18952

Pojem přírody v diskuzích o požáru v severních Čechách

27. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

  

V diskuzích o požáru v severních Čechách se objevuje zrádný pojem „příroda“. Osvícenci, kteří jinak odmítali středověkou scholastiku, převzali a až do našeho myšlení donesli takovou představu o přírodě, jako by příroda byla „rozumná“, „moudrá“, správně a účelně utvořená, logická, odpovídající našim představám a potřebám. Ještě např. Voltaire ve Filozofickém slovníku považuje homosexualitu za něco „proti přírodě“, protože přece logicky a rozumně sex musí sloužit k plození (typický balast středověkého racionalismu).

 18448

Ukrajina je jen dalším dějištěm Putinova impéria založeného na ponižování

27. 7. 2022

čas čtení 16 minut

Valentyna mi vyprávěla, že nedlouho poté, co ruská vojska dorazila do Jahidne, její vesnice na severu Ukrajiny, přišel do její koupelny vysoký blonďatý voják. Zeptala se ho, co Rusové na Ukrajině dělají. "Chceme, abyste byli s námi," řekl jí, "abyste byli s Ruskem." 

Podle zkušenosti z vesnice Jahidne  být "s námi" znamenalo následující: Ruští vojáci nahnali asi 300 vesničanů do sklepa pod školou vedle svého dělostřelectva a udělali si z nich lidské štíty. Nejstaršímu vesničanovi bylo 96 let. "Jsme tu, abychom vás chránili," řekli jim ruští vojáci. Vesničany však ve sklepě drželi asi měsíc a deset jich zemřelo protože jim Rusové neposkytli řádnou lékařskou péči. Ostatní, včetně důchodkyně Valentyny, která žije sama, zůstali ve svých domech, které ruští vojáci vyplenili a hledali v nich peníze a kořist.

Rozhovor Britských listů 513. Ekologická transformace v ČR musí přijít od místních lidí a musí jim pomoci ekonomicky

26. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



S Josefem Patočkou, výzkumníkem v organizaci Reset, v platformě pro sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o nové analýze, vypracované Resetem o tom, jak Česká republika zatím zvládá ekologickou transformaci. Moc ji nezvládá, protože vláda přisunuje peníze velkým podnikům a oligarchům, jenže skutečná ekologická transformace musí vycházet od obyčejných lidí, od jejich iniciativy a musí přinášet ekonomický a sociální přínos v místních komunitách. S tím souhlasí i Evropská unie. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 26.7. 2022.


Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina ostřeluje Antonivský most v Chersonu

27. 7. 2022

čas čtení 11 minut

 

- Z Ruskem okupované Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny přicházejí četné, zatím nepotvrzené zprávy o nových úderech ukrajinských sil na strategický Antonivský most přes Dněpr.


"Výbuchy v oblasti Antonivského mostu," uvedly ukrajinské ozbrojené síly v aktualizaci na Telegramu těsně před půlnocí spolu s videem, které údajně ukazuje palbu úderů.

Vojenský reportér deníku Kviv Independent Illia Ponomarenko v úterý pozdě večer na Twitteru napsal: "Podle zpráv jsme zaznamenali další těžký ukrajinský úder na Antonivský most, klíčovou ruskou zásobovací linii v okupovaném Chersonu".

Vysoký  prezidentův poradce Anton Heraščenko citoval ukrajinské ozbrojené síly v aktuálním příspěvku zveřejněnémve středu ráno krátce po šesté hodině.

"Himars zasadily další silný úder jednomu ze dvou mostů přes Dněpr, které okupanti využívají k masivnímu přesunu vojsk. Doufejme, že tentokrát Antonivský most sílu raketového útoku Himars nevydrží."

Ukrajinské síly se zaměřují  na mosty vedoucí do Chersonu.

Antonivský most je hlavní zásobovací trasou pro ruské jednotky a v případě jeho poškození by se moskevské síly potenciálně ocitly v pasti v Chersonu s malým množstvím munice a zásob - což je součástí ukrajinského plánu na znovudobytí města.

