Malá trvanlivost invalidních starobních důchodců v prezidentském úřadě jako mocenský problém

Šlechtitelská stanice Hrad hledá dalšího kandidáta

29. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman se stal prezidentem podruhé. Velký úspěch pro jeho mocenskou camarillu, která si ale může dovolit pouze krátkou oslavu a chtě nechtě se musí pustit do práce. Je třeba najít adekvátní náhradu, člověka, který bude moci v předčasných prezidentských volbách tvrdit, že dostal od Miloše požehnání a ponese žerď "obrany národních zájmů" v těch správných rukou. Je třeba najít tatíčka/monarchu/Boha otce, jenž bude dostatečně přesvědčivý pro Zemanovy voliče a bude představovat smysluplnou investici k udržení stávajícího statusu quo. Minimálně pro camarillu...

Není to zase taková legrace, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zeman je skutečně absurdní vítěz, "zbrojnoš", který potřebuje mobilní jednotku intenzivní péče. Zeman pravděpodobně stráví větší část svého posledního politického angažmá v Lánech odpočinkem. Nic jiného mu nezbývá.

Pokud se jeho vodiči nechtějí smířit s tím, že se vydali na relativně krátkou derniéru v roli mocných, a to by bylo skutečně velmi překvapivé, budou muset myslet na dny nadcházející. Nikdo než nejbližší okolí Miloše Zemana nemůže vědět dostatečně přesně, jaká je asi prezidentova životnost a tedy mocenská životnost jeho okolí. 

Ve volbách, které předčasně přijdou, bude konstelace podmínek naprosto odlišná od té, která určila průběh voleb ze začátku roku 2018, kdy proti sobě stáli Zeman a Antizeman, ve druhém kole neúspěšně zosobněný Jiřím Drahošem. K dispozici bude minimálně 2,8 milionů hlasů, které pomohly Zemanovi stát se znovu prezidentem. Za dané situace je to většina, která určuje výsledek demokratických voleb. 

O tuto masu se strhne zajímavý souboj českých populistů, respektive mocenských skupin, které si takového populistu vyberou a budou se snažit protlačit ho na "trůn". Hradní klika má velkou výhodu v tom, že může Zemana v modu "odcházení" využít k tomu, aby pomyslné žezlo předal, respektive k tomu, aby k takovému aktu svého následovníka dovedl. I z Lán je možné docela dobře udělat dvakrát za týden přenos, v němž bude části elektorátu trpělivě a v různých polohách představován nástupce, který bude schopen dostatečně ochránit zájmy opomíjených vůči elitářům z Prahy. 

Nebude jednoduché najít dalšího Zemana, protože kdyby byl, oslavuje nyní své zvolení namísto Miloše. Napadá mě jedno konkrétní jméno: Jan Keller. Člověk, který nese veškeré charakteristiky, jež vedou na hrad: je to typický patriarcha s akademickou a dnes už i politickou reputací, souzní vysoce s politickými názory dnešního prezidenta, má ten správný původ. Nevím, možná se nekompromitoval do stavu, kdy by byl ochoten dělat poskoka hradní šmíře, ale člověk nikdy neví. Ona ta představa prezidentování je pro kohokoliv ambiciózního velmi lákavá. 

Možná to nebude Jan Keller, ale někdo se s vysokou pravděpodobností začne vyskytovat v blízkosti a přízni. Populismem zbytnělou představivost může napadnout třeba Tomio Okamura, případně Václav Klaus. Starší i mladší. V prvním případě by to byla ze strany hradní šmíry velmi nejistá investice z hlediska výsledku, ve dvojjediném případě následujícím z hlediska pozdějšího vývoje. Inu, Mynář dobře ví, jaké to je odstavit rychle od přístupu k moci jiné, kteří onu mocenskou pozici zařídili. Určitě nechce následovat osud Šloufa. 

Každopádně tohle je nyní, kromě vyjednávání o vládě, zásadní problém, kterým by se měla diskuse o politice v ČR zabývat. Jenže ono to zase počká na kampaň, kam ten spěch...

 

0
Vytisknout
11947

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2018