Katolická církev bude muset projít demokratizačním procesem

11. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Papež Benedikt XVI. oznámil rezignaci. Důvody jsou prý zdravotní, nicméně jeho pontifikát jako takový je zjevně jedno velké selhání. Selhání sahající až do hloubky 20. století, ze které vyplouvají nové a nové skandály o fungování římskokatolické církve. Za všechny zmíním skandál Macielův, do něhož je Benedikt XVI. jako bývalý šéf bývalé inkvizice i jako papež také zapleten. Za pontifikátu Benedikta XVI. jeden z katolických států EU, Irsko, obvinil Vatikán dokonce ze systematického krytí zločinů minulosti.

Lze předpokládat, že další pravdy o mafiánské struktuře římskokatolické církve po desítkách let tutlání, ohledů, útisku obětí a hraní si na svatost budou vyplouvat na povrch i v budoucnosti. Bez velké změny a sebereflexe celého vedení této církve nebude možno získat si ztracenou důvěru a naopak zde existuje riziko, že za pár desítek let, pokud bude pokračovat v kurzu, který zosobňuje Benedikt XVI., bude civilizovaný svět běžně chápat tuto církev jako zločineckou organizaci.

Mentalita lidí se od dob Druhého vatikánského koncilu velmi změnila, a to nejen v Evropě. Např. v Brazílii bylo zavedeno registrované partnerství a v Argentině dnes existuje dokonce homosexuální manželství, totéž ve Španělsku a Portugalsku a vlastně už snad i ve Francii.

To všechno jsou tradičně katolické země. Běžným katolíkům dnes už více než na dštění ohně a síry na homosexuály záleží na potrestání a zamezení trestné činnosti, kterou páchají kněží, včetně znásilňování dětí.

Aby tuhle změnu ve zbožnosti nový papež reflektoval, bude potřebovat silnou podporu zdola, což nepůjde bez svolání nového koncilu -- i proti vůli vlivných vatikánských hierarchů.

Dobrým příkladem v tom může být papež Jan XXIII., který proti vůli mocných prelátů svolal Druhý vatikánský koncil (1958-1963), což vedlo např. k tomu, že mše měla být sloužena v národním jazyce (pokrok, jehož dosáhli protestanti již před staletími). Vymést Augiášův chlév římskokatolické církve bude nejspíše vyžadovat, aby prošla demokratizačním procesem a vzdala se své feudální podstaty (např. aby konečně akceptovala rovnost před zákonem a nekryla své zločince pod křídly svatosti).

Papež oznámil rezignaci ZDE

0
Vytisknout
12123

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2013