Cherson, dobytý počátkem března, je pro Ukrajince již dlouho středem zájmu, přičemž obránci od dubna dosahují omezených úspěchů na venkově mezi Mykolajivem a cílovým městem. Ukrajincům však zjevně nyní pomáhají zbraně s delším doletem a účinnou palebnou vzdáleností až 80 km, a tak jejich sebevědomí roste.

Do města vedou čtyři klíčové mosty. Zdá se, že cílem Ukrajiny není chtít mosty zničit, protože přes ně do města stále proudí zásoby potravin, ale spíše je poškodit do té míry, aby přes ně Rusové nemohli přepravovat těžkou techniku.

- Děti z Mariupolu ukazují, jak vypadá jejich město:


- Rusko sestřelilo v Chersonu vlastní vrtulník:


 18952

Rekordní vedra a požáry v Evropě

27. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Foto: Hřensko

V Evropě padají teplotní rekordy a rekordy v rozloze spálených ploch

Evropa již v roce 2022 zažila rekordní množství škod způsobených požáry. Kontinent se  octl v extrémně - a v některých případech i bezprecedentně - vysokých teplotách.

V červenci zasáhly požáry několik zemí napříč Evropou. Zatímco obyvatelé Londýna byli šokováni, když minulý týden během vlny veder zasáhly požáry desítky nemovitostí, hasiči v Portugalsku, Španělsku, Francii a Řecku bojovali s lesními požáry na desítkách tisíc hektarů.

Tyto požáry jsou součástí letošní rekordní požární sezóny v celé Evropě.

 
Údaje agentury Effis ukazují, že k 23. červenci bylo v zemích EU vypáleno něco přes 515 000 hektarů půdy (1,27 milionu akrů). To je čtyřikrát více než průměr zaznamenaný od roku 2006 a téměř dvojnásobek předchozího rekordu zaznamenaného v tomto období.

 16518

Koronavirus "začíná vykazovat odolnost vůči interferonům"

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Výzkumníci z Anschutz Medical Campus při University of Colorado zkoumali, jak antivirové proteiny zvané interferony interagují se SARS-CoV-2, příčinou COVIDu-19. Studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences se zaměřuje na to, jak se tento nsátroj imunitního systému brání proti koronaviru.

 18952

Divoké požáry v Česku. Shořet dům může nyní komukoliv

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Foto: Hřensko:


 18885

Hospodaření OSBL za červen 2022

1. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V červnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 725,40 výdaje byly  55 431,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci června  byl 25 374,86 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29544

Ironicky, Trump volal ve Washington po "obnovenií pořádku"

27. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 

Trump  při své první návštěvě  Washingtonu od svého odchodu z funkce obvinil demokraty z obrovské zločinnosti v USA

 
Amerika na prvním místě, ironie na posledním. Donald Trump, bývalý americký prezident obviněný z pokusu o státní převrat, při němž došlo k násilným útokům proti policii, se v úterý vrátil do Washingtonu s výzvou k dodržování zákonů a pořádku, aby se policii dostalo "respektu, který si zaslouží".

Trump promluvil v luxusním hotelu vzdáleném necelé dva kilometry od amerického Kapitolu, kde před 18 měsíci jeho příznivci zuřivě útočili na orgány činné v trestním řízení ve snaze zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Byla to jeho první návštěva hlavního města země od chvíle, kdy odmítl inauguraci Joea Bidena a odletěl na Floridu.

 17804

Dlouholetá poradkyně Viktora Orbána odstoupila kvůli jeho "čistě nacistickému projevu"

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Dlouholetá poradkyně Viktora Orbána rezignovala na protest proti "čistě nacistickému projevu" maďarského premiéra, který byl "hoden Goebbelse"

Zsuzsa Hegedüsová prohlásila, že výroky maďarského premiéra o "míšení ras" jsou neomluvitelné

Zsuzsa Hegedüsová, jedna z nejdéle působících Orbánových poradců, se s premiérem zná od roku 2002 a své vztahy s ním označila za přátelské. Ve svém rezignačním dopise, který v úterý zveřejnil maďarský zpravodajský portál hvg.hu, však uvedla, že jí v posledních letech stále více vadí Orbánův "neliberální obrat".

Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


 18591

Průzkum: Ukrajinci nestojí o výměnu území za mír

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

V době, kdy někteří komentátoři na Západě navrhují, aby Kyjev učinil územní ústupky Rusku výměnou za mír, nový průzkum provedený Národním demokratickým institutem zjistil, že s tím souhlasí jen málo Ukrajinců - a 89 % tvrdí, že mír bude možný pouze tehdy, pokud Ukrajina znovu získá kontrolu nad celým územím, které měla před rokem 2014.

Rozhovor Britských listů 511. O energetickém nacionalismu v České republice

18. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Oslábl vůbec vliv mocných oligarchů, kteří si z ČR udělali pašalík, po odchodu Andreje Babiše z premiérské funkce? Anebo mají i za Fialovy vlády nadále zhoubný vliv na přítomnost i budoucnost České republiky v době globálního oteplování a ohrožují její energetickou i sociální bezpečnost? O tom mluví Jan Čulík s redaktorem Britských listů Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 19. července 2022.

Rozhovor Britských listů 510. Je Rusko plně fašistický stát?

15. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Podle běloruského politologa Aliakse Kažarského, působícího na univerzitě v Bratislavě, je Rusko státem, který sice dnes existuje v jednadvacátém století, ale ve skutečnosti svou mentalitou přeživá ve století devatenáctém. Je Rusko plně fašistický stát? O tom s profesorem Kažarským mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 15. července 2022.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 509. Ohlédnutí za karlovarským festivalem

11. 7. 2022

čas čtení 1 minuta


To, co dělá filmový festival v Karlových Varech důležitým pro Českou republiku, nejsou tamější mejdany ani na skok přijíždějící tzv. "celebrity", ale vynikající dramaturgická práce festivalových odborníků, kteří veřejnosti představují to nejlepší a nejzajímavější z filmů, co ve světě vzniklo za poslední rok dva. A ano, Václav Klaus se právem rozčiluje, že festival přináší do českého prostředí otevřený, kosmopolitní duch a autenticky pojednává o nejzávažnějších a nejdůležitějších problémech dneška. A o kterých? O tom vám v tomto rozhovoru Britských listů poví Jan Čulík. Jeho zpráva o letošním karlovarském filmovém festivalu, která se ale opravdu nezabývá tím, v jakých šatech přišly na tamější mejdany tzv. "celebrity", se vysílá na Regionální televizi od úterý 12. července 2022.


 18801

Cílem kremelské války na Ukrajině je prostě válka

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin má ve své válce na Ukrajině cíl, ale s Ukrajinou jako takovou má jen málo společného. Místo toho má konflikt pro Rusy "normalizovat" válku, přeměnit je v lidi, kteří věří, že válka je pro jejich zemi normální, zdravou a užitečnou situací, ​​říká Vladimir Pastuchov.

30898

Rusku vládne korporace příslušníků bezpečnostního aparátu

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Na čem Vladimiru Putinovi záleží nejvíce není ani tak porazit Ukrajinu, jako ukázat celému světu, že Rusko je připraveno vymazat ze země všechna území, která nejsou ochotna bezpodmínečně se podřídit Moskvě. A to se mu do značné míry daří, píše historik bezpečnostních služeb Jurij Felštinskij.

 18918

Mezi Rusy narůstá napětí. Podporují však Kreml, protože nevidí alternativu

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Nový průzkum Nadace veřejného mínění by měl v Kremlu vyvolat spíše obavy než uklidnění. Je to proto, že ačkoli ukazuje vysokou úroveň podpory Putina a nízkou úroveň ochoty protestovat, naznačuje také, že Rusové jsou stále více znepokojeni a podporují režim jen proto, že zatím nevidí žádnou alternativu, upozorňuje Vladislav Inozemcev.

 18381

Dokáže Washington zachránit Rusko?

