duka will celebrate a mass in praise of President Zeman and for the Czech nation. The mass will be celebrated at the presidential castle of Lány west of Prague.

The Office of the Czech President welcomed this offer made by the Catholic Church as a "very friendly gesture".

The Primate of Bohemia will be met by a Presidential Guard of Honour in Lány. This happens only exceptionally, said the Office of the Czech President.

The Catholic Church in the Czech Republic is eagerly accepting a large number of properties which are being returned to it throughout the Czech Republic on the basis of a decision made by a previous right-of-centre, pro catholic Czech government.

Zeman and Duka have recently signed a memorandum according to which the Prague Castle will transfer the St. George´s Monastery and the New Provost Residence to the Catholic Church.

Source in Czech HERE

Ministři EU v pátek jednají o zpřísnění pohraničních kontrol

20. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Ministři EU se v pátek účastní nouzových rozhovorů o zpřísnění pohraničních kontrol poté, co usmrcení údajného organizátora pařížských útoků v jednom bytě ve francouzském hlavním městě vytvořilo podstatný tlak na evropské činitele, aby zpřísnily kontroly externích i interních hranic EU.

Abdelhamid Abaaoud, usmrcený ve středu, měl být původně v Sýrii a to, že byl ve středu nalezen ve Francii, vyvolává otázky, jak je možné, že jeden z nejhledanějších mužů v Evropě mohl volně cestovat po kontinentu.

Francouzskýá ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že Abaaoud hrál "rozhodující roli" v pařížských útocích a byl podezříván z účasti na čtyřech z šesti teroristických spiknutí, která francouzská rozvědka v roce 2015 odhalila. Avšak, jak Cazeneuve zdůraznil, Abaaoud byl mezinárodně hledaný evropským i mezinárodním zatykačem - a žádná evropská výzvědná služba neinformovala Francii, že je na evropské půdě.

Američtí republikáni v protiuprchlické hysterii

20. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Závod o republikánskou nominaci pro volby amerického prezidenta získal po pařížských útocích nový, pozoruhodný charakter, kdy Donald Trump navrhl vytvoření databáze a zvláštních průkazů pro muslimy po celých Spojených státech a jeho nejvážnější oponent Ben Carson navrhl, aby byli uprchlíci ze Sýrie prověřováni, protože to mohou být "vzteklí psi".

Uprostřed exploze této rétoriky hlasovala Sněmovna reprezentantů drtivou většinou pro zpřísnění požadavků na prověřování uprchlíků ze Sýrie přicházejících do USA. Televize CNN suspendovala na čtrnáct dní reportérku, která o tom informovala na Twitteru s výrokem "Socha svobody sklání hlavu v úzkosti":

Jak francouzské výzvědné služby před pařížskými útoky selhaly

20. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

Francouzské úřady znaly nejméně tři z pařížských útočníků, ale nejednaly - a ignorovaly varování před útokem

Francouzská výzvědná služba a policie mají jen asi 500 - 600 zaměstnanců, jejichž úkolem je sledovat lidi. Avšak francouzské bezpečnostní orgány mají seznam asi 11 000 lidí, kteří jsou potenciální hrozbou bezpečnosti státu, píše v deníku Guardian Ewen MacAskill, odborník na výzvědné služby.

Ke sledování jedné osoby po dobu 24 hodin je zapotřebí asi 30-40 lidí. Takže musí francouzská rozvědka činit složitá rozhodnutí o tom, koho prioritně sledovat.

Často jsou ta rozhodnutí správní a daří se jim překazit mnoho útoků. Avšak když se jim to nepodaří, jako letos dvakrát, ocitají se pod obrovským tlakem.

"Selhání zpravodajských služeb" - hloupý mem pro neschopné novináře

20. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Francouzská vnější rozvědka DGSE na základě sledování kontaktů se zahraničními džihádisty sestavila seznam přibližně 5 000 osob, které jsou přímo podezřelé z terorismu. Spolu s možnými spolupracovníky a sympatizanty je takových osob zhruba 11 000. Všechny tyto osoby by měly být nepřetržitě sledovány, 24 hodin denně 7 dní v týdnu. To by ovšem kapacitně vyžadovalo nějaký úplně jiný bezpečnostní aparát. Například v ruském stylu. A ovšem, metody sledování, které nikdo podezřelým předem nevyzradil.

