Více než 200 francouzských celebrit žádá francouzskou vládu, aby pomohla uprchlíkům v Calais

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Více než 800 francouzských celebrit, včetně herečky Jeanne Moreau, Erica Cantony a ekonoma Thomase Pikettyho podepsalo otevřený dopis, zveřejněný v deníku Liberationa, který požaduje, aby francouzská vláda pomohla uprchlíkům v děsivě zanedbaném táboře v Calais.

Jak klesá teplota, uprchlíci tam žijí v provizorních stanech na blátivém pozemku bez přístupu k přístřeší, s minimálním přístupem k pitné vodě a bez dostatku jídla. Humanitární pracovníci varují před vážnými nemocemi, včetně epidemie svrabu. Situace, kterou humanitární organizace označují jako vážnou krizi, se v posledních týdnech zhoršila. Počet lidí spících bez přístřeší v chladném a deštivém počasí se zvýšil z 3000 na 6000.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ve středu odpoledne už po sedmé pocestuje do Calais a vysvětlí, jaká opatření stát přijme na ochranu nejzranitelnějších osob v Calais. Opakuje, že francouzský stát bude "humánní", ale "tvrdý" ohledně situace v Calais. Cazenouve prý oznámí,že stát zvýší kapacity pro nouzové ubytování žen a dětí v Calais.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5828

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015