Apel o finanční příspěvek na provoz Britských listů

4. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, po roce jsme opět nuceni připomenout se vám s apelem, že bohužel vydávání Britských listů není zadarmo. Prosíme vás, máte-li možnost, abyste na výdaje na jejich provoz přispěli přiměřenou částkou. V současnosti vybereme na finančních příspěvcích jen cca 60 procent výdajů provozu našeho serveru a dlouhodoběji to není udržitelné. Na provoz BL v současnosti přispívá méně než 200 osob, deník má měsíčně přibližně 300 000 čtenářů. Uznáte, že je na tom něco špatně.

Prosíme, pokud můžete, přispěte finanční částkou na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2; prostřednictvím mobilního telefonu nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Deník může fungovat pouze potud, pokud ho budou podporovat čtenáři.

Předem díky

Jan Čulík

šéfredaktor

O "podlidech" a pomocném premiérovi

18. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v nedělním komentáři k sestřelení dopravního letadla Il-76 v Luhansku, při němž zahynulo 49 osob na palubě, označil separatisty na východě Ukrajiny za "podlidi". Tato formulace se objevila v anglickém překladu jeho projevu na stránce velvyslanectví v USA, ale mezitím byla opravena ze "subhumans" na "inhumans" (nelidé), obdobně, jako i v ukrajinské verzi.

Díky od Jana Posoldy

18. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Odeslal jsem Janu Posoldovi částku ve výši 66834 Kč, kterou mu v posledních dnech poslali čtenáři Britských listů, informuje Jan Čulík. Jan Posolda píše:

Vážený pane Čulíku,

Děkuji Vám i všem lidem za pomoc a poskytnutou finanční částku. Zrovna jsem byl psychicky na dně, protože jsem obdržel doporučený dopis vhozený do domovní poštovní schránky od JUDr. Galláta, kterým je mně Okresním soudem Zlín zamítnut můj odpor proti elektronickému platebnímu rozkazu ze dne 1.4. 2014, přesto, že dlužná částka byla dne 14. 5. 2014 ve výši 1 157 Kč uhrazena. Na všechny takové zmateční dopisy musíte odpovídat. Ještě jednou děkuji za poskytnutou finanční hotovost Vám i všem lidem, kteří jsou ochotni pomoci druhému, ale jestli vyhraji tuto bitvu proti státní moci, tak to asi bude zázrak. Jsou to velmi rozsáhlé případy.

Jan Čulík k tomu dodává: Půjčky nejsou pro chudé!! Prosím vás, lidi, neberte si půjčky!! Půjčky nejsou přece pro lidi, kteří nemají peníze, neboť za výsadu dostat krátkodobě finanční částku od bankovní instituce vám bude účtován horentní poplatek. Jinými slovy, kdo je chudý a nemá peníze, tím, že si vezme půjčku, zchudne ještě víc! Půjčky jsou pro bohaté, kteří dočasně nemají finanční hotovost, ale jsou schopni nákladné poplatky za získání peněz od banky hradit.

Obchodníci s velkým očekáváním

18. 6. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 3 minuty

Obratní manipulátoři z řad spisovatelů, scénáristů i politiků už dávno vědí, že vzbudíte-li v lidech očekávání, nemusíte už ho naplnit, a pokud zklamání dost dlouho oddalujete, hodně lidí vám ho promine -- vždyť jste se snažili a ony chvíle naděje byly přece fajn.

Přečetli jsme:

Jiří Přibáň: O kritickém myšlení

18. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

S Chomským jsem měl poprvé možnost se osobně setkat v roce 1993 a stejně jako mnoho mých britských kolegů jsem tehdy během konverzace u slavnostní večeře nevycházel z údivu, kolik informací je schopen jeho mozek zpracovat a seřadit tak, aby se ze statistických údajů a kvantifikovaných dat i politických citací stal kritický příběh s dramatičností politického thrilleru a přesvědčivostí žaloby před mezinárodním tribunálem. Přes tyto obdivuhodné schopnosti ale mají pravdu ti, kdo tvrdí, že na intelektuála zaštiťujícího se vědeckou exaktností se Chomsky prokazatelně příliš často mýlí ve svých politických závěrech. Společnost se totiž vyvíjí podle své vnitřní racionality, která se ze všeho nejméně řídí ideologickými představami, ať je hlásají političtí vůdci nebo jejich kritici.