Vnitřní rozvědka DGSI nedostala povolení infiltrovat prostředí, v němž se zmíněné osoby pohybují, natož aby vznikla snaha tyto osoby kontrolovat jiným způsobem. Existovala vážná obava z politických dopadů možného prozrazení takového úsilí.

A konečně, francouzská rozvědka v posledních měsících dostává vážné varování před možností teroristického útoku zhruba jednou týdně.

Rozhovor Britských listů 31:

Uprchlická krize: Co Merkelová udělala špatně

13. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Uwem Ladwigem z Hamburku, komentátorem Britských listů, ekonomem a bývalým ředitelem nadnárodní firmy National Panasonic Europe, o uprchlické krizi z pohledu Německa. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. listopadu 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Obamovo slabošství ve věci ISIS posouvá Francii do Putinovy náruče

20. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


"Válku nevyhrajete letadly, takže potřebujeme pozemní síly."

Tato slova pronesená včera v rozhovoru s Andreou Mitchellovou z MSNBC, jsou velmi důležitá - protože je řekl v americké televizi francouzský velvyslanec ve Spojených státech. Vysoký kariérní diplomat Gérard Araud věděl, jak budou jeho slova přijata v Bílém domě rozhodnutém vyhnout se přítomnosti pozemních jednotek v Sýrii. To znamená, že věděl, že Bílý dům bude rozhněván, napsal Tom Rogan.

Mali: Islamisté zadrželi 170 rukojmích v hotelu, armáda útočí

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Až 170 lidí, 140 hostů a 30 členů personálu, zajali v časných ranních hodinách ozbrojení islamisté v luxusním hotelu Radisson západně od centra maliského hlavního města Bamaka. Podle ochranky hotelu křičeli "Alláhu Akbar!" a ti z rukojmích, kdo dokázali citovat Korán, byli propuštěni. Bylo jich zhruba 20. Tři lidé při útoku zemřeli.

Federica Mogherini has cancelled a visit to Prague "due to Czech xenophobia"

19. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

The High Representative of the European Union for Foreign Affairs Federica Mogherini has cancelled her visit to Prague where she was due to meet Czech President Miloš Zeman and the Czech Foreign Secretary Lubomír Zaorálek. According to two anonymous sources, one European and one Czech, Mogherini has cancelled her visit due to the fact that the "overall atmosphere in the Czech Republic does not contribute to the debate about foreign policy", says Czech public service radio. The two sources explained that Mogherini has cancelled her visit to Prague as a result of controversial statements made by Miloš Zeman and other politicians about islam and the refugees. The Czech authorities have denied that the xenophobic attitudes of some Czech politicians were the reasons for the cancellation of the visit.

Source in Czech HERE

Cestování otvírá obzory

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Mám takový problém, napsal Jakub Hein na Facebooku. Mám totiž kamarády, co hodně jezdí po světě. A nějak se nehroutí z představy soužití s migranty či muslimy. Poukazují na to, že všude – s nezbytnou mírou obtíží – funguje. Státy nebankrotují. Invaze se nekoná. Armagedon nepřichází.

Tihle lidé, co proradně vylezli z české bubliny a viděli jiné končiny, jsou nějak imunní vůči zasmrádlému postkomunistickému strachu ze záškodnických cizáků. Díky vlastní zkušenosti pochopili, že ty lokální žvásty o slibné budoucnosti pod zahnívající peřinou národnostní čistoty jsou jen demagogické bludy z vlhkých snů inženýrů eugeniky. A z tohohle prozření prostě nevede cesta zpátky.

Cestování otevírá obzory a dává naději. I když nám na Hradě hnědnou trenky, Evropa je na tom dobře. Vidí rizika, ale zná své hodnoty a umí na nich trvat. Umí se sjednotit proti teroru a nehledat falešné viníky. Nebojme se. Vytrvejme. Každý Zeman jednou skončí.

Pařížské útoky - přehled událostí

19. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

- Francouzský premiér Manuel Valls varoval, že příště mohou extremisté proti Paříži použít chemických a biologických zbraní. Řekl to v projevu v parlamentě, požadujícím prodloužení mimořádného stavu ve Francii.

- Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius hovořil ve čtvrtek dopoledne o "politice otevřenosti vůči Rusku" v boji proti Islámskému státu. "Myslíme si, že Rusko je upřímné a musíme využít své kolektivní síly," řekl.

