Stiglitz: Hlasoval bych proti politice škrtů v Řecku

30. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ekonomická argumentace podkládající "záchranný program" trojky pro Řecko je zoufale špatná. Vedla k poklesu HDP Řecka o 25 procent. Žádná jiná krize nebyla tak úmyslně vyvolána s tak katastrofálními důsledky. Nezaměstnanost mladých lidí v Řecku nyní je vyšší než 60 procent. Je šokující, že trojka odmítá za to přijmou odpovědnost a stále vyžaduje, aby Řecko dosáhlo primárního rozpočtového přebytku 3,5 procent HDP do roku 2018.

Je nutno zdůraznit: skoro vůbec žádné peníze z těch obrovských částek, půjčených Řecku, nepřiplynuly přímo do Řecka. Skončily na účtech soukromých věřitelů, včetně německých a francouzských bank.

Největším problémem jsou ale tvrdé lhůty, jejichž cílem je přimět Řecko, aby přijalo nepřijatelné, nejen škrty, ale další regresivní a trestní politickou strategii.

Proč to Evropa dělá? V lednu Řekové hlasovali pro vládu, která přislíbila ukončit politiků škrtů. Evropa nyní jedná protidemokraticky: její šéfové chtějí svrhnout vlády strany Syriza.

Je obtížné radit Řekům, jak 5.7. hlasovat. Schválení podmínek trojky by znamenalo nekonečnou hospodářskou krizi. Hlasování proti podmínkám trojky by však zemi aspoň umožnilo vzít svůj vlastní osud do vlastních rukou, i když v budoucnosti nebude Řecko tak bohaté jako v minulosti.

Vím, jak bych hlasoval, uzavírá svůj komentář zveřejněný na Project Syndicate nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz.

0
Vytisknout
9921

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2015