Channel Four News: Demonstraci Pegidy spláchla vodní děla

10. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Pokud establishment začal chápat význam kolínských útoků jen pomalu, teď už jim to došlo. Politikové, policie, média, kteří byli původně přistiženi, že zaspali, teď energicky dohánějí, co zanedbali. A v sobotu pro to protimuslimská organizace Pegida poskytla vizuální kontext. Avšak to, co se nyní děje v Německu, je daleko rozsáhlejší než dosavadní protesty od známých firem. Předtím na schodech kolínské katedrály požadovaly ženské organizace také, aby se začalo jednat.

"Zuříme jako ženy proti sexuálnímu násilí, které se tu odehrálo na Silvestra, ale zuříme ještě víc, že rasisté toho zneužívají pro svou propagandu."

Skutečné drama se v sobotu odehrávalo za zavřenými dveřmi. Jednání mezi Angelou Merkelovou a její stranou v sobotu dopoledne. Slyšeli jsme pak od německé kancléřky nezvykle tvrdá slova na adresu uprchlíků.

"To, k čemu došlo na Silvestra, byly odporné trestné činy, které volají po rozhodné reakci."

Hovořila dál o možnosti urychlených deportací uprchlíků, kteří spáchali trestné činy.

"Právo k pobytu a na azylovou proceduru může být ztraceno, pokud je někdo odsouzen, podmíněně i nepodmíněně."

Federální úřady nyní uvádějí, že identifikovaly 18 žadatelů o azyl mezi podezřelými osobami, které se podíleli na násilí o silvestrovské noci. Podezřelí jsou většinou ze severní Afriky, ale mezi nimi jsou Syřané, Íránce a další. Regionální šéf policie byl donucen odstoupit poté, co vyšlo najevo, že policie bagatelizovala vážnost toho, k čemu došlo.

Avšak také je slyšet kritiku, že v Kolíně nebylo na Silvestra dostatečné množství policistů, protože byli vysláni do Bavorska, aby tam zvládali příchod uprchlíků na hranici.

Politicky se to zdá být velmi daleko od ovací pro přicházející uprchlíky na nádraží v Mnichově loni v létě. A pro Angelu Merkelovou je to nyní o něčem daleko víc než jen o tom udržet voliče spokojené. Merkelová má velmi konkrétní politický problém.

Nina Schick, Open Europe: "Co se týče uprchlické politiky, Německo se dostalo k bodu obratu. A hlavním problémem je obrovský konflikt mezi stranou Angely Merkelové a jejím koaličním partnerem v Bavorsku. Její sesterská strana v Bavorsku požaduje zavedení limitu pro přijímání uprchlíků ve výši 200 000 lidí ročně a je jasné, že i když nebude zaveden takový limit, něco se bude muset změnit."

Merkelová neustále opakuje "Wir schaffen das, To zvládneme." A to je ten problém. V Kolíně na Silvestra to vypadalo, že se to tam moc nezvládalo.

0
Vytisknout
9823

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2016