- Ohniskem pokračujících policejních razií v Bruselu je Bilal Hadfi, jeden ze sebevražedných atentátníků na Stade de France. Police se snaží najít jeho společníky. Hadfi ještě letos v červenci bojoval v Sýrii. Sara Stacino, jeho bývalá učitelka, řekla v televizi, že Hadfi byl "dobrý student, motivovaný a zajímal se o politiku víc než jiní. Přestal ale poslouchat hudbnu a začal říkat, že ženy se mají zahalovat, pokud nechtějí být znásilněny." Po útocích na redakci Charlie Hebdo letos v lednu ho učitelka udala vedení školy.

- Francouzské ministerstvo vnitra a pařížská prokuratura uvádějí ve čtvrtek, že není jasné, jestli nebyl Abdel-Hamid Abu Oud, autor útoků v Paříži, už usmrcen. Policie měla informace z odposlechu, že je v St-Denis. Celé třetí patro budovy č. 8 v rue du Corbillon v St-Denis se během středeční policejní operace propadlo. Policie uvádí, že v troskách je možná ještě třetí mrtvola.

- Dva Britové, radikální konvertité k islámu, byli zatčeni v Maďarsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie

- Policie provedla razii v bytě v St-Denis. Hledala tam zosnovatele pařížských útoků Andela-Hamida Abu Ouda. Nejprve se nemohla dostat do opancéřovaných dveří, pak bojovala s dobře vyzbrojenými extremisty po dobu sedmi hodin. Vypálil více než 5000 rund munice. Výbuchy otřásaly celým sousedstvím.

-Během bojů se vyhodila do povětří jedna žena a pařížský prokurátor Francois Molis potvrdil, že nejméně jeden muž byl usmrcen. Před forenzním zkoumáním nemohl potvrdit jejich totožnost.

- Policie zatkla osm lidí, ale útočníci Abu Oud či Saleh Abdelslam mezi nimi nebyli. Dva muži byli zatčeni v bytě, dva byli nalezeni v troskách a muž a žena byli zatčeni na ulici venku. Molins uvedl, že policie zjišťuje jejich totožnost.

- Z odhozeného mobilního telefonu v divadle Bataclan a z dalších indicií vyplývá, že šlo o širší spiknutí a Molins uvedl, že razie neutralizovala "novou teroristickou buňku".

- Pět policistů utrpělo během přestřelky mírná zranění a extremisté zabili policejního psa, který byl vyslán na kontrolu bytu.

- Francois Hollande hájil "dočasná omezení občanských svobod" a zdůraznil, že Francie během nadcházejících dvou let přijme 30 000 uprchlíků.

Evropa a Spojené státy

- Spojené státy nabídly odměnu pěti milionů dolarů za informace o jednom předákovi Isis a zahájily letecké údery proti ropným tankerům a ropné infrastruktuře Isis.

- Holland se připravuje na cestu do USA, kde bude naléhat na Obamu, aby zintenzivnil válku proti Isis.

- Obama přislíbil, že bude vetovat úsilí Republikánl zvýšit kádrování uprchlíků. Vyjádřil se, že osmnáctiměsíční kádrovací proces stačí. Guvernéři po celé zemi opakují, že budou odmítat uprchlíky, navzdory tomu, že je z právního hlediska pochybné.

- Stovky Belgičanů, včetně bratra Abdelslama, se v Bruselu účastnily vigílie se svíčkami na památku obětí.

- Angela Merkelová pochválila rozhodnutí zrušit fotbaalový zápas. Belgická policie zatkla několik osob a úřady v Dolním Sasku uvedly, že mají "konkrétní informace o konkrétním nebezpečí".

Blízký Východ

- Isis tvrdí, že usmrtila norského a čínského rukojmího.

