Izrael a Hamas souhlasí s egyptským návrhem na třídenní příměří

5. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

V pondělí večer to vypadalo, že definitivní konec čtyřtýdenního válčení v Gaze by mohl být možný, poté, co přišly zprávy, že jak Hamas, tak Izrael přijaly egyptský návrh na příměří, které má trvat 72 hodin.

Příměří by mělo být vyhlášeno v úterý ráno v 8 hodin místního času. Mělo by umožnit jednání o tom, jak ukončit válku v Gaze.

Zástupci palestinských politických frakcí jsou v Káhiře od neděle a připravují tam sérii požadavků a možné ukončení konfliktu. Podle zdravotníků v Gaze bylo usmrceno více než 1800 Palestinců. Na izraelské straně zahynulo 64 vojáků a 3 civilisté.

Vysoká činitelka britského ministerstva zahraničí odstoupila kvůli Gaze

5. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Ladi Warsi, vysoká činitelka britského ministerstva zahraničí odstoupila z britské vlády na protest proti její politice vůči Gaze. Charakterizovala ji jako "morálně neobhajitelnou".

Ve svém rezignačním dopise Lady Warsi konstatuje, že postoj a jazyk britské vlády během nynější krize v Gaze je "morálně neobhajitelný, není v britském národním zájmu a bude mít dlouhodobý záporný postoj na naši pověst mezinárodně i vnitropoliticky".

Dodává, že postoj Británie "není v souladu s právem a naší dlouhodobou podporou pro mezinárodní spravedlnost". Dodala: "Britská vláda může hrát konstruktivní roli při řešení krize na Blízkém východě pouze, pokud je počestným vyjednavačem a v této chvíli si nemyslím, že jím je."

V rozhovoru s Huffington Post Warsi uvedla: "Náš postoj neuznat palestinský stát v OSN v listopadu 2012 nás postavil na chybnou stranu historie a hluboce lituji, že jsem se proti tomu tehdy nepostavila."

(Na jakou stranu historie staví asi postoj české vlády vůči palestinsko-izraelskému problému Českou republiku? pozn. JČ.)

Po odchodu z vlády má tato konzervativní členka Horní sněmovny nyní svobodu mluvit o této věci otevřeně a jako první věc požaduje zavedení zbrojního embarga proti Izraeli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Otevřený dopis ministrovi zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi

5. 8. 2014

čas čtení 17 minut

tisková zpráva

Otevřený dopis adresovaný českému Ministerstvu zahraničních věcí, jehož autoři Petra Šťastná, Jana Ridvanová, Petr Uhl, Jan Kavan a Vojtěch Srnka vyzývají ministra Lubomíra Zaorálka k vyváženější reakci na události v pásmu Gazy, podepsalo na internetu během 72 hodin 371 lidí. Pod tímto dopisem je možné nalézt taková jména jako Milana Daniela, poslance Jaroslava Foldynu, mluvčí Alternativy zdola doc. Ilonu Švihlíkovou, religionistu Ivana Štampacha, místopředsedu Strany zelených Matěje Stropnického, filozofa Martina Škabrahu a mnoho dalších, včetně několika přispěvatelů do Britských listů, píše organizátor dopisu Vojtěch Srnka.

Kdo chce dopis podepsat, je ZDE

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás v záležitosti vztahující se k současné tragické situaci v pásmu Gazy, která nastala v důsledku izraelské operace Obranné ostří. Veřejné vyjadřování české diplomacie k dosavadnímu dění v rámci této eskalace lze označit za velmi omezené, a proto bychom Vás prostřednictvím tohoto dopisu rádi vyzvali k obsáhlé reakci nejen na to, co se za poslední necelé čtyři týdny v pásmu Gazy událo.