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Ruská média jsou plná příběhů, podle nichž Spojené státy plánují rozbití Ruské federace, stejně jako SSSR před 30 lety. USA se však v roce 1991 snažily SSSR spíše zachránit než zničit, přičemž až do samého konce podporovaly jeho jednotu. Je pravděpodobné, že stejnou strategii přijmou nyní - a že toto úsilí zřejmě nebude o nic úspěšnější, než před třemi dekádami, varuje Kamil Galejev.

Rozhovor Britských listů 508. Ekonomika: Česká vláda nemá vizi. Nerozhoduje na základě dat

7. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem řeší Fialova vláda nynější ekonomickou krizi? Ne zrovna efektivně, to je verdikt Davida Navrátila, šéfekonoma České spořitelny, s nímž v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. července 2022.

 18795

Rusko: O motivaci donašečů

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Když Putinův režim vybízí Rusy, aby donášeli na lidi ve svém okolí, kteří jsou proti Kremlu, mezi komentátory v Rusku i na Západě se běžně tvrdí, že to představuje znovuzrození praktik sovětské a zejména stalinské éry, konstatuje Vadim Jakunin.

 18948

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský raketový útok zasáhl Oděskou oblast

26. 7. 2022

čas čtení 10 minut

- Foto výše: Samozvaná Doněcká lidová republika zveřejnila fotografie, na kterých jsou podle ní vidět následky ukrajinského úderu na ropný sklad v Buďonnovské čtvrti okupovaného Doněcka. 

- Ruské síly se v úterý brzy ráno zaměřily na Oděskou oblast a zasáhly soukromé budovy v pobřežních vesnicích, informují místní představitelé.  

V sobotu, sotva 12 hodin poté, co Moskva podepsala s Kyjevem dohodu o umožnění monitorovaného vývozu obilí z jižních ukrajinských přístavů, Rusko zaútočilo na město Oděsa raketami s plochou dráhou letu.

Zelenskij útok označil za zjevné "barbarství", které ukazuje, že Moskvě nelze věřit, že dohodu bude plnit.

- Britské ministerstvo obrany vydalo úterní zpravodajskou zprávu o situaci na Ukrajině, v níž zpochybňuje ruskou verzi nedělního raketového útoku na Oděsu.

Rusko původně Turecku sdělilo, že za útok není odpovědné. V pondělí  to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel a uvedl, že útok byl veden na vojenskou infrastrukturu a nebude mít dopad na vývoz obilí z klíčového přístavního města. Britské ministerstvo píše:

    Dne 24. července 2022 ruské řízené střely zasáhly přístavní část ukrajinského přístavu Oděsa. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že zasáhlo ukrajinskou válečnou loď a zásoby protilodních střel. Nic nenasvědčuje tomu, že by se tyto cíle nacházely v místě, které střely zasáhly.

Rusko téměř jistě vnímá protilodní střely jako klíčovou hrozbu, která omezuje efektivitu jeho černomořské flotily. To výrazně narušilo celkový plán invaze, protože Rusko se nemůže reálně pokusit o obojživelný útok s cílem zmocnit se Oděsy.

    Rusko bude i nadále upřednostňovat úsilí o oslabení a zničení ukrajinského protilodního potenciálu. Je však velmi pravděpodobné, že ruské postupy zaměřování jsou běžně podkopávány zastaralými zpravodajskými informacemi, špatným plánováním a přístupem k operacím shora dolů.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Volodymyr Zelenskij vyzývá Evropu, aby reagovala na ruskou plynovou válku posílením sankcí vůči Moskvě

26. 7. 2022

čas čtení 8 minut

 

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v pondělí zdůraznil, že Evropa by měla na ruskou plynovou válku reagovat posílením sankcí vůči Moskvě

"Dnes jsme slyšeli nové plynové hrozby Evropě... Je to otevřená plynová válka, kterou Rusko vede proti sjednocené Evropě," řekl Zelenskyj v reakci na oznámení Gazpromu o novém snížení dodávek plynu do Evropy.

Ruský státní energetický gigant uvedl, že dále sníží dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream na 33 milionů metrů krychlových denně, což je přibližně 20 % kapacity plynovodu. Snížení dodávek plynu začne ve středu.

