Pořadatel: Hry v Soči jsou "nádherným příkladem" pro budoucí olympiády

7. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Rusko včera odmítlo kritiku příprav zimní olympiády v Soči a trvá na tom, že hry se staly "nádherným příkladem" pro další olympiády. A to přesto, že na ně padlo rekordních přes 50 miliard dolarů.

V předvečer her zprávám ze Soči dominovaly kritika ruského zákona proti gayům, obavy o bezpečnost, nedokončené hotelové pokoje a osud toulavých psů ve městě.

Špatná publicita těsně před zahájením však patří ke koloritu pořádajících měst.

Londýn v roce 2012 musel povolat tisíce vojáků, když soukromá firma nedokázala sehnat dost strážců. V roce 2010 ve Vancouveru zahájení her zastínila nešťastná smrt gruzínského atleta. V obou případech se nálada rychle změnila.

Soči se ovšem liší obrovským rozsahem investic. S více jak 50 miliardami utracených dolarů jde o nejdražší hry vůbec - a vzniká otázka, zda šlo o dobře vynaložené peníze.

Navzdory tomu Dmitrij Černyšenko, šéf místního organizačního výboru, hovoří o "nádherném příkladu". A Jean-Claude Killy z koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru říká, že Soči splnilo své závazky.

Rusko tvrdí, že následovalo příklad Londýna ve snaze využít hry ke změně tváře města. Británie tehdy utratila 14,7 miliard dolarů z veřejných prostředků. Z ubytování pro atlety se později staly nájemní byty a stadion slouží fotbalovému klubu West Ham United.

Rusko si přeje proměnit starou sovětskou turistickou destinaci v Soči v celoroční cíl zájezdů s pobyty u moře a na sněhu, novými hotely a parkem.

Agentura Moody's nicméně tento týden prohlásila, že Soči čelí velké konkurenci mezinárodních rezortů, které jsou levnější a snáze dostupné.

Mezinárodní olympijský výbor je také znepokojen náklady, které by mohly odradit další zájemce o pořádání olympijských her.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6231

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2014