V Londýně došlo k obrovskému požáru ve věžáku Grenfell Tower

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta




Více než 50 lidí bylo odvezeno do nemocnice. Požár vypukl kolem jedné hodiny ráno v noci na středu.    Podle londýnské policie zahynulo dvanáct lidí a počet mrtvých se zřejmě zvýší.  Věžák má 24 pater a je v něm 140 bytů. Lidé se pokoušeli z věžáku skákat. Nedávno byl věžák "zmodernizován" a obalen hliníkem. Ten začal intenzivně hořet.

Obyvatelé věžáku opakovaně varovali před nebezpečím požáru. Asociace obyvatel loni v listopadu napsala na svém blogu, že bude zřejmě zapotřebí velké katastrofy, než bude komunální úřad reagovat.

Ve věžáku nebyl centrální poplašný protipožární systém. Nebyly v něm protipožární vodní postřikovače. Ve věžácích v Británii žijí chudí lidé, zde v bohaté čtvrti Kensington a Chelsea těsně vedle zazobaných.

Vlna solidarity Londýňanů pomáhá asi pěti stům obyvatelů věžáku, kteří přišli o všechno. Vznikla také vlna kritiky, že byla infrastruktura ve věžáku zanedbána, protože šlo "jen" o chudé lidi. Věžák byl však nedávno zmodernizován obalením hliníkovými panely, aby v bohaté čtvrti vypadal úhledně. Ty panely a jejich hořlavé podložky zřejmě přispěly ke katastrofě. Požár se v noci během 30 minut rozšířil po celé budově.

Grenfell Action Group z požáru obviňuje nekompetentnost správce budovy, firmu KCTMO, která léta naprosto zanedbávala požární a bezpečnostní předpisy:




0
Vytisknout
8482

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017