Během každodenního videoposelství Zelenskij dodal: "Nezajímá je, co se stane s lidmi, jak budou trpět - hladem kvůli zablokovaným přístavům, zimním mrazem a chudobou ... nebo okupací. To jsou jen různé formy teroru".

"Proto je třeba vrátit úder. Nepřemýšlejte o tom, jak vrátit turbínu, ale posilte sankce," řekl dále Zelenskij.

 16578

Příspěvek na péči jako symbol našeho “ Kocourkova“ (nejen) v sociálně/zdravotní oblasti…

26. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Věnuji své nejlepší šéfové svého života, paní Blance B., která ten strašný stres na sociálních odborech odnesla zdravotně a dnes již bohužel není mezi námi… Stejně jako nesmírně empatické kolegyni, paní Mileně R. – taktéž umírá předčasně z důvodu stresu a vysílení v těchto letech. Sociální práce má své oběti a každá nedomyšlená politická změna do tohoto systému, který se dotýká statisíce klientů - si vyžádá další oběti z řad zaměstnanců – tuší to vůbec politici? Kdo by jim to však řekl, že? Už slyším odpověď: "Máte jasné a přesné důkazy? Nemáte? Tak mlčte, Velemane!“

 18945

Tajemná legenda

26. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

Zavedou-li vás vaše poznávací cesty Prahou až do části zvané Josefov, pak vašemu zraku určitě neujde zjištění, že jste se ocitli na katastrálně nejmenším pražském území o rozloze 8, 81 hektaru, ale i v prostředí, které je plné nejvýznamnějších židovských památek, z nichž tou úplně nejznámější je zdejší Staronová synagoga, která je současně i jednou z nejstarších synagog ve střední Evropě a také nejstarší dochovanou stavbou Josefova. A jak už to tak bývá, tak i k ní se vztahuje tajemná legenda, jenž vypráví o tom, že na její půdě je uložen Golem, jehož legendárním tvůrcem nebyl nikdo jiný než uznávaný židovský rabín a učenec, který působil jako vrchní moravský zemský rabín v Mikulově a později jako vrchní rabín v Praze za vlády Rudolfa II., Rabi Becalel Ben Jehuda Löw. Také se ale říká, že Golem nebyl jediný, že byl vytvořen ve více provedeních, ale o tom, se už můžete dočíst v knize Záhady na dosah ruky, jejímž autorem je známý český cestovatel, scenárista a spisovatel PhDr. Arnošt Vašíček.

Pane Vašíčku, na téma Golem se traduje mnoho legend, ale která z nich je nejblíže pravdě z vašeho odborného pohledu?

 18947

Zvýšení pití alkoholu během lockdownu by mohlo v Anglii způsobit 25 000 úmrtí navíc

26. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Je známo, že mnozí lidé si kompenzovali samotu lockdownu během covidové pandemie zvýšením pitím  alkoholu. V Británii to nyní studovali.

Výzkum zjistil, že v důsledku zvýšené konzumace alkoholu během lockdownu  by mohlo dojít k vážným zdravotním problémům u téměř 150 000 lidí navíc.
 
Podle dvou studií by v Anglii mohlo v příštích 20 letech zemřít až o 25 000 lidí více (v ČR by to bylo o 4200 lidí více) než obvykle v důsledku nadměrného pití alkoholu, které začalo během covidového lockdownu. Mohlo by to mít také za následek téměř o 1 milion hospitalizací více (v ČR o 167 000 více hospitalizací) a stát britské zdravotnictví více než 5 miliard liber.

 18944

Charitativní cyklojízda

26. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Nezisková organizace Cesta za snem, z. s., pořádá charitativní bezbariérový cyklistický maraton.

V úterý 26. července z nádvoří pražského Libeňského zámku odstartuje jubilejní 10. ročník Metrostav handy cyklo maratonu. Unikátní projekt, ve kterém společně sportují lidé s hendikepem a bez něj, získal v tomto roce nejvyšší ocenění Evropské komise „EU Sport Awards #BeInclusive“ pro nejpřínosnější integrační sportovní projekt v Evropě. Záštitu nad cyklistickým maratonem převzali ministr pro místní rozvoj České republiky Ivan Bartoš a hejtmani všech čtrnácti krajů České republiky.