Channel Four News:

Z Gazy v den stoletého výročí zahájení první světové války

5. 8. 2014

čas čtení 4 minuty



Krishnan Guru-Murthy, moderátor Channel Four News z Jeruzaléma: Světoví politikové a členové královských rodin v pondělí vyjadřovali pocty moci smíření, v den stoletého výročí od vypuknutí první světové války při dojemných připomínkách tohoto výročí po celé Evropě. Avšak zde, uprostřed brutální, pokračující války, války, která je částečně důsledkem dohody, kontroverzně a rychle uzavřené na konci první světové války, smíření je velmi daleko. Britský premiér David Cameron zdůraznil v pondělí, že toto masakrování, toto zabíjení musí skončit. Vláda studuje informace, že možná byl usmrcen i jeden britský humanitární pracovník. V pondělí částečné izraelské příměří násilí v Gaze zpomalilo, avšak večer byly útoky obnoveny. Nejprve náš korespondent Paul Mason, který je v Gaza City. Paule?

Paul Mason: No, Krishnane, na této straně hranice dostáváme poučení, co vlastně příměří znamenají. Izrael jedno příměří vyhlásil a porušil ho během deseti minut. Ve městě Rafah boje, jak se zdá, trochu ustaly, ale sbírají tam mnoho mrtvol. Za mnou dnes večer dunění dělostřelectva pokračuje, mnoho lidí tady přes noc zemře. To je obraz tady v Gaze. Byl to den, kdy se lidé snažili dát své věci dohromady, nicméně, moje reportáž začíná scénami zkázy.

Human Rights Watch: Separatisté na východě Ukrajiny zneužívají nemocnice a zdravotnické vybavení pro účely ozbrojeného boje

5. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Povstalci na východě Ukrajiny vyhrožují zdravotnickému personálu, kradou a ničí zdravotnické vybavení a nábytek v nemocnicích, a také ohrožují péči o civilní pacienty. Zjistila to lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Separatisté také zabavují sanitky a používají je k převozu ozbrojenců.

Volba

5. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ve Skotsku nyní začíná naplno kampaň k celostátnímu referendu, která má rozhodnout o samostatnosti země. Zde je třicetivteřinový animovaný film o tom, co si k danému tématu myslí skotská tvůrkyně kreslených filmů Lesley Keen:

Choosing from Total Immersion on Vimeo.

Další filmy Lesley Keenové ZDE

Hledají se lidi pro postgraduální výzkum, v Brně i v Praze

2. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Postgraduální studentka Glasgow University Amy Mackinnon hledá lidi, nyní především v Brně, kdo by si s ní pohovořili o tom, jakou mají představu o životě v Československu před rokem 1989. Celý srpen je v Praze, z toho od 6. do 11. srpna v Brně. Prosím, ozvěte se jí. Také by ocenila, kdybyste přeposlali tuto výzvu na facebookové nebo jiné stránky mladých lidí, ne nutně příznivců Britských listů, neboť čtenáři BL mívají spíš "levicové" názory a výzkumnice potřebuje názory z celého spektra osob v české společnosti. Díky. Jan Čulík

Dobrý den. Jmenuju se Amy Mackinnon, jsem postgraduální studentka z University of Glasgow ve Skotsku.

Píši disertační práci o mezigeneračních vzpomínkách na období komunismu v Československu.

Konkrétně mám zájem o to, jak se dívají na dobu před rokem 1989 lidé v ČR z postkomunistické generace (mladí lidé 18 až 28), jak si představujete tuto dobu, a jak se to srovnává se staršími generacemi, kteří mají osobní vzpomínky na éru státního socialismu před rokem 1989.

Hledám lidi, kteří by měli zájem o rozhovor se mnou pro můj výzkum. Může se zůčastnit kdokoliv, kdo je Čech (anebo kdo prožil v ČR většinu svého života) a je starší než 18 let. Budu v Brně od 6. do 11. srpna.

Rozhovory mohou být vedeny v českém nebo anglickém jazyce. Ráda vás pozvu na pivo nebo na kávu.

Pokud máte zájem o účast, prosím, napište mi: mackinnon.ak@gmail.com

Děkuji vám!