- Letecké údery francouzských a dalších stihaček usmrtily nejméně 33 extremistů Isis v městě Rakka v Sýrii. Členové Isis a příslušníci rodin vysokých činitelů Islámského státu začali opouštět město Rakka a snaží se dosáhnout z bezpečnostních důvodů města Mosul v Iráku, ale silnici mezi Rakkou a Mosulem kontrolují kurdské jednotky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Za co také může Chovanec: O otřesných zkušenostech z Odboru azylové a migrační politiky MV ČR

Povolení k pobytu - Tchajwan versus ČR

19. 11. 2015

čas čtení 10 minut

Vážené Britské listy,

dovolte mi se se čtenáři podělit o zkušenost z pracoviště Imigračního úřadu Ministerstva vnitra Čínské republiky na Tchajwanu, kde jsem měl tu čest žádat o povolení k přechodnému pobytu a zároveň se podělit o o něco dřívější zkušenost, kterou jsem získal na pracovišti Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky, kde jsem doprovázel svou manželku a pomáhal jí zažádat o povolení k přechodnému pobytu v České republice, píše Štěpán Pavlík.

Snowden "má všechno na triku"

19. 11. 2015

čas čtení 9 minut


Bývalý úřadující ředitel CIA Michael Morell hovoří s Michaelem Hirshem z nadstranického listu Politico (v posledních letech mu konkurenti opakovaně vyčítali "liberální" orientaci). Tématem je otázka, zda a jako mohla činnost Edwarda Snowdena ovlivnit tragické události v Paříži.

Abdelhamid Abaaoud, podezřívaný zosnovatel pátečních pařížských útoků byl nalezen mrtvý a byl oficiálně identifikován otisky prstů

19. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta



Pařížská prokuratura uvedla, že Abaaoud, který odešel r. 2014 do Sýrie, ale od té doby se nejméně jednou vrátil do Evropy, byl jedním z dvou lidí, kteří byli usmrceni při zuřivé přestřelce s policii v teroristickém úkrytu na severu Paříže ve středu.

Mnohonásobně prostřílená mrtvola tohoto sedmadvacetiletého Belgičana byla nalezena v troskách vážně poškozeného bytu v ulici du Corbillon ve čtvrti St-Denis.

Identifikace trvala déle, než se očekávalo v důsledku nebezpečného stavu budovy. Francouzská média uvádějí že nalezená mrtvola ženy je Abaaoudova sestřenice, HAsna Aitboulahcen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEDNÁŠKA:

Jak byl vynalezen židovský národ

19. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ústav politologie FF UK vás zve na přednášku

Izraelský historik Šlomo Sand:

Jak byl vynalezen židovský národ

Jak se měnil příběh židovské identity? Jakou roli v jeho utváření sehrál sionismus? Co má židovská národní identita společného s evropskými nacionalismy? A co dnes znamená být post-sionistou?

Šlomo Sand se narodil v roce 1946 v rakouském Linci. Je emeritním profesorem na Telavivské univerzitě, specializuje se na dějiny nacionalismu. Přednáška představí jeho knihu Jak byl vynalezen židovský národ, která právě vychází v češtině v nakladatelství Rybka.

26. listopadu 2015, 19.15 hodin

Filozofická fakulta, Jana Palacha 2, Praha 1, učebna 201 Přednášku a následnou debatu moderuje Pavel Barša.

Akce proběhne v angličtině.

Nigérie: Skandál kolem nákupu zbraní

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Poradce pro národní bezpečnost plukovník Sambo Dasuki se musí bránit obviněním ze zneužití fondů určených na boj s islamistickou organizací Boko Haram. To předložila vyšetřovací zpráva prezidentského panelu založeného novým prezidentem Muhammadu Buharim. Buhari vyšetřuje nákup zbraní a vybavení pro ozbrojené síly a obranný sektor od roku 2007.

"Konec" schengenského systému?

19. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Řecko , Španělsko, Itálie, Polsko, Slovensko a Maďarsko mají být podle jedné varianty v pátek vyloučeny ze schengenského systému volného pohybu osob, tvrdí britský tabloid Daily Mail. Plánovaný vstup Chorvatska, Rumunska, Bulharska a Kypru by byl zrušen. Upozorňujeme ale, že informace, které tiskne Daily Mail, nebývají vždycky pravdivé.

Jak velké bezpečnostní riziko představují uprchlíci?

19. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


Proč by například útočník sebou vůbec nosil pas? Spíše se zdá, že islamisté chtěli, aby byl pas nalezen. Nahrává to jejich záměrům ve dvou směrech: Jednak to zvyšuje strach na Západě, kam nyní přichází velký počet uprchlíků, a dále to evropské společnosti rozděluje. Za druhé to diskredituje samotné uprchlíky. Pro "islámský stát" jsou uprchlíci zrádci, kteří opouštějí zemi místo toho, aby se k němu přidali a budovali chalífát.

