Jako na Rudém náměstí: Trump trval na vojenské přehlídce s těžkou technikou během inaugurace

20. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Armáda "může pochodovat po Pennsylvania Avenue", prohlásil Donald Trump v rozhovoru pro Washington Post publikovaném ve středu. "Ta armáda může přelétat New York City a Washington, D.C., kvůli přehlídkám. Tím myslím, že to bude předvedení naší armády."


Podle několika zdrojů zapojených do přípravy inaugurace se Trump snažil zajistit, že první den ve funkci hlavního velitele bude poznačen neobvyklým předváděním těžké vojenské techniky.

Jeden z členů přípravného týmu navrhl začlenit do přehlídky tanky a raketomety. Podle zdroje listu Huffington Post se uvažovalo ve stylu přehlídek na Rudém náměstí v Moskvě nebo v Pchjongjangu, které jsou vnímány jako agresivní předvádění svalů.

Požadavek Trumpových spolupracovníků zmírňovala armáda, tvrdí zdroj. Někteří její představitelé se obávali, jak to bude vypadat, až po Pennsylvania Avenue pojedou tanky a raketomety. Ale měli také strach, že by tanky zničily silnici. (Pokud vojáci takto skutečně argumentovali, musejí samozřejmě vědět, že moderní pásy tanku M1 s pryžovými patkami jsou k vozovkám podstatně šetrnější než staré celokovové, které byly vyřazovány nejpozději před třemi dekádami - KD. Armáda ale argumentovala, že tanky jsou nesmírně těžké a Washington je vybudován na bažině, pozn. JČ)

Mluvčí Pentagonu Valerie Henderson odmítla komentovat požadavek na účast tanků a raketometů a odkázala na Trumpův tým. Poradce Boris Epshteyn sdělil, že "specifické aspekty" vojenské podpory zodpoví ministerstvo obrany.

Pentagon neodmítl všechny Trumpovy nápady. Na prezidentovu žádost dojde k pěti přeletům vojenských letounů, řekl mluvčí Pentagonu major Jamie Davis.

Za letectvo se zúčastní stroje F-35. F-16, F-22 a F-15E. Za námořnictvo přelétnou F/A-18. Armáda také nasadí čtyři vrtulníky UH-60 Black Hawk a námořní pěchota čtyři konvertoplány V-22 Osprey. A pobřežní stráž plánuje čtyři záchranné vrtulníky MH-65. Počet a typy se ještě mohou měnit.

Ve Spojených státech nejsou přelety bojových letounů typickou součástí inaugurace. Naposledy k tomu došlo v roce 2001, při první úvodní ceremonii inaugurace George W. Bushe, která se odehrála s dvoudenním předstihem. Prezident Ronald Reagan uvažoval o začlenění tohoto prvku do druhé inaugurace v roce 1985, ale nikdy k tomu nedošlo. Předtím naposledy použil přelet vojenských letounů při své inauguraci Harry Truman v roce 1949.

Armáda tradičně hraje při inauguraci významnou roli, ale nikoliv její těžká výzbroj. Ozbrojené síly typicky přispívají "vojenskými orchestry" a dalšími prvky založenými na pochodujícím personálu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8384

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2017