Jsou předpoklady k dešifraci pachatele tragédie letu MH17?

5. 8. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 24 minut

Úkol (1), úsudkový příklad:

Mohlo tragédii MH17 ze 17/7 inscenovat z nějakých důvodů ukrajinské letectvo? Anebo sestřelení toho letadla mělo být rafinovaně inscenovanou sugescí z opačné strany, která měla okatě ukázat na míru kyjevské agrese? Neměl to případně být jenom další triumf nad vládním letectvem? Anebo se zde zjevně a průkazně jednalo o záměrnou akci v režii nacionalistických povstalců? Každá z těchto otázek, už předem, a hned podle toho, jak byla formulována, snad prozrazuje, s jakou směrovkou a z jakých výchozích pozic asi vzešla.

Jestli dojde k vyvražďování, západní média budou opět mlčet

5. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Irácké menšiny vsadily na ochranu před islamisty ze strany kurdských ozbrojených oddílů (pešmergy). Po víkendu je ale více než jasné, že tento projekt selhává. Ale zatímco se křesťané mohou i v "chalífátu" vykoupit z trestu smrti daní, jiné skupiny považované za odpadlíky tuto možnost nemají. Pokud se jim z území obsazeného ISIL nepodaří včas uprchnout, budou jednoduše povražděny. Zpravodajské štáby světových agentur však o tom sotva přinesou podrobnější zprávy. Mají důležitější věci na práci.

Internetový obchod Google Play nabízel hru pro mobilní telefony "Bombardujte Gazu"

4. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Hráči jsou v této hře izraelskou armádou, který shazuje bomby na Gazu. Hra "Bombardujte Gazu" byla vyvinuta pro telefony a tablety Android a od svého prvního zveřejnění 29. července 2014 si ji stáhlo 1000 uživatelů. Je především zaměřena na mladší hráče a na děti.

Jiná hry nabízené v obchodu Google Play se jmenují Gaza Assault: Code Red (Útok na Gazu: Kód rudá), a hra Iron Dome, Železný dóm, založený na izraelském systému protiraketové obrany, financovaném z USA.

Channel Four News v pondělí večer uvedly, že hra "Bombardujte Gazu", byla nyní z obchodu Google Play stažena.

Při útoku izraelské armády na Gazu dosud zahynulo více než 1800 osob, drtivou většinou civilistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Západní "osvobozování" jsou groteskní experimenty. Ničí země, které se snaží zachránit

2. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

To píše v deníku Guardian Anthony Loewenstein a ukazuje především na Lybii. V Lybii nyní zuří občanská válka, ozbrojené skupiny řádí v ulicích a násilí je všude. OSN a americký velvyslanec utekli. Jenžee Libyi dnes svět většinou ignoruje, protože zahraniční korespondenti mají moc práce. Nejsou pro ně zdroje. V nové knize vysvětluje reportér Anjan Sundaram, když píše o svých zážitcích jako novináře na volné noze v Kongu, jak jednu z nejhorších genocid v moderní éře západní šéfredaktoři většinou ignorovali.

"Západní média jsou v krizi a svět je už nezajímá," píše Sundaram. "Reportéři nyní píší o 20 zemích najednou. Novinářské kanceláře jsou ve velkých městec, velmi daleko od zemí, o nichž mají psát."

Chaos a libyjské zbraně se nyní šíří do Sýrie, do Mali i jinam, a mlčení těch, kteří r. 2011 podporovali západní intervenci, je ohlušující. Přesunuli se prostě k dalšímu konfliktu, k dalšímu místu, kde chtějí provést intervenci. Naprosto ignorují katastrofu své podpory předchozí intervence.