„Smyslem všech našich projektů je motivovat lidi k pohybu a aktivnímu životnímu stylu a vůbec nezáleží na tom, zda má člověk nějaké tělesné, smyslové nebo jiné omezení. Pohyb a radost z něj je tu pro všechny bez výjimky,“ říká Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem.

Přerostlá a polámaná rychlokuřata. Nové záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso

26. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

 

Kuřata, která stěží unesou vlastní nohy a pod náporem mohutných těl se jim lámou kosti. Často umírají hladem či žízní. Takhle to podle záběrů zveřejněných v pondělí na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat vypadá v standardních českých chovech kuřat na maso. Snímky pocházejí ze tří farem v České republice – Blšan u Loun, Dubějovic a Lán. Obránci zvířat v nové kampani Rychlokuřata upozorňují na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let čtyřnásobně. OBRAZ vyzývá supermarkety a další firmy, aby přestaly prodávat maso z přešlechtěných kuřat.

 17804

Viktor Orbán vyvolal pobouření útokem na "míšení ras" v Evropě

25. 7. 2022

čas čtení 6 minut

Více než tři čtvrtiny stoupenců Orbánovy strany Fidesz podporují silnější čínský vliv v Maďarsku, podle nového průzkumu veřejného mínění.


Maďarský krajně pravicový premiér tvrdí, že země, kde se mísí rasy, "už nejsou národy".



Maďarský krajně pravicový premiér Viktor Orbán se ve svém projevu, který okamžitě vyvolal pobouření opozičních stran a evropských politiků, ohradil proti "míšení" evropských a mimoevropských ras.

"My (Maďaři) nejsme smíšená rasa ... a nechceme se stát smíšenou rasou," řekl Orbán v sobotu. Dodal, že země, kde se mísí Evropané a Neevropané, "už nejsou národy".

Orbán podobná tvrzení pronáší již několik let, ale tyto komentáře byly formulovány v ostrých krajně pravicových termínech.

 17450

Přichází nová migrační vlna - a Evropa na ni není připravena

25. 7. 2022

čas čtení 6 minut

 

Británie a EU reagovaly na migrační krizi v roce 2015 nekompetentně. Počet neregulérních příchozích se letos zvýšil o 84 % - a způsoby, jak se s tímto problémem vypořádat, se nyní pohybují od omezených až po bizarní.


V týdnu, kdy Rusko hrozilo anexí dalších území na Ukrajině, hrozil nedostatek plynu a v celé Evropě prudce vzrostla inflace a nákaza covidem, se zdá být téměř nevlídné připomínat vedoucím představitelům EU a Spojeného království další krizi, která se odehrává, z velké části bez povšimnutí, přímo pod jejich nosem. Jak naříká Claudius v Shakespearově Hamletovi: "Když přicházejí smutky, nepřicházejí jednotlivě, / ale v batalionech," píše Simon Tisdall.

29722

Jestliže vedro vyřadí digitální datová centra, naše společnosti se opravdu rozloží

25. 7. 2022

čas čtení 5 minut



Je pochopitelné, že železniční infrastruktura v Británii nezvládla teploty z minulého týdne, ale proč byla zařízení společností Google a Oracle mimo provoz?

Jedním z nečekaných potěšení z nedávné vlny vedra bylo, že britský konzervativní ministr dopravy mluvil rozumně. Grant Shapps v úterý ráno v rozhlase  vysvětloval základní princip dobrého inženýrského projektu: správně zadat specifikace. Když vytváříte novou veřejnou infrastrukturu, musíte být schopni specifikovat, za jakých okolností má projekt fungovat, píše John Naughton.

Shapps vysvětlil, že britský železniční systém byl navržen pro provoz při teplotách od -10 do 35 °C. A  poukázal na to, že pokud je teplota vzduchu 40C, skutečná teplota kolejnic může být dvakrát vyšší. Koneckonců jsou vyrobeny z oceli a mohly by se v horku prohýbat, což je důvod, proč byly některé tratě toho dne uzavřeny.

