Volební analýza: Borisu Johnsonovi hrozí ztráta poslaneckého mandátu

25. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Britský premiér Boris Johnson slíbil, že zajistí brexit ještě do Vánoc a vyloučí jakékoliv další odklady. Jenže sedmi vysoce postaveným konzervativcům, včetně Johnsona osobně, může v nadcházejících volbách hrozit ztráta poslaneckých křesel.


Podle údajů listu Sunday Times mohou kvůli taktickému hlasování přijít o svá křesla premiér Johnson, ministr zahraničí Dominic Raab, bývalý lídr konzervativců Ian Duncan Smith a přední brexitér Steve Baker.

Pokud jsou průzkumy přesné, o svou pozici přijde téměř jistě Zac Goldsmith, který doufá v post londýnského primátora.

Ministryně životního prostředí Sarah Olneyová zaostává za liberálně demokratickým protikandidátem o 20 procentních bodů.

Poslanci Philip Davies a dřívější kandidát na lídra strany John Redwood jsou také ohroženi.

Výpočty proběhly tak, že údaje z 270 000 voličských interview agentury YouGov byly vloženy do počítačového modelu Datapraxis známého jako MRP, který analyzuje specifickou demografii v každém z volebních obvodů.

Podle modelu má Johnson osobně šestnáctibodový náskok před labouristickým konkurentem. Ale pokud by 13 % voličů, kteří zamýšlejí volit liberální demokraty nebo zelené, nakonec přešlo k labouristům a došlo k vysoké volební účasti, pak může mít lídr konzervativců problém.

Zpráva uvádí, že Goldsmith prohraje téměř jistě a Raab a Duncan Smith jsou ve vážných potížích. Baker, Redwood, Davies a Johnson mají poněkud větší náskok.

Ale i tak "mohou stále prohrát kvůli rozsáhlému taktickému kampaňování a hlasování".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7886

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2019