-

Paradoxní konzervativnost takového myšlení se plně ukázala ve slavné debatě mezi Chomským a Foucaultem z počátku sedmdesátých let minulého století. Chomského projev byl výsledkem zvláštní kombinace vědeckého dogmatismu, politického misio­nářství a morálního univerzalismu, bez nichž si snad ani nelze Ameriku představit. Jeho obraz světa tak má například s takzvanou americkou morální pravicí společného mnohem víc, než si Chomského stoupenci jsou ochotni připustit.

Zdroj: ZDE

Osa Moskva-Rijád?

18. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Reva Bhallová informuje o schůzce mezi ruským prezidentem Putinem, ministrem zahraničí Lavrovem a saúdským ministrem zahraničí Saúdem al-Fajsalem v Soči 3. června. Předmětem jednání podle ní nemusela být zdaleka jen Sýrie, jak bylo oficiálně oznámeno, ale mohlo dojít také na iráckou otázku...

Tělo si dělá s duchem, co chce?

18. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Však to znáte! Rozmanité drogy dokážou udělat s člověkem divy. Ale stačí na to i běžný alkohol. Anebo jenom se člověk špatně vyspí, a potom nevrle bručí na celý svět nejméně do oběda, že? Zatím ještě nerozebírejme nadmíru senzitivní otázku případné (ne)svobody vůle. I když asi všichni něco víme o tom, že třeba i před soudy průkazný zločin nemusí mít svého odsouzeného pachatele, pokud se prokáže, že ten člověk "nebyl při smyslech" (jak se lidově říká).

Škola žáky nebaví proto, že je toho na ně "moc"?

18. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Téma bylo pro mě aktuální na vlastní kůži už hodně dávno. Měl jsem ovšem příležitost něco si následně vyzobat jako otec "dítka školou povinného" a nemalá ozvěna mě po čase zahlušila o jednu další generaci později. Mohlo by ovšem být i toho učiva moc. Protože přece jen nelze nevidět, jak se závratně rozrůstá lidské poznání všemi směry především od počátku druhé poloviny 20.  století. Mohlo by se říct, že poznání během posledních 70 let se rozrostlo "exponenciálně". Aby se v tom opečovávané žactvo neutopilo, kdysi se latinsky hlásalo "Non multa, sed multum". Zkusím to po svém, spíš volně, přeložit takto: "Ne moc dílčích věcí, ale probírané zato důkladně!"

Sociální demokracie prohrává, protože nerozumí psychologii

17. 6. 2014

čas čtení 5 minut

Politické hnutí, které nerozumí dvěma základním psychologickým charakteristikám, je odsouzeno k zániku. Prvním tímto rysem je syndrom měnícího se psychologického základu. Definoval ho biolog Daniel Pauly. Okolnosti svého mládí považujeme za normální a nevýjimečné, ať jsou jakkoliv kruté nebo chudé. V důsledku toho se během několika generací přizpůsobíme i tomu nejintenzivnějšímu útlaku či chudobě a zdá se nám, že je to normální a nezměnitelná situace, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Druhým psychologickým rysem je tlak na změnu hodnot (jinak známý jako feedback vůči určitému politickému programu). Jestliže například má vaše země veřejné zdravotnictví, které zajišťuje, že každý, kdo potřebuje lékařské ošetření, ho dostane, aniž by za ně musel platit, toto v občanech vytvoří názor, že je normální postarat se o neznámé lidi a je nenormální a špatné se o ně nepostarat. Jestliže žijete v zemi, kde se lidé nechávají na ulici zemřít, vytvoří to ve vás názor, že je normální, že nemáte vůči chudým a slabým žádnou odpovědnost.