Nyní je potvrzeno, že jeden ze sebevražedných atentátníků v Paříži přicestoval do Evropy v přestrojení za uprchlíka. Bezpečnostní orgány dlouho považovaly takový scénář za nepravděpodobný. Jak velké riziko tedy uprchlíci představují?

Ve Vratislavi při protestech proti uprchlíkům spálili demonstranti figurínu žida s pejzy

19. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Skandovali hesla "Polsko ani muslimské, ani ateistické, jedině Polsko katolické!" Z pařížských útoků obviňovali francouzský multikulturalismus. Za pařížské útoky mohou sami Francouzi, neboť jsou - na rozdíl od Poláků - idioti. Invazi uprchlíků do Evropy někdo platí a řídí (to už jsme syšeli i v ČR, že?)

V určitém zmatku, proti komu se vlastně mají agresivně chovat, spálili demonstranti na náměstí před vratislavskou radnicí figurínu žida s pejzy.

Policie přihlížela a nezasáhla.

Desítky obětí jednou za uherský rok jsou "snesitelnou" daní mocenských her

Co je jisté: Další teroristické útoky přijdou

18. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Reakce na teroristické útoky v Paříži je animální. Připomíná reakci jakéhokoliv živočicha na podnět vzbuzující stav ohrožení: snaha najít si bezpečné útočiště a agresivitou odstrašit útočníka. Má to svou reálnou i symbolickou podobu: zabezpečování hranic a útoky na Islámský stát doplňují stupňující se projevy nedůvěry vůči muslimům a prohlášení o válce. Taková reakce je do značné míry přirozená, stejně jako xenofobie. Stejně jako xenofobie ale vůbec nic neřeší. Pohání perpetuum mobile násilí a msty, primitivní akty mocenského boje o teritorium, vlastního lidem, stejně jako šimpanzům. Nic, na co bychom měli být po právu hrdí jako na výsledek civilizačního úsilí. V tomto prostředí lze konstatovat jediné: můžeme si být jisti tím, že další teroristické útoky přijdou.

Žaloba na Policii ČR

19. 11. 2015 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Vážení,

V úterý 17. listopadu jsem se po odchodu z Albertova, kde jsem sledoval shromáždění Bloku proti islámu, chtěl připojit k průvodu na podporu uprchlíků. Na rohu ulic Botičská a Na Slupi jsem byl spolu s dalšími přáteli zastaven řadou policistů z pohotovostní jednotky. Na dotaz, jak se máme dostat k nedalekému průvodu, nám sdělili, že musíme obejít vedlejší blok. To jsme učinili, ovšem na křižovatce Vyšehradské a Trojické ulice opět stála řada policistů, kteří blokovali průchod, Asi po čtvrt hodině policisté své postavení opustili a my mohli pokračovat směrem k průvodu. To ale trvalo jen než jsme přešli přes ulici, kde se opět opakovala stejná situace. Také tady jsme museli dlouhou dobu bez vysvětlení čekat, než nám pohotovostní jednotka umožnila průchod. V té době už byl průvod velmi vzdálen, a tak nám zabralo značnou dobu než jsme ho dostihli. Když jsme se přiblížili k Václavskému náměstí, tak jsem na něj s filmovou dokumentaristkou Helenou Všetečkovou, která vše zaznamenávala, odešel, zatímco účastníci pochodu se k němu blížili oklikou. Na Václavském náměstí jsme se k nim chtěli znovu připojit, v čemž nám - ten den již počtvrté - zabránili policisté v zásahové výstroji.

Britové organizují petici na protest proti Zemanově vystoupení s nenávistníky

"Český prezident promluvil na protimuslimském shromáždění - prosíme, protestujte"

19. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Vážený pane velvyslanče,

píšu vám a vaší vládě, abych vyjádřil(a) zklamání nad dnešní přítomností prezidenta Miloše Zemana na protiislámském shromáždění.

Prezident Zeman hovořil k davu, který mával vlajkami s nápisy "Ať jde islám do prdele!" a "Zakažte islám". V přední řadě mezi účastníky, a zcela zjevně jako host organizátorů, byli Stephen Lennon, zakladatel násilného protimuslimského pouličního gangu zvaného English Defence League (Anglická liga pro obranu) a německý šéf Pegidy.