Zajímavé je, že železnice nebyla jediná, která horko nevydržela. Když teplota minulé  úterý dosáhla v Anglii  40,3 °C, musela být odstavena datová centra provozovaná společnostmi Google a Oracle.

 18938

Nejen Andy Warhol

25. 7. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

Nejen světově známý americký malíř, grafik, ilustrátor, filmový tvůrce a vůdčí osobnost pop-artu, Andy Warhol, se ve svých začátcích proslavil svými ilustracemi reklamních předmětů ale také i portréty takových slavných osobností, jakými byli Elvis Presley, Liza Minnelli, Judy Garland, Elizabeth Taylor či Marilyn Monroe, jejíž známý obraz Marilyn Diptych vytvořil tento umělec v roce 1962, technikou sítotisku na plátně a malbou akvarelovými barvami. Další výtvarnicí, která je také mezi milovníky umění známa nejen svými výstižnými ilustracemi pro gastronomický časopis La Cucina Italiano ale také i znamenitými portréty Fridy Kahlo, Michèle Mercier tedy Angeliky, Clary Bow, Audrey Hepburn, Meryl Streep a již zmíněné Marilyn Monroe s červeným pozadím, je Eliška Zradičková.

Paní Zradičková, co vás přimělo zvolit z toho množství barev, jenž existují zrovna tu, kterou jste použila na dané pozadí zmíněného obrazu?

22647

Země spratků

25. 7. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Země spratků

Miroslav Kalousek, teď už jen smyslný diskutér na světovém Twitteru a domácí upachtěné CNN Prima news, který byl u všeho podstatně neslušného, co se dělo za posledních 30 let v české verzi kapitalistické kriminterny, se opět pustil do trapných „sestřelovacích“ eskapád. Před volbami se ruku v ruce s Babišem a se SPOLU těžce obuli do Pirátů, jako do obřího zla, které zruinuje republiku a rozmetá státní rozpočet. Fakt, že je oba, republiku i rozpočet, od vyhraných voleb ruinují děvčata a chlapci z jeho TOP09 s ODS a KDU-ČSL, mu až tak nevadí.

 16964

Proč české televizní kanály vysílají majora Zemana

25. 7. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 2 minuty


Chtěl bych divákům českých televizních kanálů zkrátit utrpení, a proto se jim pokusím vědecky vysvětlit, proč tyto televizní kanály již přes 30 let stále dokola vysílají 30 případů majora Zemana.

Spočítal jsem si, že když jak je obvyklé, se aspoň na jednom z českých televizních kanálů každý den vysílá 30 let některý z uvedených dílů seriálu 30 případů majora Zemana, že to činí nějakých 10.950 případů.

 18206

Náraz na Zeměkouli. Nepostřehnuté včas

25. 7. 2022 / Bohumír Tichánek

čas čtení 31 minut


Text připomíná nebezpečí možného dopadu vesmírného tělesa na Zeměkouli. Obsahuje 25 výpisů o místně velmi blízkých průletech meteoroidů, z let 2002-2021.

Pokud je meteoroid rozpoznán dlouho předem, před nárazem do Země, pak je jeho odchýlení z předepsané dráhy snazší. Jenže jeho vypočítaná dráha se může nečekaně změnit vlivem okolních objektů.

Namísto zlých přetahování o zemi – válčení na Ukrajině - se zanedbává společná ochrana Zeměkoule před nebezpečím z kosmu. Hodně se uvažuje o těžbě surovin mimo Zeměkouli, o zkoumání Vesmíru z povrchu Měsíce, ale v prvé řadě máme chránit sama sebe. Potřebné mise se uvažují, chystají i probíhají, ale této činnosti je nedostatečně málo

Pozn. red.:  Nedávný film Don't Look Up (K zemi hleď) varoval obyvatelstvo Zeměkoule před blížícím se nárazem asteroidu. (recenze ZDE) Nikdo to nebral vážně, jak ukazuje tento klip. Film byl metaforou globálního oteplování. Za méně než půl roku se fiktivní scéna filmu zopakovala při dusivých vedrech v Británii v realitě:




 18936

Nová rozsáhlá studie ukazuje, že nedostatek serotoninu není příčinou deprese. Zřejmě tedy deprese neodstraňují antidepresiva

25. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut


Podle výzkumné společnosti Biospace se ve farmaceutickém průmyslu ročně prodá antidepresiv za 19 miliard amerických dolarů (Anxiety Disorder and Depression Treatment Market Size to Reach USD 19.81 Billion By 2028 | BioSpace). Mnoho lidí užívá antidepresiva, protože je přesvědčili, že jejich deprese má biochemickou příčinu, ale nový výzkum naznačuje, že tomu tak není. Většina antidepresiv působí tak, že upravuje abnormálně nízkou hladinu serotoninu. Po desetiletí se věřilo, že deprese je důsledkem abnormalit serotoninu, neurotransmiteru, který se podílí na mnoha psychických a fyziologických procesech. Systematický přehled sedmnácti studií publikovaný ve vědeckém časopise Molecular Psychiatry však nenalezl žádné konzistentní důkazy o tom, že deprese je způsobena nižší hladinou serotoninu v mozku. https://www.nature.com/articles/s41380-022-01661-0

29544

"Demokracie v USA dlouho nepřežije": jak slyšení o útoku na Kapitol z 6. ledna 2021 varovalo o ohrožení americké demokracie

25. 7. 2022

čas čtení 11 minut

 
Slibovali, že slyšení ohledně  6. ledna 2021 "budou naprosto zdrcující"  a představí Americe pravdu o útoku Donalda Trumpa na demokracii, který vyvrcholil útokem na americký Kapitol. Nakonec nebyla americká veřejnosti odhaleními slyšení totálně šokována, i když určitá část ano.

Historikům bude trvat, než zhodnotí, zda bylo osm veřejných zasedání srovnatelných se slyšeními Watergate z roku 1973, jak předpověděl Jamie Raskin, demokratický člen výboru pro 6. leden. Již nyní je však jasné, že po 19 hodinách a 11 minutách svědectví, natočených výpovědí, dokumentárních důkazů a nezpracovaných záběrů z útoku na Kapitol vygenerovala slyšení horu slov a obrazů, které dlouho zůstanou v kolektivní paměti.

Nyní víme, že v den, kdy Spojené státy utrpěly nejhorší útok na Kapitol od roku 1814, kdy jej zpustošili Britové, se Trump pokusil sebrat volant agentovi tajné služby, aby otočil svou prezidentskou limuzínu  směrem k rozvášněnému davu a mohl se k němu přidat. Víme, že když nabádal své stoupence, aby a mají na sobě neprůstřelné vesty.

 18937

Dr. Ferreira ze švýcarského ETH si stojí za slovy o vlhkosti vzduchu

25. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Jako všichni ostatní jsem se ve škole učil, že místa, kde je vlhké klima, jsou pro lidské tělo horší v horku, protože pot se déle odpařuje, a tím se tělo neochlazuje (jeden z důvodů, proč naše tělo vylučuje tekutiny). Ale když jsem si přečetl článek, který tvrdil něco jiného, a to podle odborníka, který studoval fyziku a biologii mnohem hlouběji a dál než já a pracuje ve světově uznávané švýcarské instituci, pak jsem neměl důvod o tom pochybovat.

Aby byla informace v článku ještě důvěryhodnější, viděl jsem, že byla reprodukována v nejméně 23 dalších publikacích, které všechny citovaly to, co  napsal Dr. Lucas Ferreira, doktor meteorologie a vědecký asistent ze Švýcarského technologického institutu ETH - Eidgenössische Technische Hochschule Zürich: "Horko v Evropě je jiné, protože je velmi horké a suché. Díky tomu naše tělo ztrácí mnohem více tekutin, protože ve vzduchu je mnohem méně vodní páry, takže to končí tak, že se pot odpařuje mnohem rychleji. Odtud pramení problémy s dehydratací a úpalem, což jsou jedny z nejhorších následků," byl citován při vysvětlování.

Proč bych měl pochybovat o odborníkovi?

17222