Isis - nejbohatší a nejschopnější teroristická organizace světa

17. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Dva dny předtím, než irácké město Mosul padlo do rukou islamistické extremistické organizace Isis, se irácké armádě podařilo donutit jejího posla, Abu Hajjara, aby po čtrnácti dnech výslechů prozradil šéfa vojenské rady organizace Isis. O několik hodin později byl tento muž, Abdulrahman al-Bilawi, ve svém úkrytu u Mosulu už mrtvý. Z jeho domova získala irácká armáda 160 počítačových flešek s podrobnými informacemi o této teroristické organizaci.

Strelkov Putinovi: "Jednejte teď, nebo ztratíte 'Novorusko'"

17. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Aktuální videozáznam vystoupení ruského plukovníka v záloze Igora Strelkova, velitele separatistů na východě Ukrajiny, obsahuje osobní výzvu adresovanou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby uznal "Novorusko" a poskytl mu masivní vojenskou pomoc. Strelkov obviňuje ukrajinskou stranu ze snahy "zničit Donbas" a průběh bojů popisuje jako "metodický postup protivníka s pěchotou a tanky, denně o 15-20 km, odřezávající od hranice a od pomoci". Pokud prý Rusko nepřijme "neprodlená opatření", Ukrajinci během týdne, nejdéle měsíce a půl, "dosáhnou úspěchu" a povstalci disponující několika tanky a děly se nedokážou bránit přesile ukrajinské armády.

Obavy z ekonomických ztrát, které v Rusku vedou k rezervovanosti vůči širší intervenci, jsou podle Strelkova nepodstatné, protože k těžkým ekonomickým ztrátám již stejně dochází a jsou "fakticky nevyhnutelné". Velitel separatistů vyjádřil názor, že Moskva mohla snadno okupovat východ Ukrajiny v době po provedení místních referend, ale když k tomu nedošlo, ozbrojenci začali prohrávat. Nyní je "nemožné" zasáhnout bez náletů, dělostřelectva, bez tanků a částečné mobilizace v Rusku. Kyjev údajně dostává "finanční a vojenskou pomoc" od "celé Evropy a Ameriky" a jedinou alternativou přímé intervence Moskvy je poskytnutí masivní vojenské pomoci separatistům.

Psychiatr Höschl tvrdí, že když mohl Noam Chomsky od AV ČR získat medaili, mohl ji dostat i Mengele

17. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Měl jsem dojem, že "chomskiáda" u nás už kulminuje, ale bohužel jsem se zmýlil. Vystoupení psychiatra Cyrila Höschla v Českém rozhlase překonalo veškeré meze zaryté české malosti a zabedněnosti. Každý má samozřejmě právo na svůj názor, ale neměl by zkreslovat fakta. A je znepokojující, že na zkreslování fakt neupozornila moderátorka, která pana Höschla interviewovala.

Jak dobrým hospodářem bude církev?

17. 6. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 4 minuty

"Nebudeš mít jiného boha mimo mne."

"Ne každý, kdo mi říká 'Pane, Pane', vejde do království nebeského; ale ten, kdo činí vůli mého Otce v nebesích."

Z církevních představitelů, zejména katolických, až úzkostlivě srší snaha prezentovat církev v tom nejlepším světle. Odmyslíme-li si však roucho Kristovo, kterým se snaží zakrýt různé nešvary uvnitř církve, získáme organizaci jako kteroukoli jinou. S dobrými i horšími lidmi, jejichž motivy mohou být a jsou různé.

Svítání Zuluů a soumrak impérií

17. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

24. června uplyne 184 let od narození podplukovníka Antonyho Wiliama Durnforda. Zahynul před 135 lety, 22. ledna 1879, v bitvě u hory Isandlwana, během největší porážky britské armády v koloniálních válkách. Osud polozapomenutého důstojníka, který se nejdříve ocitl v podezření, že se "stal domorodcem", a později na něj byla cíleně svalena vina za ponižující porážku, dodnes nabízí lekce, které je důležité nepřehlížet.

