Ruský ministr zahraničí Lavrov odletěl do Sýrie

7. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský režim pokračoval v bombardování města Homs, zatímco se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vydal v úterý do Damašku, kde bude naléhat na prezidenta Bashara al Assada, aby realizoval rychlé reformy a ukončil jedenáctiměsíční boje.

Hlavní opoziční seskupení Syrská národní rada konstatovala že v pondělí bylo usmrceno v městě Homs dalších 50 lidí, předtím podle aktivistů zahynulo v tomto městě o víkendu 200 osob.

Syrské úřady, které popírají, že střílí na obytné domy, uvedly, že bezpečnostní jednotky usmrtily v pondělí ráno v městě Homs "desítky teroristů". Zahynulo i šest příslušníků bezpečnostních jednotek.

Čína a Rusko v sobotu vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, podporující apel Arabské ligy, aby se vzdal moci a zahájil politické změny.

Americký prezident Barack Obama uvedl, že i když západní země jsou ochotné vyvíjet na Assada diplomatický tlak, nemají v úmyslu použít síly k jeho svržení.

Rusko odmítlo západní kritiku jako "hysterii". Syrská opozice odmítla ruské pozvání do Moskvy vyjednávat s činiteli syrské vlády s poukazem na to, že Assadovy reformy nejsou důvěryhodné poté, co jeho režim usmrtil 5000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7681

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2012