Kolín nad Rýnem: Pochod muslimů proti terorismu

16. 6. 2017

čas čtení 2 minuty
Po nedávných teroristických útocích v Británii i mimo Evropu budou tisíce muslimů v sobotu protestovat proti extrémismu v Kolíně nad Rýnem. Avšak největší islámská skupina v zemi účast odmítla.


Shromáždění s heslem "ne s námi" chce spojit muslimy z celé země v pochodu za mír a proti radikálnímu islamistickému terorismu.

"Útoky lidí, kteří ospravedlňují své činy odvoláním na islám, bez oprávnění, jsou stále častější," napsali organizátoři.

"Naše víra je tím zneužívána, znečišťována, urážena a překrucována v cosi nerozeznatelného."

Ale největší německá islámská organizace, turecký spolek Ditib, odmítá účast na mírovém pochodu a tvrdí, že takové akce muslimy "stigmatizují".DITIB, největší střechová organizace muslimů v Německu, se od pochodu distancovala. Argumentuje, že to muslimy stigmatizuje a že demonstrace povede jen k jejich další stigmatizaci.

"Požadavky na 'muslimské' protiterostické demonstrace neuspokoují," řekl mluvčí. "Stigmatizují muslimy a vyvolávají dojem, že mezinárodní terorismus vede zpět do jejich komunit a do jejich mešit."

V prohlášení se dále praví, že muslimové se "už nesčetněkrát distancovali od násilných činů. Učinili to formou veřejných prohlášení i veřejných modlitebních shromáždění" a dalších iniciativ.

Prohlášení také kritizovalo organizátory, že se demonstrace má konat v 22. den ramadánu, kdy muslimové nesmějí jíst a pít od 3.47 ráno do 21.55 večer.

"Nelze požadovat, aby postící se muslimové po dlouhé hodiny demonstrovali v poledním vedru."

Ditib v pátek provede ve svých mešitách celostátní modlitby za mír a proti terorismu.

I tak se organizátorům pochodu v Kolíně podařilo shromáždit různé skupiny a očekávají účast kolem 10 000 osob. Očekává se účast politiků, včetně zemského premiéra Severního Porýní-Vestfálska Armina Lascheta z CDU.

Podrobnosti v angličtině:  ZDE ZDE

0
Vytisknout
8892

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017