Kurdové "nepomohou irácké armádě znovu dobýt Mosul"

17. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Kurdské jednotky pešmerga nepomohou irácké armádě znovu dobýt město Mosul od džihádistických extremisté, řekl Nechirvan Barzani, premiér kurdského autonomního regionu v Iráku, v rozhlase BBC. Dodal, že jeho prioritou je ochránit kurdské oblasti na severovýchodě Iráku. Požadoval také, aby sunnitští Arabové v Iráku dostali svou vlastní autonomní zónu. Za poslední týden ovládly kurdské jednotky několik měst na severu země, které opustila irácká armáda, včetně města Kirkuk a celé tamější provincie Tamim, bohaté na ropu.

Britská vláda:

Špehování sociálních sítí je "legální"

17. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Masové špehování sociálních sítí, jako je Facebook, Twitter a YouTube, výzvědnými službami je legální, protože to je "externí komunikace", argumentuje nejvyšší bezpečnostní činitel britské vlády.

Charles Farr, generální ředitel britského Úřadu pro bezpečnost a protiteroristické operace vydal první podrobné ospravedlnění činnosti britských výzvědných služeb, která "nepotřebuje individuální soudní příkazy k prohlídkám".

Jak se (stále "jeden furt") dělá politika

17. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 11 minut

Než se poněkud opět (teď podruhé) rozhlédneme po teritoriu politiky a jejích aktérech, sluší se hned úvodem poznamenat, že v osvícené teorii se politika vymezovala jako "služba veřejnosti". Hned v tom klíčovém slově "politika" přinesla ještě stará řecká tradice výraz "polis" (tj. "obec"); neboť se jednalo o záležitosti obce (a pak věci jak obecní, tak obecné); a tedy všech se týkající a pro všechny nějak prospěšné. (Aniž bychom chtěli okamžitě všechno paušálně idealizovat: ta práva se týkala ovšem jen svobodných občanů; a pro různé jejich kategorie různě. Žena v antické řecké -- stále patriarchální -- společnosti udržovala především "rodinný krb" a byla spíše "správkyní" mužovy domácnosti než přímo "občankou". Takže jsme si jenom připomněli, že můžeme vždycky něco obecně tvrdit, a budou tu zřejmě pokaždé nějaká prožluklá omezení těch noblesně vytčených regulí.)

29197

Volyňský román -- VI. část

17. 6. 2014 / Josef Brož

čas čtení 13 minut

Stává se ze mne zvolna maniak zvuků, ale nebude to patrně již dlouho tvat, to nejhorší mám za sebou: alespoň doufám, protože už pro Český rozhlas Plus mám vše k volyňským Čechům v zásadě dostříhané. Po minulé části v Britských listech, kterou jeden pisatel nazval "převážně impresionistickou", se bude ve čtvrtek v rámci pořadu Zaostřeno po Názorech a argumentech, tedy v 18: 40 hodin, vysílat zvuková podoba ve formě reportáže a tří rozhovorů ve studiu.

Do toho druhého pořadu jsem se vrátil, za laskavé tolerance vedoucího Radka Kubička, nikoliv ale kvůli němu. Není to totiž vůbec špatný pořad, a přišlo by mi to jako nemístná dezerce. Ale nechci to tu více rozmazávat...

Prezident Obama, Bowe Bergdahl, svaté principy a tutlaný pragmatismus

17. 6. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 16 minut

1. Nejdřív obecné preludium

Celý svět ví všechno o všem, zřejmě. Anebo skoro o všem. A pochopitelně ne vždycky ve všech směrech přímo v nutném zákrytu s pravdou. Koneckonců, zkusme nezapomenout -- alespoň v těch našich českých různě rozklížených poměrech -- že málem každý z nás máme "svou pravdu", kterou někdy třeba i "slepě", ale přitom tím halasněji hájíme. Takže jen to rozšiřme na sedm miliard lidí (byť takto také včetně nemluvňat), a nedáme celé to názorové spektrum přijatelně "do lajny" vůbec. Ve vědě pochopitelně a samozřejmě se počítá jen s ověřenými poznatky. V politice a v sociální oblasti má kdekdo mezi námi své subjektivní představy o tom, co a jak by bylo žádoucí. A pak to -- údajně -- rozhodnou globálně v každé komunitě (od obce až po nadstátní společenství) volby.

