Poslanci obviňují britskou premiérku, že utajila selhání britského jaderného systému Trident

23. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Labourističtí poslanci a poslanci Skotské nacionální strany požadují, aby premiérka vysvětlila, zda před hlasováním o schválení financí na modernizaci britského jaderného deterentu věděla o selhání jeho zkoušky

Poslanci Dolní sněmovny budou vyžadovat řádné vysvětlení od britské premiérky, zda věděla o selhání zkoušky jaderného raketového systému Trident před parlamentním hlasováním, jehož prostřednictvím poslanci poskytli na modernizaci tohoto systému 40 miliard liber.

Premiérka tuto otázku v neděli dopoledne v televizi čtyřikrát odmítla odpovědět.

Informaci o selhání zkoušky zveřejnil týdeník Sunday Times, který uvedl, že premiérka o tom věděla, když v parlamentu doporučila obnovení financování pro britský jaderný deterent.

Raketa Trident II D5, bez jaderné nálože - která dokáže s jadernžmi hlavicemi usmrtit miliony lidí selhala, když loni byla na zkoušku odpálena z britské ponorky Vanguard nedaleko pobřeží Floridy. Namísto, aby letěla k západní Africe, letěla směrem ke Spojeným státům.

Zkoušky raket se nekonají často, protože jedna raketa stojí 17 milionů liber.

Angus Robertson šéf poslaneckého klubu skotských nacionalistů v Dolní sněmovně, požadoval, aby byla premiérka pohnána k odpovědnosti, pokud vyjde najevo, že incident parlamentu záměrně zamlčela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4884

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2017