OSN: Británie musí přijmout 114 uprchlíků, kteří přistáli na její vojenské základně na Kypru

22. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Vysoký úřad OSN pro uprchlíky zdůraznil, že Velká Británie má právní povinnost přijmout a poskytnout domov více než 100 syrských uprchlíků, jejichž čluny přistály na britské vojenské základně na Kypru. OSN odmítlo tvrzení britského ministerstva obrany, že jsou uprchlíci "odpovědností kyperských úřadů".

Dva přeplněné dřevěné čluny se 114 uprchlíky ze Sýrie, včetně 28 dětí, byly převezeny do provizorního přijímacího střediska na suverénní britské základně Akrotiri na jižním pobřeží Kypru. Podle kyperské pobřežní hlídky opustili uprchlíky na moři pašeráci a nechali je, ať se postarají sami o sebe.

Příjezd žadatelů o azyl na britské území na Kypru upozornil na postoj Británie k uprchlíkům. Ta totiž přijímá daleko méně uprchlíků než jiné evropské země, britská vláda argumentuje, že zato poskytuje velké množství financí uprchlickým táborům u hranic Sýrie.

Britské ministerstvo obrany se vyjádřilo, že uprchlíci nebudou mít právo žádat o azyl v Británii.

Avšak Vysoký úřad OSN pro uprchlíky upozornil, že z britsko-kyperského memoranda z r. 2003 vyplývá, že "žadatelé o azyl, kteří přicestují přímo na britskou suverénní základnu, jsou odpovědností Velké Británie."

V britsko-kyperské smlouvě z roku 2003 se dále praví: "Velká Británie bude usilovat prostřednictvím personálu vojenské základny na Kypru o přijetí a poskytnutí domovů osob uznaných jako uprchlíci anebo osob, jimž byla poskytnuta jakákoliv jiná forma mezinárodní pomoci v zemích ochotných tyto osoby přijmout, a to ne později než do jednoho roku od doby, kdy jim byl udělen status uprchlíka."

Avšak 67 uprchlíků, kteří přicestovali na základnu r. 1998, je stále ještě v právním vakuu. Žijí na britské základně na Kypru a Británie jim odepřela právo na azyl ve Spojeném království.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5738

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015