Hlavním argumentem při intervenci v Libyii byla takzvaná "odpovědnost ochraňovat civilní obyvatelstvo". Zajímavé je, že tento argument nikdo nepoužívá na ochranu civilistů v Gaze, které zabíjí izraelská armáda dělostřeleckou palbou a raketami. Nikdo ani nehovoří o potřebě ochraňovat civilní obyvatelstvo před brutální diktaturou v Egyptě, kterou podporují Spojené státy. Ani slovo nikdo nepozvedne na ochranu utlačovaných aktivistů v Bahrainu či v Saúdské Arábii, uzavírá autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie bude individuálně zkoumat zbrojní kontrakty s Izraelem

4. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Britská vláda obnovila zkoumání zbrojních kontraktů v hodnotě 8 miliard liber, které v minulosti uzavřela s Izraelem. Bude individuálně zjišťovat, zda každá jednotlivá vývozní licence je přijatelné ve světle konfliktu v Gaze, informoval úřad britského premiéra v Downing Street. Kontrakty budou zkoumány, zda by mohl být zbrojní materiál, vyvezený z Británie do Izraele, používat k interní represi nebo k vyvolání vojenského konfliktu.
  • Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch vyšetřuje zprávy, že izraelští vojáci stříleli na neozbrojené civilisty, kteří se před půldruhým týdnem snažili uprchnout před ničením osadu Khuza. "Izraelské jednotky v jižní Gaze v Khuze stříleli na civilisty a usmrtili je. Tím zjevně při několika incidentech ve dnech 23.-25. července 2014 porušili válečné zákony," konstatuje Human Rights Watch a dodává: "Úmyslné útoky na civilisty, kteří se neúčaastní bojů, jsou válečnými zločiny."
  • Izrael v pondělí večer přijal egyptský návrh na příměří trvající 72 hodin, které by mělo začít v úterý v osm hodin ráno.

Podrobnosti ZDE

Lidé pro děti

5. 8. 2014 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

V pracovní náplni mnohých politiků se vyskytuje zvláštní dovednost. Jedná se o bezostyšnou schopnost formulovat zásadní stanoviska ke skutečnostem, o jejichž podstatě se jaksi zapomněli informovat. I pan poslanec Marek Benda nedávno prokázal, že se kromě právnických záležitostí perfektně orientuje v pediatrii, vývojové psychologii a pedagogice. Na dálku diagnostikoval děti z dětských domovů jako nepoužitelné.

Poučení i pro některé Čechy

O zuřivé nenávisti až za hrob k "jiným"

4. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Motto:

"Každej věří na svýho výbornýho Pánaboha, ale nevěří druhýmu člověku, že ten taky věří v něco dobrýho. Člověk si může myslet, že druhá víra je špatná víra, ale nemá si myslet, že ten, kdo ji má, je špatnej a sprostej a podvedenej chlap."

Karel Čapek, Továrna na Absolutno

Z nynější války proti civilistům v Gaze vyplývá ještě jedna důležitá věc. Slušní západní novináři, kteří nyní stále intenzivněji poukazují na vyvražďování civilistů v Gaze, naprosto neutralizují jakoukoliv nenávist k druhému etniku či druhé jazykové či kulturní skupině, vůči jinakosti. To je nesmírně záslužné, protože když vám vyvraždili rodinu, máte zajisté tendenci začít nenávidět příslušníky celého národa, jehož členové vám zabili maminku. Český spisovatel Arnošt Lustig, jemuž němečtí nacisté vyvraždili rodinu v koncentračních táborech, tak nikdy, do konce života před několika lety, už nenavštívil Německo.

Jenže nenávist celého etnika je scestná a kontraproduktivní a nikam nevede, jen k další zkáze. Je šokující a zcela nepřípustné, když Yochanan Gordon píše, že "podvádění a lži je přímou součástí toho, čím jsou" - míní tím všechny palestinské politiky a potažmo všechny Palestince, které je podle něho nutně vyhladit, aby měl Izrael "klid na práci". Takové postoj mohou vést jen k další válce, protože protivník si také nutně bude věřit o vás, že jste zosobněním ďábla. Přesně totéž dělají mnozí Češi o Romech, kteří jsou pro ně zosobněním toho nejhoršího. Nevede to k ničemu, jen k zvýšení nenávisti.

