Bývalý britský generální prokurátor:

Obávám se, že Británie zruší svůj podpis pod mezinárodní konvenci ochraňující lidská práva

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Dominic Grieve, bývalý britský generální prokurátor, jehož konzervativní premiér David Cameron odstranil z funkce za jeho tvrdošíjnou podporu Evropské konvence o lidských právech, varoval, že se obává, že britský premiér zneužije výročního sjezdu Konzervativní strany příští týden k tomu, aby oslabil britské dodržování této konvence.

Grieve varoval, že by to bylo nebezpečné: "Bylo by to naprosté porušení precedentu." Britská Konzervativní strana má ve svém programu, že zruší britský Zákon o lidských právech, který včleňuje zásady Evropské konvence o lidských právech do britského práva. Grieve je zejména znepokojen návrhy, aby Británie dodržovala, jen ty části Evropské konvence o lidských právech, které hlasováním schválí Dolní sněmovna. Varoval, že by to vystavilo Británii kritice, že neplní své mezinárodní závazky.

Konzervativní poslanci považují Evropskou konvenci o lidských právech za zasahování do britských vnitřních záležitostí. Zastávají názor, že ochrana lidských práv touto konvencí je přehnaná.

Grieve varoval, že "Součástí zásad konzervatismu je o dodržování zákonnosti a mezinárodních právních závazků Spojeného království. Pokud strana, jíž jsem členem, se chystá oznámit něco, co potenciálně poruší zákon a tyto závazky, bylo by to velmi neuspokojivé."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6490

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014