Je zcela zjevné ze sociálních sítí, do jaké míry angažmá prezidenta Zemana na protiislámském shromáždění výrazně podpořilo rasisty a ultrapravicové extremisty po celém kontinentě.

Pan prezident možná chce vyjadřovat svou opozici vůči islamistickému extremismu, avšak rozhodnutí pronést projev na protimuslimském shromáždění není jen chybou, je to kontraproduktivní. V době, kdy svět čelí tak vážné hrozbě od ISIS/ISIL, rozdmychávat plameny nenávisti vůči muslimům není nápomocné.

Ano, ještě včera zdůraznil v britské televizi bývalý šéf britských tajných služeb: "ISIL chce vyvolat nepřátelství vůči uprchlíkům, chce vyvolat posílení ultrapravice po celé Evropě a chce, aby měli uprchlíci pocit, že v Evropě nejsou vítají, aby je lehčeji mohla naverbovat sama ISIL."

Žijeme ve velmi složité a nebezpečné době. Je smutné, že činy pana prezidenta Zemana to právě ještě ztížily.

(Petici mohou podepsat jen lidé v Británii, musejí se definovat svým PSČ)

Zdroj v angličtině ZDE

Ruské kobercové nálety na Sýrii

19. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta


Ruské kobercové nálety na Sýrii - dálkové bombardéry Tu-22M3 svrhávají náklad neřízených tříštivotrhavých bomb OFAB 250/270. Video ruského ministerstva obrany. Bomby dopadly v pobřežní oblasti u města Latakíja.

V oblasti se nenacházejí žádné jednotky "islámského státu", jak ukazuje mapa např. ZDE.

Czech mainstream politicians have criticised Zeman's public appearance with a hate speech activist

18. 11. 2015

čas čtení 3 minuty

"Czech President Miloš Zeman supports fascist tendencies in the Czech Republic," said the Czech Minister for the Legislature and Human Rights Jiří Dienstbier in response to Zeman's appearance at a commemorative rally organised by the hate speech group Anti-Islamic Bloc for 17th November 2015, the day of the anniversary of the fall of communism in Czechoslovakia. The rally took place in the Albertov University Quarter in Prague. During the rally, Zeman sang the national anthem with Martin Konvička, Head of the Anti-Islamic Bloc. Konvička is well known for his proposal to set up gas chambers and concentration camps for muslims.

"Some statements made by the President are xenophobic and islamophobic and they create fear in Czech society," said Dienstbier. In response to Dienstbier's statement, President Zeman's spokesperson Jiří Ovčáček said that Dienstbier has again shown that he despises ordinary Czech citizens and ignores their justified fear.

After Zeman's appearance at Albertov with the hate speech activist Martin Konvička, the Czech Justice Minister Robert Pelikán tweeted that according to Czech law, anti-islamic hate speech is punishable by up to two years' imprisonment. Pelikán expressed his frustration that the Czech police refuses to investigate these verbal crimes. However, the Czech police is under the command of the Home Secretary Chovanec who has assumed a hardline position towards the refugees.

"Miloš Zeman is a populist par excellence," said the former right of centre Czech Finance Secretary Miroslav Kalousek from the TOP 09 political party. "If the Czech nation loved islam, Zeman would avidly and regularly frequent a mosque," he added.

Deputy Prime Minister for the Catholic People's Party Pavel Bělobrádek dismissed Zeman's presence at a rally organised by the Anti-Islamic Bloc as a "pre-election stunt": "I think it is unfortunate that the President has joined hands with the extremists. Rather than a dignified commemoration of the anniversary of the fall of communism, this looked like a pre-election meeting."

Karel Schwarzenberg, the leader of the right of centre TOP 09 party, former Foreign Secretary and Zeman's rival during the 2013 presidential election criticised Zeman for "abusing one of the most important national days to promote ideas which are in direct conflict with the spirit of 17th November 1989. Then, students demonstrated for freedom and democracy. Yesterday, people full of hate who speak like fascists gathered together during Zeman's commemorative event."

Czech politicians, vice-chancellors of Czech universities and student representatives also criticised the fact that the rally of the Anti-Islamic Bloc at Albertov meant that the Czech police prevented students from gaining access to the 17th November 1989 memorial in the Albertov University quarter. Only Zeman's supporters were allowed into the area "for security reasons".

Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka said that he understands police security reasons, but in his view, students should have been allowed to lay flowers at the Albertov memorial. "They did not constitute any security risk," said Sobotka. Earlier on the anniversary day of the fall of communism, the Czech Prime Minister emphasised in a speech that "we must show solidarity to people who escape from war and have lost a chance to lead a dignified life in their own countries." Sobotka admitted that people are genuinely afraid of the refugee wave. "These fears must not be dismissed but they must be dealt with by offering an efficient and pragmatic solution of the current crisis. This must be a common solution because no European country can solve the refugee crisis on its own." While Sobotka said he supported the idea of securing the external EU borders, he also warned that people's hate must not be directed against the refugees "who are often the victims of the same fanatics as the people of Paris".

If Zeman does not make a mistake, he has just won the next presidential election, says Prague "media analyst" Irena Ryšánková on the controversial Prague website Parlamentní listy. She adds that the Czech Prime Minister Sobotka has lost his sense of what the Czech nation really feels.

A recent opinion poll has shown that more than 72 per cent of the Czech population love President Zeman's anti-islamic and anti-refugee public statements.

Source in Czech HERE

Fico: "Sledujeme všechny muslimy." Hnus.

18. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Po pařížských útocích sledujeme všechny muslimy, tvrdí slovenský premiér Robert Fico, píše britský Independent. Nedávné události ve Francii podle něho podtrhují obavy ohledně přijímání uprchlíků a ohledně integrace muslimských komunit do evropských společenství.

"Sledujeme všechny muslimy na našem území," řekl Fico po minutě ticha před francouzským velvyslanectví ve své zemi. "Zvýšili jsme dohled nad uprchlickým táborem a nad detenčními středisky pro uprchlíky a monitorujeme také ultrapravicové extremisty."

Téhož dne tvrdil slovenský premiér, že "téměř pokaždé, kdy došlo k teroristickému útoku, byli za to odpovědni muslimové. Proto, pokud mají tito lidé zůstávat legálně na Slovensku, je naší povinností ověřit, zda mají kontakty s problematickými osobami," řekl Fico tiskové kanceláři Reuters.

Slovensko je proti úsilí EU zavést uprchlické kvóty. Slovenští politikové tvrdí, že přijmou pouze křesťanské uprchlíky.

V říjnu se Fico vyjádřil: "Nemáme na slovensku mešity, jak mohou tedy být muslimové integrováni, když se jim to tady nebude líbit? Muslimové by nebyli přijati, protože by se tu necítili doma," řekl společnosti BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie požaduje přísnější pohraniční kontroly pro občany EU

18. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Všichni občané Evropské unie budou čelit daleko přísnějším a systematičtějším kontrolám totožnosti při vstupu či odjezdu z schengenského prostoru. Po pařížských útocích to požaduje Francie.

Francie také žádá o rychle přijetí opatření na archivování informací o všech cestujících letadly v Evropské unii, dále celé řady opatření proti obchodu se střelnými zbraněmi, omezení transakcí v hotovosti a přísný dohled nad nimi a nad dalšími metodami neelektronických plateb a intenzivnější sdělování výzvědných informací po celé Evropské unii.

Pokud tato opatření EU nezavede centrálně a rychle, jednotlivé národní vlády si je zavedou samostatně, varuje Francie.

Francie také požaduje rozmístění "týmů rychlé reakce" na řecko-tureckou hranici a systematické prověřování všech statisíců uprchlíků přicházejících do Evropské unie z Turecka, aby se zajistilo, že uprchlických tras nezneužívají potenciální teroristé.

Co se týče prodeje zbraní, ve středu oznámila Evropská komise, že předkládá návrh zakazující prodej poloautomatických zbraní soukromým osobám. Má být také zaveden centrální značkovací systém pro střelné zbraně, přísná regulace prodeje zbraní na internetu a elektronické označování zbraní, aby je bylo možno vysledovat kdekoliv v EU.