USA "nebudou vojensky spolupracovat s Íránem"

17. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Obamova vláda v pondělí poprvé naznačila, že je ochotna začít vyjednávat s Íránem ohledně ofenzívy islamistických povstalců v Iráku, avšak zdůraznila, že kontakt mezi USA a Íránem zůstane neformální, a odmítla předchozí návrh ministra zahraničí Johna Kerryho, že by byla možná vojenská spolupráce mezi oběma zeměmi. Činitelé zdůraznili, že veškeré kontakty budou omezeny na neformální jednání na okraji vyjednávání o jaderných otázkách, které se konají ve Vídni.

Bojovníci z organizace Isis rychle ovládli většinu sunnitských oblastí v Iráku a některá města. V pondělí dobyli i město Tal Afar na severu země. V neděli islamističtí vzbouřenci zveřejnily záběry, na nichž byla údajně zaznamenána poprava stovek šiitských bojovníků.

Pentagon však po původním vstřícném výroku ministra Kerryho vydal několik prohlášení, které pevně vyloučily vojenskou spolupráci mezi USA a Íránem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

100 lékařů světa požaduje, aby Světová zdravotnická organizace začala přísně regulovat elektronické cigarety

17. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 100 čelných světových lékařů a zdravotnických odborníků podepsalo dopis adresovaný Margaret Chanové, ředitelce Světové zdravotnické organizace, v němž požadují zavedení přísné regulace elektronických cigaret. Varují, že elektronické cigarety se mohou stát pro tabákový průmysl trojským koněm. Experti chtějí, aby byly elektronické cigarety podřízeny stejně přísné regulaci, jako jiné tabákové výrobky, jejichž reklama je zakázána. Obávají se, že jestliže bude dovolena reklama elektronických cigaret, dojde tak k "normalizaci" kouření a oslabení jeho současné společenské stigmatizace.

"Kdyby měl tabákový průmysl v úmyslu omezit škody, způsobované kouřením, oznámil by lhůty, dokdy přestane vyrábět a prodávat tabákové výrobky. Namísto toho jen přidal elektronické cigarety k svému obchodnímu sortimentu. Také by zrušil svou agresivní opozici vůči regulaci tabákových výrobků, jako je zvyšování daní, explicitní zdravotnická varování a prosté balení cigaret."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Londýnský konzervativní starosta Boris Johnson:

Tony Blair se konečně zbláznil

16. 6. 2014

čas čtení 6 minut

Dospěl jsem k závěru, že se Tony Blair konečně zbláznil, píše v konzervativním deníku Daily Telegraph londýnský konzervativní starosta Boris Johnson. V neděli vydal na svém serveru esej, která mi připadá šílená, vzhledem k tomu, že odmítá postavit se čelem k faktům. Když Blair píše o katastrofě moderního Iráku, činí tvrzení, která jsou natolik v kontrastu s realitou, že člověk na to čumí s otevřenou pusou a ztrácí dech. Blair zjevně potřebuje psychiatrickou pomoc.

Zlikviduje bitcoin veškerou ústřední moc?

16. 6. 2014

čas čtení 14 minut

Technologie, kterou používá nová měna bitcoin, hrozí, že zlikviduje sociální sítě, burzy, i vlády států. Směřujeme k anarchistické budoucnosti bez jakékoliv centralizované moci? ptá se britský deník Daily Telegraph.

Programátoři, kteří vytvořili digitální měnu bitcoin, jsou přesvědčeni, že bitcoin představuje technologickou revoluci, která zlikviduje všechno - od sociálních sítí až po burzy a vlády států. Bitcoin totiž dokázal, že ústřední mocenská kontrola (jakou dosud nad tím, kdo vlastnil co, měly banky) může být nahrazena softwarem a chytrou matematikou.

Libertariánští programátoři se nyní začínají ohlížet po to, co ještě kromě bank by mohlo být zrušeno.

