Senegalské jednotky vstoupily do Gambie, aby podpořily nového prezidenta

20. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Senegalské jednotky včera vstoupily do sousední Gambie, oznámil mluvčí armády. Jde o součást regionálního úsilí podpořit nového prezidenta Adamu Barrowa ve sporu s dlouholetým vládce, Yahyou Jammehem, který odmítá odstoupit.


"Vstoupili jsme do Gambie," prohlásil plukovník Abdou Ndiaye v textové zprávě adresované Reuters.

Inaugurace Adamy Barrowa proběhla včera narychlo v prostorách gambijského velvyslanectví v Dakaru. V malé místnosti se nacházelo asi 40 lidí, včetně senegalského premiéra a šéfa gambijské volební komise.

Zúčastnili se také představitelé západoafrického regionálního bloku ECOWAS, který hrozí invazí do Gambie, aby přinutil odcházejícího Jammeha odstoupit. O schválení zásahu v Gambii jednala OSN a jednomyslně schválila rezoluci vyjadřující "plnou podporu" novému gambijskému prezidentovi. Dokument vyzývá exlídra Jammeha, aby odstoupil, a odsuzuje jeho snahu uzurpovat moc.

Rezoluce podporuje snahu ECOWAS s výhradou, aby přednost měly "politické prostředky".

Zdá se, že Jammeha už podporuje pouze bezpečnostní aparát, zejména jednotky elitní Gambijské národní gardy. Avšak armáda, která čítá necelých 5 000 mužů, jako celek zřejmě za bývalým vládcem stát nebude.

Adama Barrow v prosinci zvítězil ve volbách a porazil Jammeha, který se dostal k moci pučem v roce 1994. Jammeh původně porážku uznal, ale pak změnil názor a prohlásil volby za neplatné. Jeho mandát vypršel ve středu o půlnoci.

Africké vlády se začaly od Jammeha distancovat. Africká unie oznámila, že ho nebude dál uznávat, až jeho mandát vyprší.

Jammeh tento týden vyhlásil výjimečný stav, ale neexistují známky vojenské aktivity. Ulice hlavního města Banjulu byly ve čtvrtek klidné, obchody měly zavřeno a objevil se nedostatek benzínu.

Tisíce Gambijců uprchly ze země, včetně několika bývalých členů kabinetu, kteří nedávno rezignovali. Stovky zahraničních turistů byly evakuovány speciálními lety.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5215

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2017