Francie poukazuje na to, že hlavním zdrojem například samopalů na trzích EU jsou země bývalé Jugoslávie a požaduje, aby tyto země zabránily tajnému obchodu se zbraněmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pařížské útoky: Prezident Hollande oznámil, že Francie přijme 30 000 uprchlíků

18. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"Musíme se vrátit k normálnímu životu," konstatoval francouzský prezident Hollande a uvedl, že během nadcházejících let Francie přijme 30 000 uprchlíků. Ve svém projevu před primátory francouzských měst v Paříži uvedl Hollande, že "tragické události" "zasely pochybnosti" do myslí některých lidí. Avšak Hollande zdůraznil, že je pomoc uprchlíkům "naší humanitární povinností".

Dále řekl: "Někteří lidé se snaží dělat spojitosti mezi příchodem uprchlíků z Blízkého východu a teroristickou hrozbou. Ta vazba existuje, protože lidé z Iráku a ze Sýrie žijí v oblastech ovládaných Islámským státem a jsou zabíjeni týmiž lidmi, kteří útočí na nás."

Hollande ujistil své posluchače, že bezpečnost bude pro Francii prioritou. "Musíme také ověřovat lidi, kteří přicházejí do Evropy a do Francie, abychom se ujistili, že nevzniká pro naši zemi riziko. Takže budeme provádět nutnou verifikaci, než uprchlíky přijmeme na naše území."

Rozhodnutí prezidenta Hollandea přijmout uprchlíky vyvolalo chválu od mnoha lidí.

Jeden občan napsal na sociálních sítích: Toto je projevem síly. Jiný napsal: "Je to projevem vznešenosti".

72 procent Francouzů pohlíží na muslimy pozitivně.

Zdroj v angličtině ZDE

Euroactiv: V den výročí sametové revoluce se český prezident účastnil protiislámské demonstrace

18. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Téměř 70 procent Čechů je podle nedávného průzkumu veřejného mínění Akademie věd ČR proti příchodu uprchlíků do jejich země. Jen málo žadatelů o azyl se rozhodlo zůstat v této převážně sekularistické členské zemi NATO a EU s 10,5 miliony obyvateli, většina z nich směřuje do bohatšího Německa dalších západních členských zemí EU.

OSN nedávno kritizovala české detenční středisko pro uprchlíky jako "ponižující".

Prezident Miloš Zeman sdělil tisícům osob shromážděných na akci, kterou zorganizoval xenofobní Antiislámský blok, že lidé jsou proti islámu a neměli by být "nálepkováni" jako islamofobové, fašisté či rasisté.

České země, pravlast národního socialismu

18. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut


"My všichni... se snažíme myslet samostatně..."
Miloš Zeman, 17. 11. 2015, Albertov

Konzervativní kritika levice začíná zpravidla tvrzením, že levicové myšlení skutečnost glajchšaltuje a zbavuje přirozené rozmanitosti. V konkrétních otázkách se však nakonec dostává k argumentu, že nová levice prosazuje příliš mnoho rozmanitosti a ohrožuje tím základy společnosti. Navzdory této ambivalentnosti, která z imaginární střední pozice konzervativce posouvá tradiční levici do postavení ultrapravice, má však i takové autory někdy cenu číst. To je případ druhého vydání knihy Erika von Kuehnelt-Leddihna "Levicové smýšlení: Od Sada a Marxe k Hitlerovi a Pol Potovi, kterou před pěti lety česky vydalo nakladatelství Wolters Kluwer.

Miloš Zeman porušil ústavu

18. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Povinností prezidena ČR je hájit ústavu České republiky. Její součástí je i svoboda náboženského vyznání. Vinu ovšem nese nejen prezident, ale i české orgány činné v trestním řízení. Píše David Michal:

Dobrý den,

to co předvedl včera Zeman, mě velmi pobouřilo. Jako jednotlivec a člen pirátské strany jsem mohl a udělal pouze TOTO:

Kde píši a žádám ostatní:

To, co včera předvedl Zeman v Praze, už celkem přesáhlo akceptovatelné meze. Řečnil a zpíval spolu s Konvičkou, který otevřeně, bez zájmu policie vyzývá k hnaní lidí do koncentráků, do plynu a k odebírání lidských práv těm, jenž s tím nesouhlasí. To, že těm fašounům tleskaly tisíce lidí, na věci celkem nic nemění. Český prezident se tím otevřeně přihlásil k fašismu a k porušování lidských práv.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2015

4. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 78 828,31 Kč. Příjem z reklamy byl 10 360 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2015 160 865,21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
67561