Musí se to dělat jinak: Pokud někdo páchá individuální zločiny, je nutné ho individuálně potrestat, protože zločiny nelze tolerovat. Avšak lidé musejí vždycky hledat v druhé straně to, co je na nich dobrého a co s nimi mají společného. Reportér Channel Four Paul Mason poukazuje na to, že společnost v Gaze je svou podstatou víceméně středostavovská, že je tam velké množství vysoce kvalifikovaných odborníků a že při troše dobré vůle by toto místo mohlo být ohniskem ekonomického rozkvětu.

Poslouchejme, prosím, Karla Čapka: "Člověk si může myslet, že druhá víra je špatná víra, ale nemá si myslet, že ten, kdo ji má, je špatnej a sprostej a podvedenej chlap."

Jsem rád, že slušní západní novináři nejenže neztratili cit pro lidskost - a proto píší o nezřízeném vraždění dětí v Gaze - ale také mají onen hluboký instinkt pro solidaritu mezi lidmi bez ohledu na jejich odlišnost a jinakost. Vědí, že máme dohromady mnoho společného.

ÚOHS: Sledování a postih dumpingu není v gesci ÚOHS

4. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

oficiální reakce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na článek Štěpána Kotrby "Počátek obchodní války Ruska s Ukrajinou a Polskem"
Michal Petr, místopředseda ÚOHS pověřený vedením Sekce hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se v oblasti hospodářské soutěže řídí se zákonem č. 143/2001 Sb., do něhož sledování a postih dumpingu nespadá. Úkolem Úřadu je vytvářet podmínky pro podporu a ochranu hospodářské soutěže a vykonávat dozor nad dodržováním tohoto zákona.

Západní novináři stále milují "morální křižácká tažení". Politici naštěstí už tolik ne

4. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Aniž by kdokoliv vydával současnou západní politiku vůči Rusku za optimální, stojí za to ji srovnat s přístupem, jaký část aktivistických novinářů právě prosazuje vůči Izraeli. Přinejmenším proto, že srovnání ukáže, jak se západní žurnalistika - na rozdíl od politiky - od dob "morálních křižáckých tažení" proti Srbsku či Libyi vůbec nikam neposunula. Ba naopak, klesá do téhož bahna stále níže.

Vede západní žurnalistika skutečně "křižáckou válku proti Izraeli"?

4. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Argumentace Karla Dolejšího o práci "některých aktivistických novinářů" či "západních novin", kteří prý vedou "křižácká tažení proti Izraeli" a "prezentují ho jako absolutní zlo" působí tak trochu jako "straw man", tedy "fakt", který jsem si sám vytvořil a pak ho kritizuju. Pokud tedy Karel Dolejší nepředloží věcné odkazy na to, kteří novináři prezentují v těchto dnech Izrael jako "absolutní zlo".

Tento druh zkreslující argumentace je nebezpečný, protože je to voda na mlýn lidem, kteří odmítají jakoukoliv kritiku izraelské vlády či její politiky (pozor! ani Izraele, ani sionismu, ani Židů jako rasy!) jako antisemitismus. Několik čtenářů nám napsalo, že se Britské listy prý proměnily v Listy Hamasu. Jako by neviděli, že Britské listy důsledně odsuzují politiku Hamasu a nekritizují Izrael, jeho kulturu a obyvatelstvo jako takové. Poukazují na porušování zákonů války, jehož se dopouští několik "mužů pokročilejšího středního věku", jak by to napsal Guardian, v izraelské vládě a v armádě.

Channel Four News

Půjde operace izraelské armády v městě Rafah k trestnímu tribunálu v Haagu?

4. 8. 2014

čas čtení 5 minut



Moderátorka Channel Four News, neděle večer: Generální tajemník OSN charakterizoval útok na školu OSN v městě Rafah, přeplněnou uprchlíky, při níž bylo usmrceno nejméně 10 osob, jako "morální ohavnost" a "kriminální čin". Dodal, že izraelská armáda byla opakovaně informována o přesných místech, kde se vyskytují školy OSN. Dodal: "Toto šílenství musí přestat."

