Brexit znamená pro Evropský parlament posun doprava

3. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Největším vítězem brexitu se na půdě Evropského parlamentu stává středopravicová Evropská lidová strana, upozorňují Maïa de La Baumeová a Francesco Piccinelli.


Parlament využije zánik 73 poslaneckých míst za Británii jako příležitost dosáhnout nové rovnováhy ve prospěch zemí, jejichž populace nejsou nyní adekvátně zastoupeny. To nemá prospět žádné konkrétní politické frakci. Avšak rozdělení navrhovaných 27 předních pozic bude mít dopad na politickou rovnováhu v této instituci.

Zelená a liberální skupina Zelení a Obnova Evropy nejvíce ztratí při změnách, které zmenší parlament ze současných 751 na 705 křesel, zatímco středopravicová Evropská lidová strana a euroskeptická Identita a demokracie se stanou nejvýraznějšími vítězi.

Z geografického hlediska brexit posílí vliv jihoevropských zástupců. Například Španělsko získá navíc pět křesel a jeho delegace v Obnově Evropy překoná rumunskou. Itálii připadnou tři místa a Francii pět.

Finální složení komory a jména a příslušnost nových poslanců budou rozhodnuty teprve poté, co všechny země parlamentu odešlou seznamy kandidátů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7778

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2020