Rusko zve na Krym pozorovatele z řad evropské krajní pravice

14. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Rusko předložilo zástupcům evropské ultrapravice návrh vyslat pozorovatele na nedělní referendum o budoucnosti Krymu. Pozvalo jmenovitě šéfku francouzské Národní fronty Marine Le Penovou, předsedu italské Ligy severu Lorenza Fontaneho a lídra rakouských Svobodných Andrease Mölzera.

Euroskeptická ultrapravice zůstává poslední nadějí na mezinárodní uznání krymského referenda.

Le Penová (která avizuje v případě volebního vítězství vystoupení z NATO a zahraničněpolitickou orientaci na Rusko - KD) se k návrhu staví pozitivně, sankce proti Rusku označuje za nepřijatelné a tvrzení o nelegitimitě referenda za nepodložené. Avšak definitivní rozhodnutí o účasti v pozorovatelské misi Národní fronta zatím nepřijala.

Strana již těsně spolupracuje s vlámskými nacionalisty z Vlámského zájmu, jejichž cílem je rozdělení Belgie. Také ti dostali pozvánku.

Osobní pozvánku od ruského velvyslance Alexeje Kornova dostal i lídr italské Ligy severu Lorenzo Fontane. Cílem strany je odtržení "Padánie" s novým hlavním městem v Miláně od zbytku Itálie.

Europoslanec rakouských Svobodných Andreas Mölzer pozvánku nepřijal pro "zaneprázdněnost". Pro Spiegel se ovšem vyjádřil, že jeho strana patří k "nemnohým", kdo se pokoušejí Rusko pochopit.

Světová média konstatují, že všechny ultrapravicové strany v Evropě podporují Putinovu politiku na Krymu, ale z různých příčin. Pro euroskeptiky ve Francii a Rakousku jde o příležitost pošpinit eurokraty, separatisté z Itálie a Belgie vidí na Krymu precedens pro realizaci vlastních záměrů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9970

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2014