Bombardování nedaleko základní školy pro chlapce v městě Rafah je už sedmým případem, kdy byla zasažena budova OSN od doby, kdy válka v Gaze začala. A je to třetí úder uvnitř školy anebo v její blízkosti. Ve středu izraelská armáda usmrtila 17 Palestinců bombardováním školy OSN v táboře Džebalia. Před čtrnácti dny byl bombardován úkryt OSN v Bet Henunu a tehdy bylo usmrceno šest Palestinců.

Za okamžik budeme interviewovat mluvčího izraelské vlády, ale nejprve se spojíme živě s Paulem Masonem v Gaze.

Paul Mason: Svědci z města Rafah mě dnes řekli, že viděli izraelské bezpilotní letadlo, jak útočí na člověka, který jel kolem té školy na motorce. A když to bezpilotní letadlo zaútočilo, došlo k zničení školy a k zabíjení civilistů. Avšak jestli to půjde k mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu, bude se zkoumat celá operace izraelské armády v městě Rafah. Jak uvidíte v této velmi šokující reportáži, byl to velmi intenzivní útok na jedno velmi malé město.

Teroristé v Gaze

4. 8. 2014 / Václav Hořejší

čas čtení 10 minut

V Gaze jsou už zase každý den masakrovány desítky, ba stovky civilistů, včetně malých dětí. Soustavně jsou ničeny tisíce obytných domů, školy a nemocnice, veškerá infrastruktura.

Je třeba to říci otevřeně -- jedná se o státní terorismus.

Kdy genocida je přípustná

3. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Premiér Binjamin Netanjahu jasně uvedl na začátku tohoto zásahu, že jeho cílem je obnovit udržitelný klid pro občany Izraele. Souhlasíme přece, že je povinností každé vlády zajistit bezpečnost svých občanů. Pokud političtí představitelé a vojenští odborníci rozhodnou, že jediným způsobem, jak dosáhnout tohoto cíle, je genocida, je pak přípustné realizovat tyto odpovědné cíle?

Toto je článek Yochanana Gordona, který původně vyšel na stránkách listu The Times of Israel a pak byl odstraněn. Autor se za článek posléze omluvil.

Vyvraždit Gazu?

2. 8. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Nejprve základní fakta. Pod titulem "Kdy genocida je přípustná (When genocide is permissible)" uveřejnil v pátek 1. tm. Yochanan Gordon článek, v němž se ptal: "Když se političtí předáci a vojenští odborníci rozhodnou, že jediný způsob jak dosáhnout svého cíle udržet trvalý klid je prostřednictvím genocidy, je potom přípustné dosáhnout těchto odpovědných cílů?" Článek otiskl anglickojazyčný deník vycházející v Jeruzalémě The Times of Israel a týdeník vydávaný na newyorském Long Islandu 5 Towns Jewish Times. (Vydavatelem týdeníku je autorův otec, autor sám je jedním ze dvou vedoucích redaktorů s vlastním blogem.) Pro úplnost dodejme, že list The Times of Israel stáhl článek sotva několik hodin po publikaci ze svého webu a blog Yochanana Gordona zcela zastavil, také týdeník jeho otce text stáhl -- ovšem teprve potom, co objevil takřka všude ve světě na twitteru a autorově facebooku. Gordon potom zaslal omluvu, a to vzhledem k rozšíření článku tiskové kanceláři Jewish Telegraphic Agency. V omluvě se však Gordon výslovně nezříká své myšlenky o použití genocidy. Obecně jenom "hluboce lituje a prosí za odpuštění", nechtěl prý "vyzývat, aby bylo ublíženo lidem, byť i moje slova takový dojem vyvolávala."