Představte si taxíky bez řidičů, které jezdí z města do města a vyhledávají nejlukrativnější jízdy, oblohu plnou bezpilotních letadel, které vám doručují nákup anebo drogy. Náš život možná bude fungovat v digitální anarchii, kde budou jen pracovat stroje, které budou odpovídat vám, vašim zaměstnavatelům a zločineckým mafiím, nebo se nebudou zodpovídat vůbec nikomu.

Urážlivý výrok ukrajinského ministra o Putinovi vyvolal diplomatickou hádku

16. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščyca se octl v ohnisku neobvyklé diplomatické kontroverze poté, co ho kamera v sobotu u ruského velvyslanectví v Kyjevě zaznamenala, jak použil sprosté slovo k charakteristice Vladimíra Putina.

Rozhněvaní Ukrajinci, kteří obviňují Rusko z rozdmychávání konfliktu na východě Ukrajiny, často skandují heslo "Putin chujlo", což lze přeložit asi jako "blbec" nebo "ču.ák".

Servilita českých médií vůči neusvědčeným válečným zločincům je nepřijatelná

16. 6. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Česká televize v relaci Interview 24 ZDE opět předvedla, jak se novinářské řemeslo -- notabene ve veřejnoprávní televizi -- dělat nemůže. Moderátorka Světlana Witowská pokládala "exkluzivnímu" hostu, kterým byla Madeleine Albrightová, servilní a neškodné dotazy a jen nepatrně se dotkla toho, co by novináře mělo zajímat především. V tomto případě šlo o roli bývalé ministryně zahraničí USA v Kosovu.

Co čekat v Iráku? A jaké budou důsledky?

16. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Média se vcelku pochopitelně zaměřují především na radikálně islámské elementy mezi sunnitskými povstalci v Iráku, kteří v posledních dnech způsobili takřka úplný rozpad tamních ozbrojených sil. Jenže vedle organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL či ISIS) má sunnitská ofenzíva ještě další dva další důležité komponenty, bez nichž by sotva vypadala tak hrozivě.

Co udělalo Skotsko pro svět?

16. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

S blížícím se referendem o nezávislosti (bude se konat 18. září) se shrnuje na internetu, co kdy udělali Skoti (dnes pětimilionový národ) pro svět:

1. Skot Alexander Fleming objevil penicilín.

2. 23 ze všech 43 amerických prezidentů bylo skotského původu.

3. V roce 1839 zkonstruoval kovář Kirkpatrick Macmillan z okresu Dumfriesshire první jízdní kolo s pedály.

Určeno především řadovým členům ČSSD a ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD paní Tominové

16. 6. 2014 / František Štván

čas čtení 6 minut

vězte, že pánům a kmánům nelze sloužit najednou. To Vám(ČSSD) konec konců vzkazují i volební průzkumy.

Život, přesněji řečeno, mediální výstupy mocných ukazují, jak to měl s nadsázkou řečeno socialismus jednoduché. Vnímal pouze jednoho ideologického (třídního) nepřítele, kterým byl kapitalismus. Náš kapitalismus jich má mnohem více.Paradoxně jsou to i kapitalistická zřízení, zvlášť ze severu Evropy, se silným důrazem na sociální spravedlnost. Ideologicky(třídně) jsou to i všechny levicové názory. Tedy všechny formy stojící na důstojné míře občanské sociální solidarity. Část jich pro názornost vyjmenuji.

Anglický konzervativní ministr školství donucen distancovat se od svého poradce, který zaútočil na premiéra

16. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Nepopulární anglický konzervativní fundamentalista, ministr školství Michael Gove, se musel distancovat od svého blízkého poradce Dominica Cummingse, který charakterizoval premiéra Davida Camerona jako nemotorného idiota, šéfa úřadu premiéra Eda Llewellyna jako doprdelistu, který zasedá nad nefunkčním, chaotickým úřadem, a šéfa komunikací v Downing Street Craiga Olivera jako pitomce.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2014

4. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

V květnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 33753 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2014 částkou 3723,37 Kč. Příjem z reklamy byl v květnu 2014 celkem 20 651 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2014 263 680,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33651