Výzva Jona Snowa z Gazy riskuje redukci reportáže na propagandu

4. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Komentátor Guardianu Giles Frazer minulý týden vyzval reportéry, aby dávali najevo více emocí, odsoudil chladnou racionalitu tváří v tvář vraždění jako "zvláštní formu šílenství". To je nebezpečná cesta. Emoce je látkou propagandy a zprávy jsou protikladem propagandy. Reportáž by měla upřednostňovat emocionální odpovědi publika, ne vyhovovat žurnalistům, píše David Loyn.

Je Irák odsouzený ke smrti? ... země Tisíce utrpení

4. 8. 2014

čas čtení 11 minut

Dramatický ozbrojený konflikt v Iráku, který vypukl po 9. červnu tohoto roku, se stal bezpochyby středem pozornosti zainteresovaného mezinárodního společenství. Tohoto "dne hanby" se vládní armáda záhadně zhroutila před ofenzivou povstalců. Další vývoj je obecně znám. Stručně řečeno: pád druhého největšího města Iráku Mosul dne 10.6.2014, vyhlášení Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) na severu a západu země a posléze vyhlášení Islámského státu -- Chalífátu.

Libye coby otřesný příklad "humanitární intervence"

4. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dramatická situace v dnešní Libyi představuje pádný důvod k tomu, aby nedocházelo k západním intervencím kamkoliv a za jakýchkoliv podmínek. Spojené státy byly dokonce donuceny evakuovat svoji ambasádu v Tripolisu (podobně jako v roce 1975 v Kambodži), a to dva roky poté, co zde byl usmrcen americký velvyslanec. Nyní se tato země nachází v naprostém chaosu -- de facto od zavraždění plukovníka Kaddáfího rebely s pomocí Západu, jež bylo přijato s nechutným entuziasmem ZDE.

Jak zřejmě vznikl rasismus

4. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

The Times Literary Supplement (25.7.2014) recenzuje David Armitage knihu Racism: From the crusades to the thwentieth century (Rasismus: od křížových výprav po dvacáté století) autora Francisca Bethencourta (knihu vydal Princeton University Press).

Irák: ISIL snadno porazila kurdské jednotky

4. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Ozbrojenci organizace ISIL získali v neděli kontrolu nad největší přehradou v Iráku, ropným polem a třemi dalšími městy, informuje státní televize. Poprvé od té doby, co se zmocnili většiny severního Iráku, uštědřili vážnou porážku kurdským jednotkám. Ty byly označovány za podstatně efektivnější, než šíity vedená irácká armáda, která v bojích s islamisty prakticky zkolabovala.

The Guardian: Co si myslíme o zabíjení dětí v Gaze: Mimořádná obscénnost

3. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ve válkách se zabíjejí lidi, včetně učitelů ve třídách, zdravotních sester v nemocnicích a zemědělců na polích. Avšak když v ocelovém krupobití, které proti sobě navzájem posílají vojáci, umírají děti, je to mimořádná obscénnost. Děti nemají žádnou agendu, nemají ani nejmenší stopu odpovědnosti, kterou dospělí mohou nést různou měrou.

Děti neznají propagandu, nejásají na rozhněvaných shromážděních, neposílají muže do války s požehnáním, nesedí na schůzích, kde důvody pro či proti vedení války vážně přetřásají muži středního věku. Ne, děti jen umírají. Nebo přijdou o své nožičky, o své ruce, o své oči. Scény v základní škole v Džabalii přivedly zkušené činitele OSN, kteří viděli a zažili mnoho, k slzám.

ANALÝZA PŘED VOLBAMI PIRÁTSKÉHO PŘEDSEDNICTVA

Piráti směřují tam, kde Zelení už byli

1. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Programová neujasněnost, do extrémů dohnaný vnitrostranický formalismus hraničící s šikanou vedení, bezuzdně cynický trolling části členské základny, integrace "zelených" a "sorosovských" agend - to vše je dnes Pirátská strana po odchodu jejího charismatického předsedy Ivana Bartoše. Spíš anarchistická komuna než politická strana, konstatoval jeden z jejích sympatizantů a měl pravdu. Právě absence programu a nedostatek vnitřní disciplíny vytváří chaos v komunikaci i voličskou nečitelnost. Komunikace připomíná spíše kakofonii. Základní ideu pirátství chápou všichni, na ní ale voličská přitažlivost strany nestojí. O moc a křeslo pirátského předsedy se nyní uchází mladý právník, Jakub Michálek. Piráti mají druhého Michálka v Senátu: "práskače" a bývalého ředitele Státního fondu životního prostředí , evangelikála Libora Michálka, dnes společného senátora za Zelené, Piráty a KDU-ČSL. I mladý "Jakoubek" má problém se svou identitou. Je víc pirát, víc "občanskospolečnostní" zelený a nebo uměřený věřící?

Obama: "Některé lidi jsme mučili"

2. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama v pátek ostře kritizoval způsob, jímž CIA v nedávné minulosti zacházela s osobami podezřelými z terorismu. Uvedl, že dokáže pochopit, proč CIA zbrkle přijala používání kontroverzních vyšetřovacích technik po 11. září 2001, avšak přiznal: "Některé lidi jsme mučili."

Obama zdůraznil, že Spojené státy "překročily červenou čáru", když se snažily vhodným způsobem reagovat na hrozbu dalších útoků od al Kajdy. Avšak, také dodal, že je důležité nezaujmout "příliš svatouškovský postoj" a dodal, že je přesvědčen, že činitelé výzvědných služeb, kteří mučili zadržené osoby, pracovali v období mimořádného stresu a strachu.

K čemu je použitelný Marek Benda?

2. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Poslanec ODS Marek Benda nedávno vyslovil tento názor (video úplně na konci článku, na který odkazuji):

"Dobře víte, pane ministře, že v dětském domově žádné použitelné děti v reálu nejsou, to je přece realita... Možná to zní drsně, ale to jsou děti, které jsou mnohdy jako tak nemocné a tak to, že nikde jinde než v tom dětském domově nepřežijou.".

Od začátku konfliktu v Gaze výrazně stoupl počet antisemitských útoků v Británii

2. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Počet antisemitských hate crimes, zločinů nenávisti, stoupl v první polovině roku 2014 v Británii o více než třetinu a v červenci, v době nynější krize v Gaze, kulminoval na pětiletém maximu. Od ledna do června 2014 se zvýšil počet antisemitských trestných činů v Británii o 36 procent, bylo jich zaznamenáno 304. Jen v červenci, v době vojenské ofenzívy Izraele v Gaze, došlo ke 130 antisemitským incidentům.

Izraelská invaze Gazy vedla dosud k usmrcení více než 1400 Palestinců, většina z nichž byli civilisti, včetně mnoha dětí, a to vedlo k širokému mezinárodnímu odsouzení izraelské vlády.

Community Security Trust, který argumentuje, že pro vlnu antisemitské nenávisti neexistuje žádné ospravedlnění, a požaaduje, aby ji slušní lidé odsoudili, konstatuje, že mnoho pachatelů antisemitských útoků odkazuje na situaci v Gaze.

V Británii vzniká v židovské komunitě strach.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O masmediálním satanismu

2. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Nebudu psát o skutečných satanistech, o nichž toho zase tolik nevím (a nemám popravdě potřebu se dozvídat více); ale o lidové představě satanismu, která je velmi rozšířená a která se přitom značně podobá způsobu, jakým dnes tolik spotřebitelů zachází s masmediálními obsahy.

Počátek obchodní války Ruska s Ukrajinou a Polskem

2. 8. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Zahraničně politické souvislosti ukrajinské politické krize mají a mohou mít i konkrétní negativní dopady na českou ekonomiku. Protože politická krize přerostla v ekonomickou. Rusko od srpna zakazuje dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska. Polští vlastenci chroupou jablka, aby naštvali Putina.

Fascinující je ovšem nečinnost českých odborových centrál, ministerstev a potravinářské komory.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
33572